Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

JEDVAJ NIJE RJEŠENJE ZA DESNI BOK, IAKO ĆE TO POŠTENO ODRADITI Negov je put neprirodan, nelogičan, i zato se u pet godina još nije definirao kao igrač

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. listopad 2018. 19:15

Kažu da je izbornik Zlatko Dalić izabrao desnog beka Tina Jedvaja. Koji nije bek, nikad nije bio, ali koji stalno, otkako je reprezentativac, najčešće funkcionira na boku. To je ljepši način priče, jer zapravo je realnost da je Tin Jedvaj “zakrpa” za mjesto koje je kronično deficitarno.

Kad su mladi igrači u pitanju, pogotovo premladi kao Jedvaj, koji je reprezentativnu zbilju počeo iskušavati još kao 19-godišnjak, onda mnoge stvari koje nisu logične, ili nisu baš u redu, terete njihova nejaka leđa. Tako je mladi nogometaš, od prvih dana iskoraka u svijet velikih dečki, ostao nedefinirana priča.

Svaka stručna logika, kad je Jedvaj u pitanju, nameće priču o stoperu. Takav mu je stas, način igre, pozicioniranje. No, upravo zato što je od prvog dana seniorske priče “vrlo mlad”, Jedvaj je postao sinonim priče o “krpanjima”. Je li rješenje za desni bok Hrvatske? Ne, nije, iako će momak pošteno i korektno odrađivati rolu, svjestan da ga se kao mladog ne pita hoće li, nego mora se.

Neprirodan put

Uskoro će navršiti 23 godine i možda je vrijeme, kako za struku koja ga vodi, tako i u njegovom osobnom stavu, da se nametne logika. Jedvaj je stoper, koji je nekad mogao ili može pokriti problem desnog beka, ili u nuždi odigrati zadnjeg veznog. No, momak je zaslužio da ga se već jednom počne koristiti na prirodnoj mu poziciji, te time omogući da se razvije do maksimuma svojeg potencijala. Jer njih ima. Problem je što sa 23 godine (u studenome) Jedvaj još nije razvio iskustvo na stoperskoj poziciji, dakle niti nakon pet godina nema onu potrebnu rutinu da bi se mogao nesmetano pokazati u najboljem svijetlu.

Treba li to čuditi? U prirodi nogometa da, ali Jedvaj je primjer što znači preskakanje stepenica, i to jako brzo preskakanje. Gotovo je za ne vjerovati da taj igrač ima samo 15-ak utakmica HNL-a, odnosno u seniorima Dinama! Onda je otišao u Italiju, u Romu, i tamo je skupio 2 nastupa za prvu momčad i 7 za U-21, prije nego ga je posudio i poslije 6 mjeseci otkupio Bayer Leverkusen.

Jedvajev je put neprirodan, stručno nelogičan, i posljedice su toga da se u pet godina još nije definirao kao igrač. I kako pokazuju činjenice, nije još uspio nametnuti da je jedino logično da igra stopera. U reprezentaciji, ali i u klubu. Nije fer prema momku, iako je trenutak da napokon i on isuče stav da je zaslužio više respekta.

Linker
21. travanj 2024 11:01