Robert Cianflone/Getty Images
MORA ODOBRITI I FIFA

JE LI OVAJ ČOVJEK RJEŠENJE ZA DALIĆEVE PROBLEME? Velika enigma hrvatskog nogometa spremna je zaigrati za Vatrene?

RJEŠENJE ZA DESNOG BEKA Za povratak mladog reprezentativca Hrvatske pod naš barjak i krovna svjetska organizacija mora dići ruku
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. rujan 2018. 21:23

Fran Karačić trenutačno je velika enigma hrvatskog nogometa. Momak koji je mladi reprezentativac Hrvatske izabrao je početkom godine Australiju, čiju putovnicu ima, bio na preliminarnom popisu za SP, ali je na kraju ostao kod kuće.

Desni je bek, igra u Lokomotivi, talentiran je i mlad, a pozicija na kojoj sad imamo jedino Šimu Vrsaljka, jedna je od najdeficitarnijih u hrvatskom nogometu. Karačića je privukla mogućnost da zaigra za Australiju u Rusiji, na kraju je izvisio i - što sad? Može li se vratiti pod naš barjak, jer FIFA baš ne gleda blagonaklono na često mijenjanje državljanstva, ali činjenica da nema nijedan nastup za A reprezentaciju Australije sigurno mu može pomoći u povratku Hrvatskoj.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Karačić o toj temi zasad ne priča, iz čega možemo zaključiti da se “lomi”, da bi uistinu uskoro mogao opet biti na raspolaganju. Naime, on može još igrati i za U-21 reprezentaciju, ni tamo nemamo prirodno rješenje. Protiv Bjelorusa odlično je tu poziciju pokrio Filip Uremović, ali on je primarno stoper. Nećemo sad o tome kako se uopće dogodilo da Karačić pristane na australsku ideju, da izmigolji, ali sad bi baš dobro došao. Za budućnost.

- Koliko ja znam, nema tu nekih promjena, njega u Australiji i dalje prate. Nisam upućen u razvoj slučaja nakon SP-a, ali mislim da bi Karačić u budućnosti mogao i dalje biti na raspolaganju Australiji - rekao je Anthony Milicic, pomoćnik australskog izbornika, koji je trenutno i izbornik U-20 reprezentacije pa nakon Rusije i nije sudjelovao u radu A selekcije. Nije upoznat s detaljima.

ANTALYA, TURKEY - MAY 22: Fran Karacic of Australia looks on during the Australian Socceroos training session at the Gloria Football Club on May 22, 2018 in Antalya, Turkey.  (Photo by Robert Cianflone/Getty Images)
Robert Cianflone/Getty Images

A tu je selekciju od Van Maarwijka preuzeo Graham Arnold i u ovoj reprezentativnoj stanci napravio kamp u Turskoj. Bez utakmica. Fran Karačić dobio je pretpoziv za tu akciju. E sad, navodno je kasnije stigao i poziv, jer je jedan od reprezentativaca, Dmitri Petratos, inače ofenzivac, zbog ozljede napustio kamp.

Ali Karačić nije došao u Tursku, to je sigurno. Znači li to da je odbio Australiju zauvijek ili će se odazvati kad bude “prava utakmica”, jer nije bilo potrebe da dolazi u obični kamp? Konačnog rješenja još nema, ali dojam je, iz svega što smo pohvatali, da je Karačić u ovom trenutku bliži Hrvatskoj nego Australiji, da ga je odbijenica uoči SP-a udaljila od Socceroosa i da će, ako FIFA digne ruku za novu promjenu igračkog državljanstva, on biti “kockasti”. I ipak neko rješenje na poziciju za koju nitko nije mislio da će biti deficitarna.

Linker
26. travanj 2024 12:11