Borna Barišić
 Ranko Suvar / CROPIX / CROPIX
ŽIVOTNA PREKRETNICA

KAD TI SE ŽIVOT U TRENUTKU OKRENE ZA 180 STUPNJEVA Hrvat potpisao za slavni europski klub, a onda je stigao poziv koji nikada neće zaboraviti

Piše: Darko RužićObjavljeno: 23. kolovoz 2018. 23:52

Kolovoz koji je na izmaku Borna Barišić nikad neće zaboraviti, sve lijepo i dobro u njemu mu se poklopilo. Bivši je kapetan osječkih Bijelo-plavih u utorak 7. ovog mjeseca potpisao je trogodišnji ugovor za Glasgow Rangerse, po broju osvojenih trofeja klub svjetskog rekorda i slave. A onda je došao ponedjeljak 20. kolovoza kada je izbornik reprezentacije Hrvatske Zlatko Dalić obznanio kojih je 25 igrača pozvao za utakmice s Portugalom 6. i Španjolskom 11. rujna. Na njegovu je spisku i bivši Osječanin, sada član škotskog velikana Borna Barišić.

U odličnoj formi

- Ushićen sam doista. Sretan i iznimno zadovoljan. Kako i ne bih bio, pa ljudi moji, pozvan sam u reprezentaciju koja je od ovog ljeta vlasnik srebrne medalje, viceprvak svijeta nakon prvenstva u Rusiji - kazao je Barišić.

Screenshot (Tweeter, Glasgow Rangers)

Nije ga lako dobiti; mobitel zvoni li, zvoni, poziv ostaje neodgovoren, SMS-poruka isto, ali Borna je u svom filmu - filmu koji diktiraju pravila ponašanja i obveze u novom mu klubu. Rangersi su profesionalci od glave do pete i njihov dnevni program ne počinje i ne prestaje isključivo odrađivanjem treninga. Ima toga silno puno, od zajedničkih objeda, obveznog dnevnog odmora, masaže, ovoga ili onoga. Ali Barišić je odavno - ustvari, otkako je zakoračio u svijet nogometa, poglavito profesionalizma - oličenje pristojnosti i susretljivosti. Dakako da se potraga za njim isplatila, iako je trebalo za sve i vremena i strpljenja.

- Tako je to. Pravila ponašanja u Rangersu postoje i držim ih se. Kada shvatiš kakva su i što se od tebe, ustvari, od svakog igrača u njemu traži, onda se lako sve podnosi. No uvijek ostane i prostora za nešto drugo, između ostaloga za kontakte s ljudima u Hrvatskoj, mojom obitelji, prijateljima i novinarima - veli Borna.

Borna Barišić
Vlado Kos / Hanza Media / Hanza Media

Bio je on već među Vatrenima, nije ovo prvi put da će odjenuti dres reprezentacije i odazvati se pozivu izbornika. Skupio je dosad tri nastupa.

- Nadam se biti će ih još. U ovom je trenutku najbitnije da sam dočekao poziv i, ponavljam, silno mu se radujem.

Čekao ga je i minulog proljeća, nadao mu se, ali nije ga dočekao.

- To je već ono na što se ne osvrćem i o čemu ni ne razmišljam. Iskreno ne, ne više. Nije mi sreća bila naklonjena u proljetnoj sezoni, u kojoj sam zbog ozljeda jedno vrijeme bio izvan momčadi Osijeka. Svjetsko prvenstvo bilo je pred vratima i izbornik je postupio kako bih postupio i sam. Za takvo se natjecanje ne zove igrača bez kontinuiteta nastupa, poglavito još ako u reprezentaciji prije toga nije bio standardan i stalan. Sada je nešto drugo. Igram, svi kažu da sam u odličnoj formi, osjećam to i sam, a poziv izbornika veliko mi je priznanje. I čast prije svega.

I prije SP-a u Rusiji pozicija koju on pokriva na klupskoj razini, lijevog braniča, označena je kritičnom točkom Vatrenih. A kad tamo - Ivan Strinić bio je na visini povjerenih mu zadaća. Sada ga na Dalićevu spisku nema; srčana mana (ili samo sumnja na nju) privremeno mu je upalila crveno svijetlo i za samo treniranje. No Borna Barišić odbija i samu pomisao da bi se moglo kazati u stilu one narodne da dok jednom ne smrkne, drugom ne svane.

- Ni slučajno. Strinić je odličan igrač i mladić. Čuo sam sve o tome što ga je snašlo. Znate kako ja gledam na to? Postoje stvari koje su puno veće od nogometa, zdravlje je na prvom mjestu. U svakom slučaju, nadam se da kod Ivana nije ništa ozbiljno i da će se uskoro vratiti i da će sve s njim biti OK - kaže Borna.

Izbornik sve zna

U Rusiji ga nije bilo, a moguće da protiv Portugala ili Španjolske ili u obje utakmice dobije izbornikovo povjerenje.

- Rano je o tome govoriti. I nemam što; izbornik je taj koji odlučuje i zna što mu treba. Moje je da se odazovem pozivu i radim, dakle treniram s ostalima u reprezentaciji po njegovim uputama i zahtjevima. A da u međuvremenu igram što bolje za Rangerse i zadržim kontinuitet nastupa i formu, jasno.

Kolovoz je pri kraju, začeta je u njemu doista lijepa nogometna priča u životu Borne Barišića. Uskoro će rujan, što drugo nego mu poželjeti da u njemu uslijedi jednako lijep, ako je moguće i ljepši nastavak.

Linker
23. travanj 2024 09:45