Tom Dubravec / CROPIX
'VLAŠIĆ NAPRAVIO JAKO DOBAR POTEZ'

IVICA OLIĆ U VELIKOM INTERVJUU ZA SN PROGOVORIO I O POVRATKU NIKOLE KALINIĆA Evo na koji bi način Hrvatska mogla riješiti problem centarfora!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 30. listopad 2018. 18:08

Ivica Olić je u Hamburgu. To je grad u kojem živi s obitelji. Naravno, član stručnog stožera Vatrenih svakodnevno je zaokupljen nogometom, prati utakmice, uživo ili na TV ekranima, pozorno promatra naše sadašnje i buduće A reprezentativce, prati i HNL, europske lige... Pitamo ga ima li naša reprezentacija snage pobijediti Španjolsku i Englesku te otići na završni turnir Lige nacija?

- Onaj poraz protiv Španjolske na startu je bio katastrofalan, težak i bolan za sve nas nakon velikog uspjeha na Svjetskom prvenstvu. Malo nas je sve uzdrmao. Međutim, gledajući tadašnje stanje naših igrača, to je jednostavno bilo neizbježno. Nismo bili u natjecateljskoj fazi, nitko od igrača nije bio u ritmu kojim bi se mogao suprotstaviti Španjolcima. Znao sam da tamo nećemo igrati dobar nogomet, jer nismo bili pravi, imali smo nekoliko igrača sa SP-a koji su bili na startu sezone, izvan forme. Za nas je taj početak Lige nacija došao prebrzo. Za drugu utakmicu protiv Engleske imali smo mjesec dana više vremena te više igrača u rosteru. Žalosno je bilo da se prva prava utakmica doma nakon srebra u Rusiji igrala bez navijača, to je bio hendikep za nas. Da su navijači bili na tribinama, bili bismo još dvadeset posto bolji. Ali, to je već bila utakmica u kojoj smo i mi i Englezi mogli doći do pobjede. Naši momci su već u toj utakmici pokazali uzlaznost forme. To je najvažnije. Da bismo se mogli suprotstaviti reprezentacijama poput Španjolske ili Engleske, Hrvatska mora imati sve igrače u dobroj formi. Mi ipak nemamo u rosteru 20 igrača koji bi svi mogli zamijeniti naše najbolje igrače. Pa i klubovi naših igrača poput, recimo, Reala i Barcelone imali su na početku sezone problema, igrači se nakon Svjetskog prvenstva traže, nedostaje im svježine. Mislim da ćemo u ove dvije utakmice koje slijede biti dobri, spremniji.

Osijek, 080618.
Stadion Gradski vrt. 
Prijateljska nogometna utakmica izmedju reprezentacija Hrvatske i Senegala uoci Svjetskog prvenstva 2018. u Rusiji.
Na fotografiji: izbornik Hrvatske Zlatko Dalic, Ivica Olic.
Foto: Vlado Kos / CROPIX *** Local Caption ***
Vlado Kos / CROPIX

Možemo li u te dvije utakmice ponoviti lice iz Rusije, jesmo li sposobni za to?

- Protiv Španjolske ćemo sigurno biti vrhunski jer igramo pred svojim navijačima, očekujem pun stadion. Furiji ćemo se pokušati odužiti za onaj bolan poraz u Elcheu. Jedino me zabrinjava što već nakon praktički dva i pol dana slijedi utakmica s Engleskom na Wembleyju. Ali ako dobijemo Španjolsku, s velikim optimizmom krećemo na Gordi Albion.

Potrošeni od Rusije

Postoji li možda problem motiva? Nekako ispada da nam ta Liga nacija nije neki poseban motiv?

- Vidjeli smo koliko je emocija, znanja i energije potrošeno u Rusiji. Nakon toga su momci otišli na dva-tri tjedna odmora, a onda se opet krenulo sve ispočetka. Tvoji klubovi su već u pripremnom razdoblju, igraju neke prijateljske utakmice, bruse formu, a ti dolaziš prazan, moraš se ponovno motivirati. Treba vrijeme za novi zamah, to prolaze svi igrači, to moraju proći. Za mene je to normalno stanje igrača nakon velikog natjecanja, pogotovo nakon takvog velebnog uspjeha. Igrači traže formu, a onda stignu te utakmice Lige nacija. Pa da vam iskreno kažem, i ja sam se jedno petnaest puta pitao što nama donosi ta Liga nacija... Ma, još mi ni danas nije jasno.

Kakav je vaš stav o Ligi nacija?

- Iskreno? Za nas je Liga nacija skup dobrih prijateljskih utakmica! Na takvim utakmicama ideš probati nešto novo, a onda se dogodi da se izgubi s velikom rezultatom pa je to onda problem. Ovdje igraš s moćnim protivnicima, ne igraš, recimo, s Rumunjskom, manje atraktivnim protivnicima kojima bi se mogao suprotstaviti s nekakvom B ili C varijantom. Dobro, ta Liga nacija u budućnosti neće biti tako loše natjecanje, jer se te ipak prijateljske utakmice boduju, pa je drukčije. No, Liga nacija u konačnici nije ništa više od toga, jer pred nama su opet kvalifikacije za Euro koje su najvažnije.

Roscino, Rusija, 230618.
Stadion Roscino arena.
FIFA World cup 2018.
Trening hrvatske nogometne reprezentacije na stadionu Roscino arena dan prije putovanja u Rostov na Donu gdje igraju zadnju utakmicu skupine D s Islandom.
Na fotografiji: Ivan Perisic i Ivica Olic
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Puno ih gledao

Mnogo se pisalo i pričalo o mladim igračima. Jesu li igrači poput Brekala, Vlašića, Sose ili Halilovića već sad spremni uskočiti u Vatrene ili trebaju čekati svoj red?

- Jako puno sam se bavio njima, dosta sam ih gledao, uživo i na TV ekranu. Praktički svakog tjedna. Nikola Vlašić je otišao u CSKA, u jedan od mojih klubova. Pratio sam njegove utakmice. Kad je dolazio, pričao sam o njemu sa sportskim direktorom Romanom Babajevom, pitali su me što mislim o njemu. Vlašić je napravio jako dobar potez što je otišao u CSKA. Posebno nas veseli što se vratio u onu formi u kojoj je bio prije nego što je potpisao za Everton. Već smo ga imali na okupljanju za Grčku, bio je u kadru, u Zagrebu je ušao u igru. Već u tom razdoblju na mene je na treningu ostavio jako dobar dojam. Brzo se adaptirao na A selekciju, pokazao je ima karakter, pravi gard, da se ničega ne plaši. Voli primiti loptu, odigrati, pucati po golu. Zaista mi se svidio. Sada ga pratim u CSKA i stvarno je uhvatio formu, Vlašić nam je na radaru. Točnije, on bi već duže vrijeme trebao biti pozivan u A reprezentaciju, ali zbog situacije s mladom reprezentacijom ostao je u U-21. Zlatko Dalić, koji je bio u stožeru s Draženom Ladićem kad je ovaj bio izbornik mladih, zna kolika je bitna suradnja izbornika mladih i A selekcije. Na kraju mladi su se plasirali na Euro, dakle, sve je bilo s razlogom i uspješno.

Vlašić glavni u CSKA

Vrijedi li puno činjenica da Vlašić blista u CSKA ili je tako zato što ruska liga ipak nije liga Petice?

- Everton je uzeo Vlašića jer je bio dominantan kad je Hajduk dvije utakmice igrao protiv njih. Ruska liga je jaka liga, teška liga. Nije lako tamo igrati i nametnuti se. Ne smijemo zaboraviti da je Vlašić srušio Real u Moskvi! Konačno, nije CSKA tako dominantan u ruskoj ligi da bi zbog te činjenice igrači bili superiorni u odnosu na druge. U toj teškoj ruskoj ligi, Vlašić se pretvorio u glavnog igrača CSKA! U kratkom vremenu. To je zaista sjajno. Konačno, na početku je u Evertonu kod trenera koji ga je doveo, odlično koristio svoje prilike.

Brekalo?

- Brekalo nije nepoznanica. Dvije godine je u Njemačkoj, igrao je i u Drugoj ligi za Stuttgart, to je igrač golemog potencijala, za mene je u ovom trenutku među dva najbolja igrača Wolfsburga! U mladoj reprezentaciji je blistao, odlično se razvija, odličan potez je napravio što je godinu dana igrao u Drugoj ligi gdje se priviknuo na njemački nogomet i mentalitet. Josip Brekalo igrač je koji radi razliku. Bio bi već, kao i Vlašić, pozivan za A selekciju da nije bilo ove borbe mladih za Euro. Brekalo ima sjajan status u Wolfsburgu, kao i Vlašić u CSKA. To pouzdano znam jer igraju u klubovima u kojima sam igrao.

Sosa?

- Nažalost, sad je ozlijeđen. Tek je došao u Stuttgart, još nije uspio uhvatiti kontinuitet, ali to mu je prva godina, treba neko vrijeme za prilagodbu. Stuttgart također nije u idealnoj poziciji, posljednji su na ljestvici, nije mu lako. Sosa treba biti strpljiv.

Ćaleta-Car?

- On je bio s nama na Svjetskom prvenstvu, njega već znamo...

Halilović?

- Igra dobro za mladu vrstu, ali ne igra u klubu. Pokazao je veliki potencijal, prvi od te generacije. Ima problema s tim promjenama sredina, klubova. Želim da što prije uhvati kontinuitet utakmica i da bude kandidat za A vrstu. Njegova kvaliteta je neupitna.

Što ćemo s centarforom? Mandžukića i Kalinića nema? Jesu li to Rebić, Kramarić, Santini? U Ligi nacija nismo zabili još ni jedan pogodak?

- U utakmici sa Španjolskom smo na početku imali dvije sjajne prilike Santinija i Perišića, u ogledu s Englezima Kramarić je imao nekoliko prilika koje on uglavnom ‘posprema’. Kao što je sad zabio za Hoffenheim protiv Lyona. Više je splet nesretnih okolnosti što tad nije zabio. Rebić je pak, baš sam gledao u četvrtak, opet igrao napadača, sve više ga trener koristi kao špicu. U zadnjih pet utakmica bio je špica i on to igra sjajno! U četvrtak je opet bio glavni motor Eintrachta. Rebić je permanentna opasnost, uz Rakitića je Rebić od svih naših reprezentativaca u najboljoj formi. Eto, sad se probudio i Kramarić... Iako je i Rebić bio ozlijeđen. Jako me to veseli. Siguran sam da će Rebić i Kramarić protiv Španjolske biti na razini na kojoj su sada. Ne trebamo se brinuti za pogotke! Eto, imali smo prilike probati neke nove opcije i igrače, Santinija i Livaju. S obzirom na to da su tek ušli u roster reprezentacije, imali su težak start, utakmice sa Španjolskom i Engleskom, nije se lako nametnuti. Bilo bi lakše, recimo, Santiniju da je iskoristio onu šansu protiv Španjolske. Kramarić i Rebić sigurno su u prednosti, igraju u atraktivnijoj ligi i imaju status od prije. Mandže više nemamo, sigurno da nam nedostaje, stalno spominjemo njegov doprinos, ali nema ga, moramo gledati alternative. S Rebićem i Kramarićem je to dobro, to su dva igrača koji svim reprezentacijama mogu napraviti probleme.

Tom Dubravec/ CROPIX
CROPIX

Bez kontinuiteta

Kakav je vaš stav o mogućem povratku Nikole Kalinića?

- Razgovarali smo o tome. Izbornik je vrlo jasno kazao što misli. Ako Kalinić pokaže interes za povratkom, treba se ispričati. U tom slučaju izbornik nema ništa protiv. Ja i cijeli stručni stožer tako mislimo. Svi znamo kakve su kvalitete Nikole Kalinića, ali isto tako se jasno mora dati do znanja da je izbornik taj koji odlučuje. Izbornik postavlja pravila koja se moraju poštivati. Kad se pravila prekrše, onda igrač mora otići. Nije Kalinić ni prvi ni posljednji koji je izbačen iz reprezentacije. Nema nikakve ljutnje, ali najviše treba zabrinuti Kalinića što je otišao u klub u kojem je jako teško dobiti minutažu. Opet nema kontinuitet, to je loše, posebno za napadača. Pa to je i bio problem zašto Kalinić u Rusiji nije bio u udarnom sastavu. Zadnjih šest mjeseci nije imao kontinuitet igara, to se vidjelo i osjetilo. Rebić i Kramarić imaju kontinuitet. Velim, nema nikakve ljutnje, ako Kalinić pokaže volju za povratkom, bude spreman i ispriča se, ne vidim razloga da jednog dana opet ne bude dio reprezentacije.

Dalić i ja tražimo pet-šest kvalitetnih igrača

Smijemo li znati što ste radili od posljednje akcije reprezentacije, koja ste zaduženja dobili od izbornika Dalića?

- Mi smo permanentno u kontaktu. Imamo još vremena do početka kvalifikacija. Naš osnovni zadatak je popuniti roster, jer su nam se znani igrači oprostili nakon Svjetskog prvenstva, neki su ozlijeđeni, treba nam pet-šest kvalitetnih igrača koje ćemo kroz ove kvalifikacije što prije i što bolje ukomponirati u reprezentaciju. Maksimalno smo time okupirani. Imali smo, recimo, dosta problema s desnim bekom, Šime Vrsaljko ima problem s koljenom, tražimo alternativu. Na Svjetskom prvenstvu smo si visoko postavili letvicu. Imali smo sjajnu momčad, igrali smo sjajan nogomet, želimo da tako bude i dalje.

Kako je na treninzima? Jeste li vi zaduženi za napadačke akcije ili nemate takve podjele u reprezentaciji?

- Prije treninga održimo sastanak, odlučimo što će se raditi, nema nas puno, vrlo brzo se dogovorimo. Super komuniciramo, izbornik Dalić kaže što će se raditi, već znamo što šef želi. Na Svjetskom prvenstvu napravili smo jako dobrih stvari, s te strane je suradnja bila izvrsna. Za mene je to bilo jako dobro iskustvo, vidjeti kako šef Dalić razmišlja i sve to vodi.

U našem nogometu zabrinjavajuće je puno stranih igrača

Kažete da pratite i HNL? Kako vam izgleda?

- Ima mnogo više stranaca nego prije. To je možda malo zabrinjavajuće, ali to je neminovno ako želiš rezultat.

Što će Igor Bišćan napraviti u Rijeci?

- U Rudešu i Olimpiji je za mladog trenera pokazao odličan gard, napravio je dobre stvari, došao je u klub koji nije u optimalnoj situaciji, neće mu biti lako, trebat će mu neko vrijeme da sve uigra. Ali Rijeka je jako dobro sređeni klub, imaju ambicioznog predsjednika i dobre navijače. Bišćan je u zdravoj sredini i želim mu mnogo sreće.

Linker
26. travanj 2024 01:02