REUTERS/Max Rossi / REUTERS
EKSKLUZIVNO ZA SN

IZBORNIK I TVORAC ALBANSKOG NOGOMETNOG ČUDA U NEVJERICI 'Hrvatska ima vrhunske igrače, a zašto nema rezultata, to mi nije jasno...'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 15. ožujak 2017. 22:27

Lokomotiva je nedavno ugostila uglednoga gosta - autora albanskog nogometnog čuda, izbornika Giannija De Biasija. Došao je, naime, pogledati dvojicu svojih potencijalnih reprezentativaca iz redova Lokomotive Erosa Grezdu i Endrija Cekicija i bio zadovoljan viđenim.

Hrvatska je, inače, samo jedna od njegovih destinacija na proputovanju Europom. Njemačka, Švicarska, Italija... države su u kojima gleda svoje izabranike. Momke s kojima je u listopadu 2015. napravio čudesan uspjeh. Toga se dana, naime, Albanija kvalificirala na svoje prvo veliko nogometno natjecanje, Europsko prvenstvo u Francuskoj. De Biasija je, kao uostalom i cijelu reprezentaciju, odlikovao predsjednik države Bujar Nishani.

- Bilo je to nevjerojatno, učinili smo albanski narod toliko sretnim. Vjerujem da ako nešto jako želiš i ako si za to spreman učiniti sve, možeš ispuniti svaki cilj. Tako smo se i mi uspjeli plasirati na povijesni Euro za Albaniju. Navijači nisu mislili da možemo uspjeti i zato su bili oduševljeni. Vodim se time da u životu ništa nije nemoguće, dokaz je tome i albanska reprezentacija.

Gianni De Biasi
REUTERS/Arnd Wiegmann / REUTERS

Novo veliko natjecanje je u Rusiji sljedeće godine. Albanija je u teškoj skupini i realno nema velike šanse da ponovi veliki uspjeh i plasira se na Svjetsko prvenstvo. Španjolska, Italija i Izrael trenutačno su ispred Albanije na ljestvici.

- Imamo iznimnu tešku zadaću, veliko iskušenje. Ponavljam, ništa nije nemoguće, iako je, realno, Španjolska nemoguća za nas. Veliki igrači, velika momčad. Italija je jako dobra momčad, koja trenutačno ima izvrsne mlade nogometaše. Za nas je najvažnije da do kraja kvalifikacija ostanemo u borbi za Svjetsko prvenstvo.

Poznaje De Biasi, naravno, vrlo dobro i hrvatsku reprezentaciju i o njoj ima iznimno lijepo mišljenje.

- Hrvatska je nevjerojatna reprezentacija s čudesnim nogometašima. Imate vrhunske klase u sredini terena, na napadačkim pozicijama i sjajne strijelce, odličnu obranu i vratara Danijela Subašića. Dobro, zanemarit ćemo sada prvu utakmicu osmine finala koju je branio za Monaco kod Manchester Cityja...

Nabrojao je De Biasi još neka imena koja mu se posebno sviđaju. Prije tridesetak godina i sam je nosio dres milanskog Intera.

- Ivan Perišić i Marcelo Brozović imaju klasu, u Juventusu je sjajni Mario Mandžukić, sad se tamo pojavio i Marko Pjaca koji me zadivio. Volim i Ivana Rakitića koji, doduše, trenutačno ne igra najbolje za Barcelonu. Ne znam koji je problem između njega i trenera Luisa Enriquea. Ipak, za mene je hrvatski nogometaš broj 1 ipak Luka Modrić.

Krasne prezentacije

Bio je na Euru s Albanijom i imao je dovoljno vremena pratiti predstave Hrvatske. Osmina finala razočaravajući je rezultat s obzirom na kvalitetu igrača koje je izbornik Ante Čačić imao na raspolaganju. Slaže li se De Biasi s tim mišljenjem?

- Hrvatska je odigrala odličan turnir na Europskom prvenstvu u Francuskoj, njene prezentacije na travnjaku bile su krasne. Činjenica je da imate veliku momčad iz samog europskog vrha, reprezentaciju koja je spremna za najveće stvari, ali ne znam zašto rezultat nije popratio kvalitetu koju imate. Nisam, logično, najbolje upoznat sa stanjem u hrvatskoj svlačionici i tim odnosima. Činjenica je da Hrvatska ima igrače koji vrijede za više od osmine finala Europskog prvenstva. No, i to je nogomet...

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN-a!

Linker
23. travanj 2024 22:25