Josip Brekalo
 Maja Hitij/Bongarts/Getty Images) / Maja Hitij Bongarts/Getty Images
NAKON SPEKTAKULARNOG GOLA

JOSIP BREKALO U VELIKOM INTERVJUU ZA SN: MOŽDA JE NAJBOLJE DA ODEM! Vatreni otkriva zašto je nezadovoljan i što mu je savjetovao Zlatko Dalić

Hrvatski reprezentativac nakon što je golom doveo Wolfsburg do preokreta i pobjede u prvoj utakmici šesnaestine finale Europske lige protiv Malmöa
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 22. veljača 2020. 11:45

To je bila iskra iza koje se krije plamen talenta i klase. Josip Brekalo zabio je sjajan gol kojim je Wolfsburg izjednačio protiv Malmöa, a na kraju i dobio 2:1 u prvoj utakmici šesnaestine finale Europske lige. Čudno je što trener Oliver Glasner tako malo kredita daje jednom od nadarenijih igrača u nogometnoj Europi zadnjih godina. Sa Šveđanima je ponovno bio u startnoj postavi nakon 25. siječnja i ligaškog sraza s Herthom.

Puno golova lijevom

Dešnjak koji odlično puca i lijevom nogom demonstrirao je to sjajnim šutom u rašlje. Mogao bi to biti početak serije pogodaka...

- Hvala, i ja se tome nadam. Zaista se odlično osjećam. Moram priznati da sam malo isprovociran situacijom što me trener maknuo zadnje dvije-tri utakmice još više dodao gas na treningu i još jače se fokusirao da iskoristim šansu kad je dobijem. To sam i pokazao - rekao nam je Brekalo kojem je gol itekako trebao.

Cimnuo je čuvara na lijevu stranu. Je li gađao baš rašlje?

- Ciljao sam, naravno. Ispalo je najbolje moguće. Znao sam da su me protivnici analizirali i bili svjesni da mi je desna noga bolja. Međutim, gurnuo sam na lijevu i tako u startu stekao prednost. Puknuo sam preko njegove noge. Da je lopta išla po tlu, blokirao bi, zato sam je digao i odsjela je u rašlje.

Nije tako rijetko da ljevicom trese mrežu...

- Mnogo sam golova dao lijevom, nema velike razlike. Jako mi dobro ide lijevom i šut, i centaršut i pas... Ne libim se koristiti je, potvrdilo se još jednom da je to moja kvaliteta.

Igrao je prve dvije utakmice nastavka sezone u siječnju, došla su dva poraza u kojima je zamijenjen u 77. i 63. minuti s Kölnom i Herthom i ispalo je da je platio danak. Da je on najveći krivac jer sljedeća dva susreta sjedio je na klupi. Kompletno. Na teren se vratio proteklog vikenda dvadesetak minuta prije kraja dvoboja s Hoffenheimom. Je li ljut na trenera?

- Naravno da nisam zadovoljan koliko igram, ali respektiram trenerovu odluku. Iako kad dođe do lošijeg rezultata, ispada da uvijek ispaštam ja. Jednostavno, to je moj put u Wolfsburgu, vidjet ćemo što budućnost nosi. Siguran sam da ću uhvatiti kontinuitet i da će moje vrijeme doći.

Maksimalan rad

Jeste li razgovarali s trenerom Glasnerom o tome?

- Nešto malo, ali uglavnom sam gledao da maksimalno radim, da budem potpuno spreman kad ponovno dobijem priliku. Mislim da sam to u četvrtak na najbolji mogući način demonstrirao - istaknuo je Brekalo nakon što je prvi put u 2020. godini imao mogućnost odigrati svih 90 minuta.

U subotu ga je uživo gledao izbornik Zatko Dalić na gostovanju kod Hoffenheima. Izvrsno je reagirao i bitno pridonio pobjedi 3:2. Je li već taj susret bio prekretnica?

WOLFSBURG, GERMANY - DECEMBER 12: (L-R) Arnaud Nordin of AS Saint-Etienne and Josip Brekalo of VfL Wolfsburg battle for the ball during the UEFA Europa League group I match between VfL Wolfsburg and AS Saint-Etienne at Volkswagen Arena on December 12, 2019 in Wolfsburg, Germany. (Photo by Cathrin Mueller/Getty Images)
Cathrin Mueller/Getty Images

- Sigurno. Prije toga dvaput sam ostao na klupi iz meni nevjerojatnih okolnosti jer to su baš bile utakmice po mojoj mjeri, s ekipama puno lošijima od nas. Nudilo se mnogo prostora i pokazao bih što mogu. Moja igra došla bi do izražaja. To je probudilo inat, dalo mi još veći elan, što me uvijek krasilo. Znao sam, kad dobijem priliku pokazat ću da mi je mjesto u prvih jedanaest. Tako sam i odgovorio.

O čemu ste razgovarali s izbornikom?

- Puno mi je značilo i jako mi je drago što me došao posjetiti. Rekao mi je da i dalje ostanem miran, da vjerujem u sebe, treniram i ponovno će doći moj trenutak. Tako je i bilo. S Hoffenheimom sam s tom podrškom izbornika, već i samom činjenicom da su na utakmici bili on i Ivica Olić, imao jako velik motiv da odigram što bolje.

Zadnji pogodak zabili ste 19. rujna u Europskoj ligi protiv Oleksandrije.

- Dao sam jedan i u listopadu u Hoffenheimu, ali mi nije priznat, kao, rekli su, igrao sam rukom - nasmijao se i nastavio:

Pongračićev talent

- Poslije toga imao sam tri-četiri asistencije. Međutim, nisam ni igrao prečesto. Ovog časa u sezoni imam za klub 1440 minuta, pet golova i šest asistencija. S time sam jako zadovoljan, ali znam da mogu puno više dati. Nadam se da je sad ovo početak top forme.

Start sezone bio je izvrstan, a onda ta suša, što se tiče golova.

- Je, kad nisam igrao baš previše. No, i kada bih bio u startnoj postavi znalo se događati da igramo odličnu utakmicu, rezultat je neodlučen, i onda već prilikom prve zamjene ja izlazim. Oko 60. minute. Zbog toga nisam zadovoljan. Upravo se tada otvara igra, možda bih zabio do kraja susreta, moje kvalitete najbolje bi mogle doći do izražaja. Normalno da u takvim okolnostima imam manje pogodaka na kontu. Ipak, i dalje sam zadovoljan kako igram i kako se trenutačno osjećam. Na kraju će to biti dobra rezona.

Iz vaših riječi zaključujemo da je opet na stolu pitanje hoćete li ostati ili otići. Lani ste tu dvojbu presjekli stavom da nastavite u Wolfsburgu.

- Mogu otvoreno reći, nemam se toga što sramiti niti nešto skrivati: moje je mišljenje, a i svakome tko se razumije u nogomet jasno mu je da nisam pokazao svu svoju raskoš i talent. Možda je zato i neka druga opcija dobro rješenje. Lani sam odlučio i ispostavilo se da je pametno bilo ostati u Wolfsburgu. Mislim da sam ove sezone, kakva god da je, iskoristio minutažu na najbolji mogući način. Bit će ovog ljeta Europsko prvenstvo, a poslije ćemo prelomiti što je najbolje za mene.

Velika Gorica, 181119. 
Gradski stadion.
Kvalifikacijska utakmica za  Europsko prvenstvo U21, 
Hrvatska - Ceska.
Na fotografiji:  Josip Brekalo.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
CROPIX

Nogometno gledajući ne bi bilo loše da se okušate u Španjolskoj, primjerice.

- Vidjet ćemo kakva će biti filozofija kluba i moja situacija na ljeto. Želim igrati, to mi je nabitnije. Najvažniji su mu kontinuitet i samopouzdanje koje stječeš igranjem.

Odnos s trenerom Glasnerom je profesionalno u redu?

- U redu je, sve je u redu. Profesionalac sam, znam da sam dao sve od sebe.

Na kraju smo ga pitali i za Marina Pongračića. Stigao je za 10 milijuna eura iz RB Salzburga, odmah dobio crveni karton. Radi se o hrvatskom stoperu rođenom u Njemačkoj.

- On je vrhunski talentiran nogometaš s puno potencijala. Nadam se da će uhvatiti kontinuitet koji mu treba. Na mahove je pokazivao koliko vrijedi, u Wolfsburgu je dobio na startu crveni karton i tri utakmice stanke, stići će njegovo vrijeme.

Linker
25. travanj 2024 19:02