SN
EKSPERT ZA ISTOČNU EUROPU

KOJI KAMP ĆE ODABRATI HRVATSKA REPREZENTACIJA? Bivši Vatreni otkriva što je igračima najbitnije: 'Mislim da nije kasno. Treba čekati ždrijeb...'

OGNJEN VUKOJEVIĆ Bivši reprezentativac prošao je kao igrač tri velika natjecanja, a kako odlično poznaje Rusiju i Moskvu odličan je sugovornik po pitanju odabira kampa za Mundijal
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. studeni 2017. 14:28

Naš ekspert za istočnu Europu, a k tome je bio na tri velika natjecanja i može puno toga reći na ovu temu. Ognjen Vukojević prošao je Ukrajinu, ali i u Rusiju, bio je, osim u kijevskom Dynamu, igrač moskovskog Spartaka. Dakle, da ne duljimo, kakav kamp treba Hrvatskoj u Rusiji, gdje ga uzeti? Jesmo li možda već zakasnili s odabirom?

- Ma, mislim da nije kasno, naprotiv. Treba čekati ždrijeb, vidjeti s kim ćemo i još važnije, gdje ćemo igrati. Rusija je velika, ogromna, sigurno nije svejedno je li ti kamp u Moskvi, a igraš u Sočiju ili Kazanju. Zato, dobro je što HNS nije brzao, iako su neke reprezentacije unaprijed rezervirale kampove, nema potrebe srljati - objašnjava Vukojević, koji nam pokušava približiti kako nogometaši reagiraju na kamp, koje su im stvari najvažnije.

Bad je bio idealan

- Dakle, da budem konkretan i sasvim približim život igrača u vrijeme velikog natjecanja, moj je idealni kamp Bad Tatzmannsdorf. Lijepi hotel, ugodan smještaj, dobra hrana, bazen, dovoljno mjesta i tišine za odmor. U hotelu imaš mir, nitko u njega ne može ući, a opet, nije negdje daleko od civilizacije. Zato su svi naši izbornici voljeli taj kamp, vraćali mu se i nakon Eura 2008., to je, ajmo reći, neki ideal. Iako, jasno, nije lako uspoređivati kampove u Austriji ili Švicarskoj s onima u Rusiji i Ukrajini, ipak je razlika.

Zagreb, 290515.
Stadion Maksimir.
Utakmica 35. kola MaxTV Prve lige izmedju GNK Dinamo Zagreb i HNK Rijeka.
Na fotografiji: Ognjen Vukojevic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
/ Damir Krajac / CROPIX

Onda je Vukojević još jednom naglasio što je samim igračima najbitnije.

- Znači, komfor i hrana, prije svega. Ali, hrana neće biti problem, s reprezentacijom uvijek ide kuhar, to će sve štimati. Onda dolazimo do uvjeta za trening. Teren nije problem, kakav god da jest, jer ima dosta vremena da ga se sredi i dotjera po željama izbornika i potrebama igrača, puno je važnije da je odmah do hotela, da je u sklopu samog kampa. Jer, problem je uvijek kad moraš nekamo putovati, sjedati u autobus i dugo se voziti do terena, pa onda još i putuješ na utakmicu... Najbolje je i najvažnije da teren bude što bliže samom hotelu.

Recimo, Vukojević je zadovoljan kako je to izgledalo u Brazilu prije četiri godine.

Udaljenosti su velike, a gužve ogromne

SN

- Bio je to sasvim u redu kamp. Puno mjesta, dobri uvjeti, imali smo sve što nam je trebalo. Međutim, ne treba tu previše ni filozofirati. Skupina traje desetak dana, dolazi se u Rusiju koji dan ranije, ajmo reći, da si tamo dva tjedna. Naravno, ja se nadam da ćemo biti puno dulje, ali, uzmimo kao mjerilo ta dva tjedna. Na utakmicu potrošiš, praktički, tri puna dana, stalno si na putu, znači, u kampu si osam-devet dana. Stoga je, po meni, najvažnije uzeti kamp gdje se neće gubiti toliko vremena i živaca na putovanja. Kažem, svi bi htjeli u Moskvu ili St. Peterburg, ali, što ćeš tamo, ako igraš utakmice na četiri-pet sati leta, a nijednu u Moskvi? Zato je dobro što čekamo ždrijeb, dobra odluka.

Promet je u Rusiji najveći problem za reprezentacije?

- Apsolutno, zato i kažem. Ne samo da su velike udaljenosti, nego su i strašne gužve. Iz Moskve do aerodroma ponekad treba i više od dva sata vožnje, a to je mučenje. Mislim da uvijek, bude li to najbolji izbor, možemo odabrati kamp Lokomotiva Moskve, da to nije problem. Ali, stvarno ovisi o mjestu gdje ćemo igrati. Stoga, prije petka se i ne treba time baviti - zaključio je Vukojević.

Kakve smo kampove birali na zadnja četiri velika natjecanja


SP 2006 Njemačka - Bad Bruckenau

Taj gradić na sjeveru Bavarske bio je baza Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj. Najljepši je bio položaj hotelske zgrade, Kneževa dvora koji je kompletno zauzeo HNS. Bio je smješten na proplanku iznad udoline s prekrasnim parkom i središnjim perivojem, a arhitentonski ispresivnom građevinom hotela Dorint. Vatreni su uživali u prekrasnom krajoliku, a rijetko ih se moglo vidjeti izvan kampa. Travnjak za trening bio je idealan, bio je to svakako jedan od najljepših kampova u kojima su bili smješteni Vatreni.


EP 2008 - Bad Tatzamannsdorf


Taj kamp u Gradišću bio je lociran 120 kilometara južno od Beča. Radi se o lječilištu koje ima oki 1400 stanovnika. Reprezentativci su bili smješteni u hotelu Avita, prekrasnom zdanju s mnogobrojnim sadržajima. Tereni za trening bio je smješten samo stotinjak metara od hotela, do njega su naravno išli pješice. Bio je izvanredan. Taj kamp je postao tradicionalna baza Vatrenih, jer na njemu su održane pripreme i za Euro 2012, u Poljskoj i Ukrajini, te 2014, pred odlazak na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.


EP 2012 - Sielanka

U Poljskoj su vatreni mogli uživati u totalnoj - izolaciji. Kamp nam je bio smješten u selu Sielanka, pet kilometara udaljenom od malenog poljskog grada Warke. Pet kilometara oko njih nije bilo baš ničega, sadržaji kojima su se koristili bili su isključivo hotelski. Nitko od igrača nije gunđao, ali neki su isticali kako je takva izolacija malo pretjerana. Ovaj kamp imao je i manji prometni problem, jer do zračne luke u Varšavi znalo im je trebati i do sat i pol vožnje, što nije malo.


SP 2014 - Praia do Forte

Tu su se Vatreni pripremali za vrijeme SP-a u Brazilu. Novinari niti fotoreporteti nikada nisu ušli u taj kamp, jer društvo iz HNS-a to nije dozvoljavalo. Kompleks u kojem su bili zvao se Tivoli Ecoresort, a po pričama radilo se o zaista vrhunskom hotelu s svim mogućim sadržajima. Bio je smjšten praktički u ribarskom naselju Praia do Forte, a iz kompleksa do solidnog terena za trening bilo je oko četiri minute vožnje. Do aerodroma s kojeg se polijetalo na utakmice oko 50 minuta. (do)

Linker
25. travanj 2024 03:52