Zlatko Dalić i Luka Modrić na SP-u
 REUTERS
SPORT KAO IZVOZNI PROIZVOD

IZBORNIK DALIĆ PRISJETIO SE DANA PONOSA I SLAVE 'Stalno sam se pitao zašto Hrvatska godinama nije postigla značajniji rezultat i onda sam shvatio!

Piše: Jutarnji ListObjavljeno: 26. travanj 2019. 20:46

U vodičkom hotelu Olympia Sky održava se 23. Nacionalno savjetovanje o gospodarstvu i poduzetništvu, koje je uz šest ministra Vlade RH, okupio blizu 400 sudionika iz poslovnog svijeta, dužnosnike ministarstava i predstavnike lokalne samouprave. Poseban gost ovog najeminentnijeg gospodarskog skupa u RH bio je Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. 'Srebrni' trener iz Rusije na konferenciji u Vodicama govorio je na tribini pod nazivom 'Sport kao hrvatski izvozni proizvod.

- Zadovoljstvo mi je biti na ovom Nacionalnom savjetovanju koje je organiziralo Ministarstvo gospodarstva, ali odmah da nešto riješimo. Nisam ja ni neki govornik, niti pisac, mada mi je izašla knjiga prije neki dan. Ja sam samo odličan nogometni trener koji se našao u pravo vrijeme na pravom mjestu i sa svojom Hrvatskom ostvario svoj sportski i poslovni san. Doživio sam san da budem izbornik hrvatske nogometne reprezentacije i da kao trener budem u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva. U nekoj bliskoj budućnosti mogu otići za izbornika Brazila, mogu postati trenerom Barcelone, ali ovo što danas radim to je moj najdraži i najljepši posao i to se ne može platiti – kazao je u uvodnom obraćanju Zlatko Dalić

Podsjetio je kako je prošlo devet mjeseci od Svjetskog prvenstva, od finala u Rusiji, kako prošlo je devet mjeseci od onog veličanstvenog dočeka u Zagrebu i cijeloj Hrvatskoj.

- Tada se cijeli svijet pitao kako je jedna mala Hrvatska stigla do finala Svjetskog prvenstva. A naši igrači su prisilili cijeli svijet da navija za nas i da poštuju Hrvatsku. A mi nismo ništa specijalno napravili, samo smo pojednostavnili stvari, uživali u nogometu i davali sve od sebe na svakoj utakmici. Vidite, kad sam postao izbornik, stalno sam se pitao što je razlog tome da Hrvatska zadnjih 20 godina na velikim natjecanjima nije postigla značajniji rezultat adekvatan kvaliteti igrača. Shvatio sam da moram voditi reprezentaciju u nekom drugom smjeru. Shvatio sam da ja ne mogu učiti nogometu Luku Modrića Ivana Rakitića i druge, da ću napraviti grešku, da moram samo nadograditi tu njihovu kvalitetu. Da moram od njih napraviti tim u taktičkom smislu,u organizaciji igre, u prepoznavanju protivnika. Tim koji ću sam izabrati, koji će meni vjerovati i koji će imati jedan te isti zajednički cilj. I na tome smo najviše radili – rekao je Dalić.

Vodice, 250419.
Svecanost otvorenja 23. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetnistvu.
Na fotografiji: izbornik Zlatko Dalic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX
Zlatko Dalić

- Iskreno teško je 23 mlada čovjeka koji imaju svoj personalitet, drugačije navike, stvoriti jednu grupu. Od igrača koji su sve materijalno riješili u životu i koji nisu ovisni ni o kome. No, mi smo pred sebe zajedno postavili cilj, a to nije bilo finale Svjetskog prvenstva – nego ići korak po korak, uz dogovor da svatko od nas svoj ego ostavi po strani i da damo sve od sebe za dobar rezultat. Postali smo tim koji dva mjeseca živio skladno poput obitelji – istaknuo je izbornik Dalić.

Dotakao se i kapetana hrvatske nogometne reprezentacije.

- To naše zajedništvo najbolje dočarava slika Luke Modrića nakon finala s osvojenim peharom najboljeg igrača Svjetskog prvenstva. Luka je tog trenutka primio najveću moguću nagradu, onu za najboljeg igrača Svjetskog prvenstva. Nije to bio ni Messi, ni Ronaldo, ni Neymar. I pogledajte Lukin izraz lica na toj slici, on je tužan, on skoro plače, njemu ta nagrada ne znači ništa. Zato što je njegov tim, njegova reprezentacija koju je predvodio, njegova Hrvatska izgubila finale. U zadnjih 20 godina reprezentacija Hrvatske možda nije bila tim, svatko je igrao za sebe, svatko je želio dati gol, i nisu bili tim – rekao je Dalić

Moskva, Rusija, 150718.
Stadion Luznjiki.
FIFA Worl cup Russia 2018.
Nogometna utakmica finala svjetskog prvenstva Rusija 2018, Francuska - Hrvatska.
Na fotografiji:Luka Modric osvojio je titulu najboljeg igraca prvensta Zlatnu loptu.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev / CROPIX

Istaknuo je kako je sve stvari koje radio s igračima radio kroz razgovor, da svoj autoritet nije gradio tako da viče, da galami, već da je taj autoritet gradio na znanju jer je vjerovao u sebe.

- Nisam došao u reprezentaciju nakon godinu-dvije rada, radio sam 12 godina vani, sebe izgrađivao kao osobu kao trenera, da bi došao do ovoga. Igrači su vjerovali meni, ja sam vjerovao njima. Stalno sam s njima pričao, ali bih ja na kraju donio odluku. Prije polufinalne utakmice s Engleskom moja teza bila je posve drugačija, želio sam da nešto promijenimo u sistemu igre. Kad sam to prenio igračima, njih pet-šest su mi kazali – je, sve je to u redu, ali mi mislimo da to nije dobro. Promijenio sam svoju odluku, dakle, nisam išao svojim egom, nego sam shvatio da moram prihvatiti njihovo mišljenje. Oni su bili prepuni emocija i strasti za pobjedama, stalno dajući podstrek i podršku jedni drugima – rekao je Dalić, dodajući kako sada kao izbornik hrvatske reprezentacije može izgubiti sve utakmice, ali nikad, nikad, neću reći nešto protiv svojih igrača jer su svi oni toliko puno učinili za Hrvatsku, ali i za njega osobno te će to cijeniti cijeli život.

- Ulaskom u finale i osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu, Hrvatska je postala brend u svijetu. Ali to je bio težak put na kojemu nas je krasilo zajedništvo, ustrajnost, poniznost i ljubav prema domovini. Ona slika na kojoj Šime Vrsaljko nakon polufinala leži na travnjaku, naslonjen glavom na hrvatsku trobojnicu, ona koja je obišla svijet, za mene je najljepša slika i ona oslikava sve ono što su naši igrači zajednički napravili – rekao je Dalić.

- Dok smo igrali u Rusiji bilo je puno konferencija i medijske pažnje oko nas. Najviše mi je u sjećanju ostala ona konferencije prije polufinalne utakmice na kojoj je bilo puno engleskih novinara. Jedan me je od njih upitao – je li mogu odgovarati na engleskom jeziku. Kazao sam mu da ću pričati na hrvatskom jeziku jer je Hrvatska u polufinalu Svjetskog prvenstva, premda to oni možda nisu očekivali, ali da to moraju poštovati. Nakon pobjede nad Engleskom i ulaska u finale, taj isti engleski novinar na sljedećoj konferenciji izvadio je komad papira i pročitao svoje pitanje na hrvatskom jeziku i time je izrazio strahopoštovanje prema našoj reprezentaciji i Hrvatskoj. Sad mi je žao, što se nakon tog njegovog čina nisam snašao i odgovorio mu na engleskom jeziku – ispričao je nogometni izbornik.

Vodice, 250419.
Svecanost otvorenja 23. Nacionalnog savjetovanja o gospodarstvu i poduzetnistvu.
Na fotografiji: izbornik Zlatko Dalic.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX
Zlatko Dalić

- Našu Hrvatsku odveli smo do titule viceprvaka i to je odjeknulo u cijelom svijetu. Puno je bilo lijepih trenutaka u Rusiji, ali smo pozorno pratili što se dešava u Hrvatskoj. Do nas su dopirale video-snimke i fotografije atmosfere u našoj državi. Tih mjesec dana naša Hrvatska bila je najljepša, najponosnija i najbogatija država u svijetu. Važnije od srebra, to je ono što se dešavalo kasnije, a to je zajedništvo i emocije hrvatskog naroda. A on je netko ovih 15-20 godina zaustavljao i stopirao, to su ovi moji dečki ponovno pokrenuli i stvorili. Tu ljubav, sreću i zajedništvo među svima nama. Svjetsko prvenstvo u Rusiji puno je značilo da Hrvatska postane brend u svijetu, ali i da se mi svi zajedno složimo i ujedinimo – zaključio je Zlatko Dalić ispraćen ovacijama prepune kongresne dvorane hotela Olympia Sky u Vodicama.

Linker
18. travanj 2024 08:27