Reuters/John Sibley
STATISTIKA KAO DOKAZ

KAKO SE TRANSFORMIRALA IGRA HRVATSKE Vatreni su u odnosu na Svjetsko prvenstvo promijenili stil, a dvije stvari odmah upadaju u oči

Dalić u Perišiću i Rebiću i dalje ima eksplozivna, brza krila uz pomoć kojih može uloviti suparnika na krivoj nozi
Piše: Petar ZobecObjavljeno: 21. studeni 2018. 14:34

Kada je riječ o igri hrvatske reprezentacije i tumačenju statistike, odmah dvije stvari upadaju u oči - relativno nizak postotak posjeda te dosta manji broj pokušaja centriranja lopte u 16-erac. Uzroke oba simptoma je poprilično lako plastično objasniti.

Govorimo li o količini vremena s loptom u nogama i relativno niskom postotku od 38%, svakome tko je pogledao dvije ili tri utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji, jasno je da je Hrvatska suparnike lomila na kontranapade. Dalićeve vedete žele što prije stići do suparničkog gola, ne mareći previše za beskrajna dodavanja. Dalić u Perišiću i Rebiću ima brza, eksplozivna krila preko kojih se napadi mogu brzo izvoditi i zahvaljujući kojima se suparnika lovi na krivoj nozi. Vjerojatno bi posjed u ovom slučaju i bio nešto viši da Hrvatska za suparnike nije imala poznate “carinike lopte” Španjolce, koji su sa 63% posjeda na vrhu Lige nacija, te Engleze, čiji izbornik Gareth Southgate također teži igri s loptom u nogama.

Krilni tandem Rebić - Perišić je u Rusiji u vrhu napada imao Marija Mandžukića, golgetera Juventusa koji je igru glavom doveo gotovo do savršenstva. Mandžukićev forte je skok, a njegova konstitucija mu omogućava takav način igre. U nedostatku Mandže, i kombiniranjem Rebića i Kramarića u špici (a sve više i Brekala na krilu), taj segment igre ubačaja s krila je puno manji, ali i lopte ubačene s boka rjeđe nalaze svoju metu. Jer niti Rebić niti Kramarić nisu poznati po igri glavom. Pa je tako Hrvatska imala 47 pokušaja ubačaja, od toga 16 uspješnih ili 34%. Za usporedbu, Španjolci su 102 puta centrirali (54 uspješnih), Englezi 66 (20 uspješnih), Francuzi 57 (27 uspješnih). Na sličnoj razini su recimo Portugalci, koji se u nedostatku Cristiana Ronalda također rjeđe odlučuju na ubačaje - od 42 pokušaja, 19 je bilo uspješnih, ali oni još moraju odigrati svoju utakmicu s Poljacima.

Dakle, ako je suditi po statistici, Hrvatska je malo izmijenila svoju igru, ali i dalje joj najveći problem ostaje branjenje prekida. Englezi su nam to još jednom ponovili, a Hrvatska je u zadnjih deset od 11 utakmica (osim remija s Engleskom na Rujevici) primala golove iz prekida.

Jutarnji list

Linker
16. travanj 2024 09:06