REUTERS/Eric Gaillard
SASVIM OČEKIVANO

IZBORNIK EUROPSKIH PRVAKA U NAJAVI SUSRETA S VATRENIMA OBJASNIO SVOJ GLAS U IZBORU FIFA-E 'Modrića sam stavio na drugo mjesto...'

Piše: HinaObjavljeno: 05. rujan 2018. 20:54

Izbornik portugalske nogometne reprezentacije Fernando Santos rekao je kako utakmicom s Hrvatskom počinje novi ciklus za Portugal čiji je konačni cilj obrana naslova prvaka Europe, a da je u izboru za najboljeg igrača svijeta stavio Luku Modrića na drugo mjesto.

Europski prvak Portugal i svjetski doprvak Hrvatska odigrat će u četvrtak prijateljsku utakmicu u Faru, što će biti njihov ukupno peti međusobni okršaj. Hrvatska nikada nije pobijedila, niti je zabila pogodak.

U pokušaju da se to promijeni predvodit će ju kapetan Luka Modrić, koji je u četvrtak dobio nagradu za najboljeg nogometaša u Europi u izboru UEFA-e. U Londonu će 23. rujna konkurirati i za priznanje FIFA-e za najboljeg igrača svijeta, a glavni protivnik mu je opet portugalski kapetan Cristiano Ronaldo.

Football Soccer - Portugal v France - EURO 2016 - Final - Stade de France, Saint-Denis near Paris, France - 10/7/16
Portugal's Cristiano Ronaldo reacts as he receives treatment off the pitch after sustaining an injury as head coach Fernando Santos looks on
REUTERS/Kai Pfaffenbach
Livepic
REUTERS/Kai Pfaffenbach

"Ja ne odlučujem o nagradi FIFA-e, no da se pita mene dobio bi ju Ronaldo, a Modrić bi bio na drugom mjestu. No broje se glasovi publike, novinara, drugih trenera, puno ljudi...Modrić je fantastičan igrač i zato sam ga stavio na drugo mjesto u svom izboru za tu nagradu. Nagradu UEFA-e je, pak, trebao dobiti Ronaldo zbog svega što je napravio tijekom sezone, u prvenstvu i u Ligi prvaka", rekao je 63-godišnji Santos na konferenciji za medije uoči utakmice s Hrvatskom.

Ronaldo, kao i još devetorica igrača s ljetošnjeg Svjetskog prvenstva, neće igrati protiv Hrvatske no portugalski izbornik je uvjeren da će novi igrači to nadoknaditi.

Soccer Football - Champions League Group Stage Draw - Grimaldi Forum, Monaco - August 30, 2018   UEFA President Aleksander Ceferin presents Real Madrid's Luka Modric with the UEFA Men’s Player of the Year award   REUTERS/Eric Gaillard
REUTERS/Eric Gaillard

"Susreti s Hrvatskom su uvijek važni, ali takva će biti i utakmica s Italijom nekoliko dana kasnije. Ovo je prava prilika za nove igrače da pokažu da su sposobni biti u reprezentaciji. No ne znači da su otpisani igrači koji sada nisu s nama. I oni će u kasnijim utakmicama dobiti priliku", rekao Santos.

Portugal je na Svjetskom prvenstvu ispao u osmini finala od Urugvaja. Godine 2016. osvojio je Europsko prvenstvo pobjedom u finalu protiv domaćina Francuske.

"Utakmicom s Hrvatskom počinje naš novi ciklus koji će završiti europskim prvenstvom 2020. godine. Ondje ćemo nastojati obraniti titulu osvojenu prije dvije godine. Neki igrači koji će sutra nastupiti igrat će na tom prvenstvu pa nam je utakmica s Hrvatskom veliki ispit na samom startu", rekao je Santos.

Nakon toga će 10. rujna u Lisabonu igrati protiv Italije u Ligi nacija, novom natjecanju kojeg također žele osvojiti.

Hrvatska bez pobjede i postignutog gola protiv Portugala

U četiri dosadašnja susreta upisali smo četiri poraza pri čemu jedan nakon produžetaka uz razliku pogodaka 0-7.

Prvi hrvatsko-portugalski dvoboj odigran je na Europskom prvenstvu 1996. godine u Nottinghamu. Hrvatska je i prije te utakmice osigurala prolaz u četvrtfinale, pa je Miroslav Blažević odlučio odmoriti dio igrača. Portugal je slavio 3-0 golovima Luisa Figa (4), Joaoa Pinta (33) i Domingosa (88). Hrvatska je potom ispala u četvrtfinalu od Njemačke (1-2), a Portugal je izgubio od Češke (0-1).

Iduće dvije utakmice bile su prijateljske. U studenom 2005. Portugal je u Coimbri slavio 2-0, golovima Petita i Paulete, dok je u lipnju 2013. u Ženevi pobijedio 1-0, a pogodak odluke zabio je Ronaldo u 36. minuti.

Posljednji put igrali smo u osmini finala EP-a 2016. u Francuskoj. U susretu igranom u Lensu Portugal je pobijedio 1-0 golom Ricarda Quaresme u 117. minuti. Portugal je u Francuskoj osvojio europsku krunu.

MEĐUSOBNE UTAKMICE HRVATSKE I PORTUGALA:

9. lipnja 1996. HRVATSKA - Portugal 0-3 (EP - skupina)

Luis Figo (3), Joao Pinto (30), Domingos (88)

12. studenog 2005. Portugal - HRVATSKA 2-0 (prijateljska)

Petit (32), Pedro Pauleta (65)

10. lipnja 2013. Portugal - HRVATSKA 1-0 (prijateljska)

Cristiano Ronaldo (36)

25. lipnja 2016. HRVATSKA - Portugal 0-1 prod. (EP - osmina finala)

Ricardo Quaresma (117)

Linker
25. travanj 2024 06:43