Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
'LUKA NOSI NAJVEĆI TERET'

JEDNO OD KLJUČNIH PITANJA UOČI RUSIJE! JE LI REPREZENTACIJA HRVATSKE DANAS OVISNA O LUKI MODRIĆU? Evo što o tome misli izbornik Zlatko Dalić

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. lipanj 2018. 11:43

U izvještaju iz Liverpoola napisali smo kako je Hrvatska sat vremena protiv Brazila djelovala dobro, kompaktno i agresivno. U tom vremenskom razdoblju Selecao nam nije ni jednom ozbiljno priprijetio, Vatreni su po dojmu bili bolji. Sjajne dionice presinga stvarale su velike probleme Brazilu. Tih sat vremena zalog su optimizma za Rusiju. Priča s Anfielda dobila je negativan tijek izlaskom Luke Modrića te nakon svih onih silnih zamjena...

Ogled u Liverpoolu pokazao je ono što je znano već dugi niz godina. Hrvatska nije ista reprezentacija s Lukom Modrićem i bez njega. Naravno, kad se tako nešto konstatira, onda se mora postaviti i pitanje hoće li Vatreni u Rusiji biti ovisni o Luki Modriću? Ali isto tako može se postaviti pitanje je li Argentina ovisna o Messiju, Brazil o Neymaru, prvak Europe Portugal o Ronaldu...

Sve su to velike reprezentacije pune vrhunskih igrača, ali bez spomenutih, to se valjda ne treba naglašavati, znatno su slabije. To su igrači koji neki genijalni dodir s loptom znaju pretvoriti u zlato. Kao što je to, recimo, Neymar učinio na Anfieldu...

REUTERS/Andrew Yates
REUTERS

Poseban zadatak

Nama je izgledalo da nam Selecao ne može zabiti ‘do sutra’, ali onda se ukazao njegov bogomdani talent. Riječ “ovisan” je malo tvrda, fatalistička, sugerira da se bez nekoga apsolutno ne može, što naravno nije istina. Hrvatska, Argentina, Brazil ili Portugal mogu igrati bez spomenutih zvijezda, ali isto tako neće biti tako dobri kao s njima u sastavu.

Zato se uz pitanje o ovisnosti Hrvatske o Modriću može isto tako postaviti pitanje je li Real, trostruki uzastopni prvak Europe, ovisan o Modriću? Mi bismo se usudili kazati da takav fantastičan uspjeh klub iz Madrida ne bi postigao da nije bilo našeg Luke. Pa onda, je li ovisan? Modrić je bio jedna od glavnih karika Reala, ima četiri naslova Lige prvaka, većina stručnjaka ga proglašava najboljim veznjakom svijeta, pa je logično da Real kao i Hrvatska bez njega ne bi imali takav izgled. On ima poseban zadatak, koji je zapravo kompliciran. Modrić mora dobre igrače, kakve ima u Vatrenima i Realu, učiniti boljima od onoga što bi bili da njega nema na terenu. Krucijalna je spona veznog reda, zadužena da oni ispred njega dobiju loptu u boljoj poziciji, da funkcionira tranzicija igre, ali isto tako zna se da je lopta kod njega sigurna kao u trezoru. Modrić brine da njegova momčad uistinu djeluje kao - momčad! Malo je igrača koji unose toliko momčadskog duha i kolektivne kvalitete u momčadi prepune vrhunske individualne snage, što je, naravno, i Hrvatska.

Sve to dakako ne znači da Luka može igrati sam. Modrić igra bolje od ostalih, vodi primjerom vlastite igre, ali mora imati suigrače koji će ga slijediti. Modrić može biti sjajan u Rusiji, ali ako samo on bude takav, Hrvatska neće ostvariti rezultat koji se priželjkuje.

Na tu temu smo porazgovarali s hrvatskim izbornikom Zlatkom Dalićem.

- Meni je protiv Brazila bilo važnije da Modrića zamijenim kako se slučajno ne bi ozlijedio nego da idem u potragu za rezultatom!

Soccer Football - 2018 World Cup Qualifications - Europe - Croatia training session - Kiev, Ukraine - October 8, 2017. Croatia's player Luka Modric and coach Zlatko Dalic attend a training session.  REUTERS/Valentyn Ogirenko
REUTERS/Valentyn Ogirenko

Desetka u presingu

To nam je kazao izbornik i potpuno je u pravu. Modrić se mora čuvati kao malo vode na dlanu.

- Vidite, mi smo ovisni o svakom igraču. Svaki igrač Hrvatske je bitan i važan. Kapetan Luka Modrić daje ritam, on iza sebe ima fenomenalne sezone, velike utakmice, logično da je prevaga u momčadi. Ali ponavljam, nama svaki reprezentativac mnogo znači.

Dalić će zaključiti...

- Modrić je za nas krucijalan igrač, ali mi moramo imati i ostale igrače koji su bitni. Luka nosi najveći teret, ali ako bismo bili ovisni samo o njemu, što bi se onda dogodilo da se on, ne daj Bože, ozlijedi? Što ćemo onda? Ne mogu gledati samo Modrića, moram akceptirati sve igrače. Nama i onaj ‘23. igrač’ mora biti bitan, važan, biti ‘unutra’, značiti kao i ostali. Jedino tako Hrvatska može nešto očekivati u Rusiji!

To što govori Dalić moglo se prepoznati na utakmici na Anfieldu. Luka je s pozicije ‘desetke’ kretao u presing, a istog trenutka to su prepoznavali Perišić, Rebić, Kramarić, Rakitić i Badelj koji su se vrlo brzo transformirali u preuzimanje drugih igrača. To je djelovalo jako dobro. Kad se još usavrši do starta SP-a da Lukina dodavanja u pravom trenutku prepoznaju napadači, prije svega krila Rebić i Perišić, te ulete u prazan prostor prema kojem putuje Modrićeva lopta, onda će se dogoditi to o čemu govorimo, njegova mogućnost stvaranja viška u sredini bit će iskorištena na krilnim pozicijama, te će Hrvatska biti mnogo opasnija u napadu nego je to bila protiv Brazila. To će onda biti pravi miks naše najjače karike i ostalih bitnih igrača, koji će Hrvatsku gurati prema pravom rezultatu na Svjetskom prvenstvu.

Ocjene Modrića u SN u kvalifikacijskim utakmicama za SP 2018. u Rusiji

Hrvatska - Turska 1:1 (ocjena 6,5 - igrač utakmice)

Hrvatska - Island 2:0 (ocjena 7 - drugi najbolje ocijenjeni Hrvat)

Hrvatska - Ukrajina 1:0 (ocjena 7,5 - najbolje ocijenjeni Hrvat)

Island - Hrvatska 1:0 (ocjena 7 - najbolje ocijenjeni Hrvat)

Hrvatska - Kosovo 1:0 (6,5 - najbolje ocijenjeni Hrvat)

Turska - Hrvatska 1:0 (ocjena 6,5 - najbolje ocijenjeni Hrvat)

Hrvatska - Finska 1:1 (ocjena 7 - igrač utakmice)

Ukrajina - Hrvatska 0:2 (ocjena 7,5 - drugi najbolje ocijenjeni Hrvat)

Hrvatska - Grčka 4:1 (ocjena 8,5 - najbolje ocijenjeni Hrvat)

Grčka - Hrvatska 0:0 (ocjena 6,5 - treći najbolje ocijenjeni Hrvat)

Mišljenje Igora Cvitanovića

Hrvatska ne bi smjela na Svjetskom prvenstvu biti ovisna o Luki Modriću, ali najvjerojatnije da - hoće! Modrić je pokretač cjelokupnog pogona naše nacionalne vrste. Na njega se oslanjaju ostali reprezentativci. Osim svih kvaliteta koje posjeduje, on daje sigurnost i mirnoću. Konačno, to smo vidjeli i kad igra u Realu, svi suigrači respektiraju Luku i definitivno prvaci Europe ne bi bili isti s njim i bez njega.

Modrić je top igrač, po meni je među dva-tri najbolja vezna igrača na svijetu. Kad imaš takvog vrhunskog igrača u momčadi, logično jest da igru na neki način podređuješ njemu. Velika većina događaja koji će se zbiti na utakmicama Hrvatske ovisit će o Modriću. Vidljivo je da naši igrači u velikom broju situacija traže baš njega. Sredina travnjaka gdje ordinira Luka srce je momčadi. Jasno, u teoriji ni jedna reprezentacija ne bi smjela ovisiti o jednom igraču, ali lako je to kazati. Jer, budimo objektivni, mnoge nacionalne vrste ipak ovise o svojim najboljim igračima, to je tako u praksi.

Zagreb, 221114.
Stadion Maksimir.
Nakon sto je otkazana utakmica Dinama s Hajdukom, igraci su ostali na stadionu odraditi trening.
Na fotografiji: Igor Cvitanovic na treningu umjesto utakmice.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Igor Cvitanović

Mišljenje Ilije Lončarevića

Logično je da će prezentacije Hrvatske ovisiti o Luki Modriću jer je on najbolji igrač. Jedan od najboljih veznih igrača na svijetu. Tako da o njemu ovise Vatreni, isto kao što ovisi i Real iz Madrida. Meni se to pitanje jedno od onih oko kojih nema diskusije.

Jednostavno se oko toga ne treba raspravljati jer je to jednostavno tako. Mi na Svjetskom prvenstvu prvo moramo biti svjesni svojih vrijednosti, a tek onda manjkavosti. Jer svaka reprezentacija ima manjkavosti. No velim, nama je Modrić glavni igrač i nema tu prijepora, igre i rezultat ovisit će o njemu. Nego, da malo promijenim temu, slažem se s izbornikom Dalićem da na poziciji lijevog bočnog proba s Domagojem Vidom. Ne znači da to mora biti stalno rješenje, jer Pivarić i Strinić su dobri igrači, ali generalno se slažem. Ne treba to gledati i previše uspoređivati s nekim drugim velikim reprezentacijama jer, recimo, sasvim je jasno da je Marcelo bolji lijevi bek od Vide.

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Linker
20. travanj 2024 15:26