Clive Brunskill/Getty Images
VARAŽDINCI NISU ZVIŽDALI

IZBORNIK DALIĆ POSLAO PORUKU ĆALETI-CARU Jednim potezom jasno je dao do znanja što misli o njegovom otkazivanju Eura

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. lipanj 2019. 01:34

Varaždinci nisu zviždali jer znaju cijeniti što su Hrvatska i Zlatko Dalić napravili, mnogi su se sklonili s tribine prije kraja zbog proloma oblaka, no izbornik Vatrenih prvi poraz na domaćem terenu doživio je baš u svojem gradu. Ako to igdje nije želio, onda nije želio u Varaždinu, ali većih posljedica nema, tek je dijelom pokvaren doživljaj reprezentativnog lipnja.

Tunis je, prvenstveno zbog dobrog prvog poluvremena, zavrijedio lovorike, ušao je u povijest kao reprezentacija koja je premijerno slavila u Varaždinu protiv Hrvatske.

Ako je Zlatko Dalić u nekoj utakmici za bodove mislio igrati u sustavu 3-5-2, tu skicu slobodno može gurnuti duboko u ladicu. Čim je u početkom drugog poluvremena vratio postavu u 4-3-3, u jednom času čak i 4-2-4, Vatreni su preuzeli uzde, međutim opetovano je potvrđeno - ova Hrvatska dobiva samo kad izgara. Tunis je dobra ekipa koja se priprema za Afrički kup nacija, protiv nje ležeran pristup ne prolazi. Da se nije nebo otvorilo, možda bi Vatreni izbjegli poraz, međutim gost je odolio završnom, ne pretjerano organiziranom pritisku.

Tunis je mogao voditi i s više nego 1:0 u prvom poluvremenu. Hrvatska u tom dijelu nije pucala u okvir gola, akcije su bile spore, a završna dodavanja netočna. Pogotovo je kaskao vezni red. Youssef Msakni, 29-godišnji veznjak koji je proteklu sezonu proveo u belgijskom prvoligašu Eupenu, dominirao je travnjakom, njegovi su potezi daleko nadilazili sve što su Vatreni činili, ne bi imao samo jednu asistenciju da su kolege, pogotovo Khazri, bili precizniji. Alain Giresse, u sedamdesetima i pogotovo osamdesetim godinama prošlog stoljeća veliki veznjak Tricolora, sigurno je uživao u prezentaciji svojeg kapetana jer to što je Msakni činio nalikovalo je na nekadašnje Giresseove majstorije.

Jedini koliko-toliko respektabilan udarac prema vratima Tunižana Hrvatska je u prvih 45 minuta uputila u petoj minuti u izvedbi Milana Badelja.

Kad ne bismo zabilježili u 31. minuti pokušaj Petkovića preko vrata, nakon kornera, sve što je pobudilo zanimanje priredili bi gosti. Od šuta Msaknija glavom u 7. minuti, preko šanse Kechirde, nakon što se poskliznuo Benković, a on to nije naplatio, do dvije prigode Khazrija, pri tome je druga u finišu bila savršena, sam je išao na Slugu, koji je obranio. Da bi i kasnije on dodao, ali Haddari nije zabio. No u 60. minuti Msakni je imao mat, Sluga je još jednom obranio, da bi ga Giresse u 62. minuti povukao s terena.

Brz pogodak Petkovića, već u 47. minuti, nije bio najava golgeterskog raspoloženja Hrvata jer udarci Kramarića i Pašalića nisu pogodili cilj, kao ni Caktašev u 80. minuti.

Zagreb, 100619.
DoubleTree by Hilton.
Konferencija za medije izbornika Zlatka Dalica.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Hrvatska je kombinirala i u posjedu dominirala, ali akcija Slitija, Vidina ruka i kazneni udarac bili su gol odluke u 70. minuti.

Dalić je promiješao ekipu, Benković, Melnjak i Sluga debitirali su od prve minute, Sluga je pritom pokazao najviše, Caktaš je prvi put ušao u nastavku utakmice, Luka Modrić na teren je izašao u 70. minuti, točno dok su gosti slavili pogodak, Ivan Perišić, unatoč ozljedi, ranije. Jedini je kojem izbornik u dvije utakmice nije dao šansu Duje Ćaleta-Car. To mu je jasna poruka što Dalić misli o njegovu otkazivanju nastupa na Euru U-21. I pitanje je kad će ga ponovno zvati.

Linker
20. travanj 2024 11:18