Boris Kovacev / CROPIX
'MOĆNI SMO I MOŽEMO SA SVIMA'

IZBORNIK GENERACIJE KOJA LOVI POVIJESNI REZULTAT PROGOVORIO O SLUČAJU KOJI JE POTRESAO REPREZENTACIJU 'To je za mene završena priča'

Izbornik U-21 selekcije iznimno miran i prepun samopouzdanja uoči početka Europskog prvenstva
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. lipanj 2019. 00:33

Pripreme mlade reprezentacije za Euro su završile. U Medulinu su Minivatreni bili od 3. lipnja, sutra je pokret, prema skupu najboljih mladih vrsta Starog kontinenta kreće ekspedicija puna nade, optimizma, vjere i samopouzdanja. S izbornikom Nenadom Gračanom sjedimo u hotelu Belvedere, pitamo ga je li ovo najvažniji turnir njegove trenerske karijere.

- Rekao bih da jest! Kad pogledam sve te procese i sve ono što sam prolazio s mladom reprezentacijom, mislim da je ovo definitivno moj najveći turnir. Dva mi je puta izmakao put na Euro. U prvom smo ciklusu bili prvi, ali bio je drukčiji način natjecanja, a u prošlom smo se do zadnjeg kola borili sa Švedskom i Španjolskom. Nismo uspjeli. Ovoga je puta ispalo dobro i plasirali smo se na Europsko prvenstvo. Zato mi je ovo najvažnije i jako mi je drago zbog ove generacije, svih ovih momaka koji nisu sa mnom samo ovaj ciklus, ima tu mnogo njih koji su sa mnom i dva ciklusa - kaže nam u uvodu Gračan.

Sve će biti dobro

Što ste si osobno zadali kao cilj na Europskom prvenstvu?

- Teško je o tome sad govoriti. Sutrašnji odlazak na Euro treba shvatiti kao veliki uspjeh! Nije lako doći među 12 najboljih reprezentacija Europe. Mene će veseliti da idemo od utakmice od utakmice, da dečki pokažu svoj talent na svim okršajima koji nas čekaju. Neće biti lako igrati protiv tih sjajnih reprezentacija. No ako nas malo pomazi sreća, nikad se ne zna. Najvažnije je da igrači budu onakvi kakvu su bili i do sada, da djeluju kao momčad, da su disciplinirani, da imaju ogroman motiv i želju. Onda će sve biti dobro.

Koliko su ti Englezi i Francuzi doista moćni?

- Jesu, sigurno da jesu. Imaju ogromnu bazu iz koje crpe najbolje igrače, reprezentativci im igraju u ligama Petice, radi se o klasnim i ozbiljnim igračima koji imaju stalni natjecateljski ritam te kontinuirano igraju. Njihova je širina sigurno puno veća nego naša. Ali igrali smo s Francuskom prijateljsku utakmicu u studenom prošle godine i iako smo tada imali poteškoće sa sastavom, neki su bili u A reprezentaciji, a drugi ozlijeđeni, vidjelo se da možemo igrati s njima. Kao i sa svima ostalima. Nama je cilj biti kao A reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u Rusiji! Dakle, da nas krasi zajedništvo, homogenost, da budemo ponizni. Imamo talenta, imamo odlične igrače, važno je da u taktičkom i tehničkom smislu budemo sigurni, moramo shvatiti da ne treba jurišati ni srljati, jer bitan je svaki bod. Europsko je prvenstvo skup svih najboljih, ali imamo mi svojih aduta.

Velika Gorica, 190219.
Hotel Garden Hill.
Okupljanje hrvatske nogometne U 21 reprezentacije uoci prijateljske utakmice protiv reprezentacije Italije.
Na fotografiji: Nenad Gracan.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Prva krucijalna

S Rumunjskom igramo prvu utakmicu, analizirali ste ih, mogu li nam oni naškoditi?

- Ponekad vidim da se Rumunjska u javnosti pomalo podcjenjuje. Međutim, Rumunji su reprezentacija koja ima sedam igrača koji igraju u A selekciji! Sad su u ovom terminu igrali protiv Malte i pobijedili su s 4:0, a tri pogotka za A selekciju zabili su igrači koji igraju za mladu vrstu. Ova je generacija mladih rumunjskih nogometaša zaista jako dobra, ozbiljna, baš im se poklopilo. Konačno, koliko su jaki, potvrđuje činjenica da su uspjeli izbaciti moćni Portugal. Bitno je naglasiti da nam ta utakmica može usmjeriti kompletni turnir. Prva je utakmica uvijek jako bitna, ponekad i krucijalna. Za nju se moramo dobro pripremiti, biti maksimalno koncentrirani.

U kakvom su stanju naši reprezentativci, kako su izgledali na treninzima ovdje u Medulinu?

- Dečki su na treninzima izgledali izvanredno! Ove smo pripreme odlično odradili, a to najbolje potvrđuje činjenica da nam je sve prošlo jako brzo, u trenu. Svi jedva čekaju početak Europskog prvenstva. U svakom od njih vidim ogromnu želju da se ostvari pravi rezultat. Ova je generacija zaista dobra, gladna velikog rezultata.

Sveti Martin na Muri, 041017.
Nogometna reprezentacija U21 na mini pripremama u Svetom Martinu na Muri. 
Na fotografiji: trening reprezentacije.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
CROPIX

Znači, nema bojazni, gledat ćemo dobru Hrvatsku na Euru?

- Jedino me strah jedne stvari: bojim se da ne postanemo presigurni, da ne pomislimo da smo moćni, izgorimo u želji pa zaboravimo kakvi smo bili do sada. Onda bi sve moglo otići u krivom smjeru. Zato nam je svima u stožeru bitno da dečke smirimo, jer zaista im se u očima vidi zanos i velika želja. Moramo biti smireni od prve do posljednje utakmice, baš kakvi smo bili u kvalifikacijama i na svim dosadašnjim prijateljskim utakmicama.

Nikoga ne silimo

Ozlijedio se Petar Mamić i otpao, Katić ima slomljeni nos, Šunjić problema s gležnjem, Sosa je imao malih problema s upalom. Može li to biti problem?

- Mislim da će sa svima njima biti sve u redu. Uostalom, vidite kakve su vam izjave dali - riječ je o karakternim dečkima koji razmišljaju samo o Euru. Oporavit će se i biti spremni za natjecanje. Vidite i sami da su svi oni optimisti, mi smo ostali također optimisti, ne razmišljamo na drugi način.

Kako ste doživjeli otkazivanje Duje Ćalete-Cara?

- Nije mi bilo jednostavno. Ćaletu-Cara poznajem dosta dugo. Bio je u reprezentaciji puno prije ovog ciklusa. Što sad mogu kazati? Poštujem odluku igrača, svatko odlučuje o svojoj sudbini. Mi nikoga ne silimo, nikoga nećemo u reprezentaciji pod svaku cijenu. Igrač je svoje rekao, njegov klub također, to je za mene završena priča.

Zagreb, 210319.
Stadion u Maksimiru.
Kvalifikacije za UEFA Europsko nogometno prvenstvo 2020, skupina E, Hrvatska - Azerbajdzan.
Na fotografiji: Duje Caleta Car.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
CROPIX

Kako su dečki primili njegovo otkazivanje, je li vas to poremetilo ili možda dodatno zbližilo?

- Nisam o tome previše razgovarao s dečkima. Ali naravno, svi su oni očekivali da će Duje biti s nama. Prošao je cijeli kvalifikacijski ciklus, bio nam je bitan igrač. Očekivali smo da bude s nama nakon što odradi svoje u A reprezentaciji.

Niksi je primjer svima

Kako kao izbornik vidite tu ogromnu volju Nikole Vlašića, on je riskirao i zdravlje samo da bi otišao na Euro?

- Niksi je igrač koji je također dosta dugo sa mnom, mnogo smo toga skupa prošli. Nikada nisam sumnjao u njega i u njegove kvalitete, pokazivao ih je sve ovo vrijeme. Vlašić je karakteran momak, on je mladić koji svim drugima mora biti primjer! Po svemu. Nakon ozljede, nakon razgovora s izbornikom Dalićem, kojem je kazao da zbog ozljede ne može igrati za A vrstu, sâm je tražio da krene na terapije i samostalno trenira samo da bi išao na Euro. Mi smo to sve znali, čekali smo ga, došao je. Sami ste mogli vidjeti kako je dobro igrao protiv Danske. Nevjerojatno je željan i motiviran. Baš zbog takvih momaka kakav je Vlašić volio bih da napravimo nešto veliko na ovom Euru.

Zagreb, 270318
Stadion Velika Gorica.
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, susret izmedju Hrvatske i Moldove.
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Brekalo sve zaslužio

Kako ste vidjeli Josipa Brekala u A reprezentaciji?

- Brekalo je zaslužio to mjesto koje igra u A reprezentaciji. Možda je do toga došlo i zbog nedostatka određenih igrača na određenim pozicijama, malo je on i šarao, ali vidjelo se da bez obzira na to na kojoj poziciji igra, daje sve od sebe, da je uvijek motiviran i dobar.

A Alen Halilović? Koliko mu je pomogao Standard?

- Standard mu je dosta pomogao u ovom razdoblju u kojem je igrao. Pa pozvan je u A reprezentaciju i igrao je protiv Tunisa! Svojim je igrama to zaslužio. S tim je i njemu poraslo samopouzdanje te je dobio i dodatni motiv za Europsko prvenstvo. Halilović je igrač koji nam je u ovom kvalifikacijskom ciklusu jako puno donio. Neću sad kazati da se skroz promijenio, ali jako je motiviran i traži klubove u kojima će igrati. Ne zadovoljava se klubovima kao što je Milan i sjedenjem na klupi. To je jako pozitivno.

Kako vam djeluje Marin Jakoliš, je li on naš centarfor za Euro?

- Jest. Jakoliš je napadač koji je jako puno napravio za nas u ovim kvalifikacijama. Zimus je ušao u malu krizu, ali jako me razveselila njegova partija protiv Danaca jer se vidjelo da se vraća u pravu formu. Pokazao je pozitivan pomak u odnosu na ono što je bilo prije tri mjeseca. Treba samo tako nastaviti. Vjerujem da će naći klub gdje će više igrati, gdje će se bolje snalaziti.

Varazdin, 051017.
Na Gradskom stadionu igra se kvalifikacijska utakmica U21 reprezentacija za Euro izmedju Hrvatske i Bjelorusije.
Na fotografiji: Marin jakolis.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix

Kulenović dolazi

Sandro Kulenović?

- Kulenović je igrač koji dolazi u sljedećem ciklusu. On je robustan napadač, svakako je perspektiva našeg nogometa i ove reprezentacije.

Ovo vam je treći ciklus u mladoj reprezentaciji. Po čemu se ova selekcija razlikuje od prethodnih?

- U prošlom je ciklusu također bilo dobrih igrača, od kojih su neki u A reprezentaciji. Što je, u biti, prioritet. Dosta je ovih igrača koji idu na Euro s nama igralo i u prošlom ciklusu. Već znaju sve, metodiku treninga, kriterije koje imamo. Usput su i stasali, što kroz svoje klubove, što kroz mladu reprezentaciju. To je ono što krasi ovu generaciju.

Dalić ima viziju

Kako biste prokomentirali Vatrene u Osijeku i Varaždinu?

- Bilo je vrlo bitno pobijediti u Osijeku. Bila je to teška utakmica u svakom smislu, a igrala se protiv dobrog suparnika. Dominirali smo bez obzira na neke prilike koje su Velšani imali. Imali smo kontrolu, a najvažnija su od svega tri boda te mir koji imamo sada nakon te utakmice. U Varaždinu je izbornik Dalić isprobavao, što je normalno. Logično je da se isprobava na utakmici koja nije toliko bitna u rezultatskom smislu. Dosta se igrača promijenilo, sad Zlatko Dalić sigurno ima jasniju sliku o nekima. Također, važno je da se nitko nije ozlijedio.

Linker
24. travanj 2024 15:16