Alex Grimm/Bongarts/Getty Images
IGRAČKI BOOM

JE LI UPRAVO ON TAJ IGRAČ KOJI NEDOSTAJE VATRENIMA? U Njemačkoj je eksplodirao, a nastavi li ovako, mogao bi natjerati Dalića da 'okrene' njegov broj

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. listopad 2017. 12:38

Nakon što je postigao još jedan važan pogodak za Eintracht iz Frankfurta, kojim je u 90. minuti upisana pobjeda od 2:1 u Hannoveru, Ante Rebić dao je naslutiti naznake kvalitativnog iskoraka u Bundesligi. Rebić je naime u posljednje tri utakmice za momčad koju vodi Niko Kovač postigao tri zgoditka. Sve su te utakmice završile s 2:1, a u dvije je Eintracht ostvario pobjedu, u jednoj je izgubio.

Golovi nisu slučajni

Za klub u kojem je, već drugu sezonu, posuđen od Fiorentine, Rebić je ove sezone odradio šest nastupa. Tri pogotka nisu slučajnost, tim prije što mu je prošlosezonska statistika u istom okruženju bila slabija. Naime, Rebić je u sezoni 2016/17. odigrao ukupno 28 utakmica za Eintracht, uz prosjek od 62 minute igre, a ostvario je tri pogotka i dvije asistencije. Sada je u samo šest utakmica već izjednačio taj golgeterski učinak, iako je u prosjeku odigrao 57 minuta...

RECIFE, BRAZIL - JUNE 23:  Ante Rebic of Croatia walks off the pitch after receiving a red card as head coach Niko Kovac looks on during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group A match between Croatia and Mexico at Arena Pernambuco on June 23, 2014 in Recife, Brazil.  (Photo by Jamie McDonald/Getty Images)
Jamie McDonald/Getty Images) / Getty Images

Statistika je uvijek relativan pojam, u Rebićevu slučaju naznačuje mogući iskorak u kvaliteti igre. Epizode u Firenci i potom Veroni nisu imale neki ozbiljniji odjek, što je, u neku ruku, bilo i očekivano. Rebić je bljesnuo u HNL-u, ali je više nego dojam da je prerano - i nepripremljen za razine talijanskog “calcia” - došao na vrlo izazovne i složene nogometne pozornice. Ono što je u hrvatskim okvirima djelovalo vrlo dojmljivo, a to je Rebićeva iznadprosječna fizička moć i prodornost, to se u Serie A cijeni, no nije dovoljno. Taktički i tehnički nepripremljen za tešku konkurenciju talijanskog prvenstva, Rebić je priliku dobio u drugom razredu njemačkog nogometa, no ni ondje nije ostavio neki dojam. Igrač kojeg je Fiorentina platila 4,5 milijuna eura izgubio je podosta vremena, ali je imao sreću da je Niko Kovač od prvog dana zajedničke im reprezentativne suradnje imao visoko mišljenje o njegovim potencijalima. Zato ga je pozvao u Frankfurt, gdje je Rebić prošle sezone nastojao povratiti igračku vjerodostojnost, odnosno dohvatiti razinu forme potrebnu u takvom kvalitetnom natjecanju.

Faktor Kovač

Ako je prošle sezone ta forma imala uspone i padove - kojima se potvrđivalo da momak ima sjajne predispozicije, ali je podložan diskontinuitetu - više je nego dojam da je u prvoj fazi ove sezone dao naslutiti napredak. S 24 godine Rebić nema puno vremena da potvrdi da je sposoban održati se u elitnom nogometu, ali još ima prostora. Možda je baš ova sezona ključna i nadamo se da su golovi i dobre igre koje pokazuje potvrda da je na dobrom putu.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - DECEMBER 20: Head coach Niko Kovac of Frankfurt talks to Ante Rebic of Frankfurt during the Bundesliga match between Eintracht Frankfurt and 1. FSV Mainz 05 at Commerzbank-Arena on December 20, 2016 in Frankfurt am Main, Germany. (Photo by Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images)
Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images

Niko Kovač jedan je od temeljnih faktora Rebićevih napora da uhvati željene ritmove. Dok je bio izbornik mlade reprezentacije, Kovač je već tada isticao da je splitski napadač po njegovu guštu. Potvrdio je to kasnije i u A reprezentaciji, gdje je Rebića prvi pozvao Igor Štimac (2013), ali ga je Niko Kovač najviše koristio (devet nastupa od ukupno deset), a odveo ga je, između ostalog, i na Svjetsko prvenstvo u Brazil.

Nestao s radara

Tada, kao i poslije u klupskoj suradnji u Njemačkoj, Niko Kovač isticao je da je Rebić fizički vrlo moćan igrač i kao takav, uz tehničko napredovanje, može se nametnuti i u najtežoj konkurenciji. Kovačevim odlaskom, ali i sivilom u svojoj klupskoj karijeri, pogotovo u Italiji, Rebić je nestao s vatrenog radara. Posljednji nastup za Hrvatsku imao je baš u Splitu, u lipnju 2015. godine, kada se igralo s Italijom (1:1).

Ako Ante Rebić uhvati kontinuitet dobre forme, nastavi s aktualnim prezentacijama u Bundesligi, onda je on itekako zanimljiv kadar za Hrvatsku. Hitar i prodoran snažni krilni igrač deficitaran je profil u Vatrenima, gdje takvom opisu odgovaraju tek Ivan Perišić te ozlijeđeni Marko Pjaca. Zato bi novi izbornik Dalić svakako trebao pažljivo promotriti Rebićeve igre u Eintrachtu. Možda ne odmah, ali u bližoj perspektivi, nastavi li aktualnim ritmom, mogao bi biti i više nego koristan reprezentaciji...

Linker
20. travanj 2024 01:26