REUTERS/Antonio Bronic
HISTERIJA OKO POLJUDA

KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA SN Brojke su sada jasne - čak 76 posto navijača Hajduka je za Hrvatsku na Poljudu! Nejasno ostaje - tko to sabotira Hajduk?

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 28. lipanj 2019. 10:53

Predsjednik Hajduka Marin Brbić odmah nakon maratonskog sastanka na Poljudu i “povijesnog dogovora” s HNS-om rekao je rečenicu koja je prošla ispod radara u tom “povijesnom trenutku”.

A to je zapravo bila prava Brbićeva izjava za povijest. Predsjednik Hajduka je poručio:

“Hajduk nema drugi savez nego HNS. To što su ga neki ljudi u prošlom vremenu preuzeli sebi, ne daje im za pravo. Mi se moramo boriti za svoj savez, jer nikada reprezentacija nije bila sporna.”

Predsjednik Brbić je razuman i racionalan čovjek, i to je jedina razumna polazna točka za sve dogovore - Hajduk treba HNS, kao što HNS i hrvatski nogomet trebaju Hajduk. Kvalitetni Hajduk s europskim ambicijama.

Pa s kim bi to Hajduk trebao razgovarati i rješavati probleme? S delegacijom kriket saveza ili badmintonskog? S visokom delegacijom četvrtoligaša, petoligaša iz međužupanijske lige? Tu sigurno nema prijepora i otvorenih pitanja. Ali ni korisnih rješenja. Koliko god unedogled redali poruke podrške i obostranog razumijevanja.

Prijeteća priopćenja

Kako uopće tražiti razumna rješenja u totalnoj histeriji oko Poljuda kad su razgovore HNS-a i vodstva Hajduka faktički vlasnici, udruga Naš Hajduk i Torcida proglasili političkom lakrdijom i veleizdajom.

Naš Hajduk jednom je već besmisleno smijenio Marina Brbića. Hoće li svaki novi izabrani predsjednik imati sve kraći rok trajanja? Za čije interese? Zbog prijetećih priopćenja neodređeno potpisanih imenima udruga.

Kako je napisao komentator Slobodne Dalmacije Josip Jović: “U ime naroda protiv naroda.”

Slobodna Dalmacija objavila je i istraživanje na relevantnom uzorku ispitanika po kojem tri četvrtine građana Splita i Dalmacije želi vidjeti reprezentaciju Hrvatske na Poljudu, od toga oko 70 posto bez ikakvih uvjeta.

Pritom treba naglasiti da je kojih 16 posto ispitanih indiferentno prema tom pitanju, a samo pet posto zauzelo je kategorički stav koji agresivno nameću Naš Hajduk i Torcida da reprezentacija ne smije na splitski stadion.

Baš kao što se zna otpočetka da pet posto grlatih nameće svoju volju i kao što je stavljen naslov u Slobodnoj:

“Glasna manjina, Torcida sprečava tihu većinu da gleda reprezentaciju.”

U tom istraživanju nije nevažan podatak i da su se skoro 80 posto ispitanih izjasnilo kao navijači Hajduka, a tek 16 posto indiferentno je prema pripadnosti bilo kojem klubu, što znači postotak je isti kao i na pitanju znači li im što igranje Hrvatske u Splitu. Šesnaest posto žitelja u najsportskijem gradu na svitu očito ne zanima ni Hajduk, ni Vatreni, ni nogomet.

Krije se odgovor

Među deklariranim navijačima Hajduka njih 76 posto bezuvjetno je za Vatrene na Poljudu i opet je ostalo onih pet posto zagriženih koji to ne žele ni u kojem slučaju.

U analizi istraživanja, kad se isključe oni kojima je potpuno svejedno, onda je među nogometnim zaljubljenicima 86 posto onih koji su odmah i bezuvjetno za dolazak Vatrenih, a preostalih 14 posto dijele se na osam posto onih koji su na liniji vodstva Hajduka da se ispoštuju njegovi zahtjevi prema HNS-u i šest posto nepopustljivih protivnika.

To su brojke, činjenice, tu nema “crnih labudova” i neočekivanih rezultata i egzaktni su pokazatelj da nema mjesta nametnutim tezama o “dubokim podjelama među navijačima”, zbog čega se podgrijavao mit kako nije trenutak za utakmicu Vatrenih.

Ili, egzistira pet posto onih kojima odgovara atmosfera podjela i konflikta, mit o našoj plemenitoj čistoći s jedne strane i “crnim kriminalcima” s druge strane. Ili mi ili oni, borba mora biti do kraja, mi sami protiv svih.

Nameće se mit o pravednom buntu, za sve je uvijek kriv netko drugi, tko nas to sabotira?

Pa nije HNS kriv što Hajduk godinama u Europi ne može dalje od Debrecena, Sherbourna, Dunaferra, Žiline, Dile Gori, Libereca i sličnih klubova za koje ne bismo znali da nisu izbacili Hajduk? Uz sve svoje grijehe, nije HNS na Poljud dovodio strane trenere i sportske direktore i “kupovao besplatno” strance upitne kvalitete za izdašne provizije i plaćao skupo “vanjske intelektualne usluge”.

Zadnje priopćenje Našeg Hajduka i Torcide obrušilo se protiv upliva politike u Hajduk, a sastanak Grada Splita, Hajduka i HNS-a okvalificiran je kao stranački skup i politički igrokaz, Izvrijeđani su uz vodstvo Hajduka i HNS-a, HDZ, gradska vlast, a u prvom priopćenju i splitski branitelji. Tu se valjda krije i odgovor zbog čega je dolazak Vatrenih pretvoren u političko pitanje za Split i Dalmaciju. I treba li poštivati plebiscitarnu volju većine ili glasnih pet posto manjine.

Linker
20. travanj 2024 13:01