Laurence Griffiths/Getty Images
HRVATSKA IZNAD SVIH

KAKO HRVATSKA MOŽE DALJE? BIVŠI IZBORNICI VATRENIH PROGNOZIRAJU RASPLET U SKUPINI Nema razloga paliti alarm i ako ne budu dvije pobjede na otvaranju'

OTTO BARIĆ I IGOR ŠTIMAC Negdašnji izbornici Vatrenih uoči kvalifikacija za Euro 2020. prognoziraju ishod u skupini
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 21. ožujak 2019. 13:36

Dva bivša izbornika Hrvatske pružila su svoje viđenje prolaska Hrvatske kroz kvalifikacije za Euro 2020. Otto Barić i Igor Štimac slažu se u jednoj konstataciji - Hrvatska je prvi i najveći favorit skupine.

- Ali to ne znači da su bodovi unaprijed uknjiženi - upozorava Igor Štimac i dodaje:

- Brzinske kvalifikacije koje se igraju u samo osam mjeseci daju novu dimenziju i pozivaju na oprez. Svaka je utakmica novo dokazivanje i svaku treba ozbiljno shvatiti. Zato me raduje što je izbornik Dalić već dobro poradio na psihološkoj pripremi.

Otto Barić smatra da je Hrvatska u odličnoj poziciji, premda nema lakih i teških skupina.

- Istina je da je bilo težih skupina, ali svaka kvalifikacijska grupa ima svoje prednosti i mane. Primjerice, svi očekuju da se odmah na startu uzmu dvije pobjede protiv Azerbajdžana i Mađarske, ali zašto bi bila tragedija da se krene s četiri boda. Dvije reprezentacije idu na Euro, nema straha za Hrvatsku koja će po meni biti prvoplasirana na kraju. Zato nema razloga da se pali alarm i ako ne budu dvije pobjede na startu. Hrvatska je ozbiljna reprezentacija sastavljena od ozbiljnih igrača - priča Barić.

31.05.2004 Otto Baric , snimio_Ronald Gorsic
Cropix/Ronald Gorsic

Štimac smatra da je Mađarska nezgodan suparnik, da su Mađari u prošlom kvalifikacijskom ciklusu pokazali evidentan napredak.

- Neugodan protivnik, ali Hrvatska je jača, razlika u kvaliteti mora se pokazati i u rezultatu. Po meni je start najvažniji, i ako se odmah na početku pokaže snaga i uzme svih šest bodova, svima će biti jasno da je Hrvatska reprezentacija koja opravdava ulogu favorita. Tim više što nam nakon toga slijedi i domaća utakmica s Walesom u lipnju, što je prilika za maksimalni učinak na početku kvalifikacija - poručio je Štimac.

Kako će se efekt Rusije odraziti na Vatrene i njihove protivnike u novom kvalifikacijskom ciklusu? Hoće li biti opuštanja zbog činjenice da smo svjetski doprvaci? - upitali smo Štimca. Više će se taj efekt odraziti na naše protivnike nego na Vatrene. U našoj reprezentaciji puno je novih igrača željnih potvrđivanja u dresu najbolje državne selekcije, ali zato će protivnici više “gristi”, bit će motiviraniji jer igraju protiv druge reprezentacije svijeta što je privilegij koji im se ne pruža svaki dan. S jedne strane, imat će strahopoštovanje, imat će respekt prema Hrvatskoj, ali s druge strane i jak motiv. Međutim, u konačnici kvaliteta i klasa uvijek dođu do izražaja - kazao je Štimac.

Zagreb, 120917.
T centar, Cvjetni trg.
U specijalnom studiju MAXtv televizije Hrvatski Telekom predstavio je televizijski sportski paket s posebnim naglaskom na nogomet.
Na fotografiji: Igor Stimac.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX / CROPIX
Igor Štimac

Otto Barić je uvjeren u uspjeh reprezentacije, jer je izbornik Dalić pokazao i u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo da se dobro nosi s pritiskom rezultata.

- Dalić je potvrdio prije Rusije i u samoj Rusiji da zna kako pripremiti selekciju igrača za velike okršaje. Zato nema sumnje da će i s izmijenjenom reprezentacijom u odnosu na onu koja je igrala Svjetsko prvenstvo ponuditi dobra i kvalitetna izdanja Vatrenih. Na scenu dolazi mlada generacija igrača i posebno me intrigira njihov nastup na Euru U-21 ovog ljeta u Italiji, s obzirom na to da će se tu pokazati kakva je naša budućnost i za Euro 2020. Optimist sam glede naših kvalifikacija za sljedeći Euro - zaključio je Barić.

PROGNOZA OTTO BARIĆ

Hrvatska će sigurno uzeti jedinicu, a za drugo mjesto podjednake šanse pružam trima reprezentacijama. Azerbajdžan je na petom mjestu i sve drugo osim njihove posljednje pozicije bilo bi veliko iznenađenje.

TABLICA

1. Hrvatska

2. Wales

3. Slovačka

4. Mađarska

5. Azerbajdžan

PROGNOZA IGOR ŠTIMAC:

Broj jedan u kvalifikacijskoj skupini je Hrvatska, a za drugo mjesto malu prednost dajem Slovačkoj ispred Walesa i Mađarske. Azerbajdžan je autsajder, svaki bod za njih će biti uspjeh u ovoj skupini.

TABLICA

1. Hrvatska

2. Slovačka

3. Wales

4. Mađarska

5. Azerbajdžan

Linker
19. travanj 2024 18:27