Grčka
 REUTERS/Alkis Konstantinidis / REUTERS
MUDRO ZBORI

JEDINI HRVATSKI TRENER U GRČKOJ UPOZORAVA 'Oni imaju 11 Mandžukića na terenu, svi će sigurno stavljati glavu na kopačku, ne smijemo ih podcijeniti'

ZORAN VULIĆ Hrvatski trener trenutačno na klupi grčkog prvoligaša Apollona Smirnis
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. listopad 2017. 00:13

Zoran Vulić jedini je hrvatski trener trenutačno aktivan u Grčkoj, na klupi je Apollona Smirnisa, uskočio je nakon lošeg starta sezone i trebat će mu vremena da ih eventualno pokrene, na pretposljednjem su mjestu, imaju svega tri boda u sedam kola.

Kako Vulić vidi ogled Grčke i Hrvatske?

- Ne smijemo ih apsolutno podcijeniti. Ako znamo da Olympiacos, PAOK i drugi klubovi igraju u Ligi prvaka ili Europskoj ligi skoro svake godine, jasno je da Grci nisu loši. Pa vidjeli smo da je Rijeka poražena i od Olympiacosa i AEK-a. Nemamo se pravi busati u prsa da smo mi ti. Naravno, sto posto je to jasno, imamo bolje igrače u inozemstvu nego oni, ali Grčka je uigrana ekipa, dobro se poznaje. Usto, čekat će nas vruća atmosfera. Bilo bi bolje za nas da ništa ne ostavimo za Atenu, da sve riješimo u Zagrebu, no mislim da je to nemoguće. Imaju odlične kontre, temperamentni su, to je jako težak ždrijeb.

Svi su oni lavovi

Najviše se divi borbenosti i čvrstini Skibbeove momčadi.

- Oni imaju 11 Mandžukića na terenu. Jedanaestoricu lavova, sigurno.

Hrvatska pamti loša iskustva, ali mogla bi koristiti da bude pametnija i zrelija.

- Moramo. Nećemo ih ni za centimetar podcijeniti. Ne smijemo im ostaviti previše šanse u Ateni. Mislim da su za nas najgori ždrijeb koji smo mogli dobiti. Sa svima ostalima bismo lakše igrali. Oni imaju svoj stil od kojega neće bježati. Njihova je obrana fantastična i čvrsta, a svih 11 ili 14 stavljat će glavu na kopačku. Ratnička ekipa koja zna igrati nogomet. Nije sve u borbi, nije točno da se samo tuku.

Što kažete za Hrvatsku, imala je najbolju ekipu u skupini, a morala se čupati da dođe do play-offa?

- I dok smo bili prvi stvorili smo negativnu klimu. Čim jedna utakmica nije bila dobro odigrana odmah se tražilo da lete glave. Prije Finske smo bili vodeći, ali od njih smo napravili strašnu stvar. Danas je svima teško, malo tko prođe čisto. Iako posjedujemo talentiranu momčad, neosporno.

Bi li za Hrvatsku bio debakl ako se ne plasira na SP? Katastrofa?

- Ako gledam koliko nas ima, ne bi. Ali kad vidim koliko imamo dobrih igrača, onda bi. Moramo se koncentrirati za ove dvije utakmice, misli trebaju biti pozitivne. Valja nam vjerovati da ćemo ići na Svjetsko prvenstvo. Ako ne odemo, tada treba govoriti zašto se nije išlo, što se moglo napraviti pozitivno. Mi pišemo završne komentare na poluvremenu. Ne klizi nam glatko već duže u kvalifikacijama, znači da nam nešto nedostaje.

Što? Možda dobar trener?

- Reći ću vezano za trenera: što je Zlatko Dalić mogao učiniti u dan i pol? Neka mi dođe bilo koji trener na svijetu, Mourinho, Guardiola, ne znam tko, i kaže da će za jedan dan napraviti taktiku, platit ću mu koliko hoće. To se radi mjesecima. Mi imamo kvalitetne igrače koje treba samo posložiti i stvoriti pravu klimu, tada nikad neće biti problema za hrvatsku reprezentaciju. Priče da se igra može složiti preko noći ne drže vodu.

U što ili koga se najviše pouzdate da će nas odvesti na SP?

- U igrače. Uvijek su igrači ti koji - ili nas odvedu ili ne odvedu. U Rusiju će nas plasirati ili neće plasirati gol Mandžukića, hoće li ga zabiti ili ne.

Linker
20. travanj 2024 00:09