Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images
'VALJDA NEĆE BITI DRAME'

KRAMARIĆ NAJAVIO REPREZENTATIVNE IZAZOVE I PROGOVORIO O POVIJESNOM USPJEHU U NJEMAČKOJ 'Svi u klubu su impresionirani jer to se ne postiže često'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. ožujak 2019. 23:05

Ni jedan Hrvat ne zabija kao Andrej Kramarić. On je ovoga časa naša “Zlatna kopačka”, strijelac koji Hoffenheim tjera na tiskanje novih povijesnih knjiga.

U sezoni 2014./15. dao je 31 gol. Carevao je pod stijenama Kantride gdje je kao nikad nitko samo u jesenskoj polusezoni stavio na konto 28 pogodaka. Njih 21 u HNL-u i ostale u kvalifikacijama i skupini Europske lige. Iako je u Leicesteru dodao samo dva u prvenstvu i jedan u FA kupu, to je domet koji nije lako dostići, pogotovo što u Hoffenheimu ne igra napadača nego prednjeg veznog ili u ofenzivnijem slučaju drugu špicu.

Teško je reći

U subotu je matirao čuvara mreže Stuttgarta, lagano, gurnuo je loptu u vrata jer našao se na pravom mjestu. To mu je 13. gol u tekućoj sezoni Bundeslige. Kako je pet zabio u skupini Lige prvaka, s 18 brojčano dostigao je skor iz 2016./17. No, tada je imao 15 u njemačkoj ligi, a tri u Kupu, jasno da su aktualne brojke vrednije jer Liga prvaka im daje dodatnu aromu. Istina, imao je i osam asistencija, sada tri. Lani je završio klupski ciklus prije Rusije s 13 golova, svi u Bundesligi i devet dodavanja za pogodak. Kontinuitet je evidentan…

- Dogodilo nam se ponovno da smo vodili, a nismo pobijedili. Rekao bih da nam se to zbilo 15-16 puta ove sezone. Pritom smo imali prednost i završili neodlučeno osam puta u prvenstvu i u četiri navrata u Ligi prvaka. Ponekad su došli i porazi… To je nevjerojatan podatak. Sretan sam zbog gola, naravno da me to puni samopouzdanjem, nadam se da ću tako nastaviti u reprezentaciji - javio nam se Kramarić još prije polijetanja aviona za Zagreb gdje se stavio na dispoziciju izborniku Zlatku Daliću.

Hoffenheim ima manjkavosti u defenzivnoj igri, ne zna sačuvati prednost.

- Je, moguće da je to tako. Više-manje u svakoj utakmici zabijemo, ali primimo gol. Naravno da je to jedan od razloga zašto ne možemo pobijediti. Teško mi je reći u čemu je problem. Inače, pametni uče na svojim pogreškama… A mi nismo još naučili.

Rekord zabijenih pogodaka otkako ste u inozemstvu morao bi pasti, budući da je izjednačen, onaj s Rijekom ovaj put vjerojatno još ne.

- Rijeka je nedostižna. Otkako sam vani, točno sam na istoj brojci, prije dvije godine je bilo 18. Eto, nadam se da će ova sezona biti rekordna, samo da zdravlje posluži do kraja, trebao bi pasti barem taj još jedan gol.

Svi će biti napaljeni

S 46 pogodaka dostigao je Sejada Salihovića kao najboljeg strijelca Hoffenheima u prvoj Bundesligi, pritom je BiH nogometaš trebao 171 utakmicu, a on samo 105.

- Svi u klubu su impresionirani i sretni jer to se ne postiže često. Moram biti iskren, da mi je netko rekao da ću jednog dana biti najbolji strijelac u povijesti bilo kojeg kluba, ne bih mu povjerovao, ne bih se složio s tim. Fenomenalan je to rezultat, daje mi osjećaj ponosa i časti što sam ja taj. Sjajna je to stvar.

Pratimo Kramarićeve dosege, koji bi u sljedećim sezonama tek mogli doći do vrhunca, ali posebno nam je bitna reprezentacija. Start je s Azerbajdžanom i Mađarskom. Čvrsto je na tlu i upozorava.

- Očekujem teške utakmice, prvenstveno zato što će svi biti jako napaljeni protiv nas. Morat ćemo biti motivirani na najvišem nivou, ukoliko mislimo s lakoćom rješavati takve susrete. Mogli bismo se naći u problemima ako ćemo biti balkanskog mentaliteta s pristupom: “Lako ćemo, možemo, mi smo bili drugi na svijetu u Rusiji.” Moramo ozbiljno shvatiti svaku utakmicu, tako i Azerbajdžan kod kuće, a posebno u gostima Mađarsku. Mislim da će to biti utakmice borbene do kraja i dogodi li se da nam kojim slučajem ne ide, da nije naš dan, da ne iskoristimo neke šanse, moglo bi biti poteškoća…

Nikola Jurčević vodi Azere, koliko god odlično poznaje Hrvatsku, vjerojatno će se prvenstveno orijentirati na obranu. Zapravo bi bilo dobro kad ne bi jer nije lako matirati ekipu koja se nabije pred svoja vrata.

- Da, zato i ponavljam da će svi protivnici u skupini biti motivirani, igrat će defenzivni blok, što zapravo nama nikad nije ni odgovaralo. Nikad nismo igrali ne znam kakvu čudesnu igru, da budemo iskreni. Trebat će fokusiranosti i motiviranosti da se što prije zabije gol. Premda to svaki put govorim jer kasnije uđeš u probleme. Pred nama su novi izazovi, bit će zanimljivo. Svjestan sam da možda neće biti sve idealno kao u Rusiji. Spremni smo i na teške dane, ali kad je tako, valja dati najbolje od sebe i izboriti se.

Zna se što se očekuje od napadača, iako u klubu zapravo to niste.

- Ma, ne igram uopće napadača u klubu. Ni ne znam kad sam igrao. Čak je to jedan od razloga zašto zabijam puno golova. Zato što sam slobodan u igri, a i uvijek imam nekoga u paru, naprijed. To je neka priča poput Griezmanna u Atletico Madridu. Ni on nije klasični napadač pa zabija jako mnogo svake sezone. Igra super, ima rezultate, a ne možeš reći da stoji naprijed kao špica jer stalno ima centarfora uz sebe.

Kvalifikacije su ovaj put kratke, samo osam mjeseci, može li ih Hrvatska odraditi bez trauma, drama i kriza na kakve smo već navikli? Ili ove vaše riječi o prijetećom teškoćama sugeriraju da se pripremimo i za mogućnost reprize?

Valjda neće biti drame

- Dobra je okolnost što dvije ekipe idu na Euro pa se nadam da se neće dogoditi drama. Trebali bismo biti među dva od pet, da se prvi put nakon dugo vremena plasiramo bez briga. Ali ponavljam, imamo zeznutu skupinu. Svi misle - lako ćemo, a ja vam kažem da će svaka utakmica biti na nož.

Nakon ispadanja Bayerna, Borussije Dortmund i Schalkea u osmini finala Lige prvaka dosta je komentara da je njemačkoj ligi upaljen alarm, čak i da to više nije natjecateljska nego razvojna liga. Kako to tumačite?

- Nijemci su bili na vrhu svijeta pa su lagano krenuli padati. Ako se to može dogoditi jednoj Španjolskoj i Njemačkoj, koje su bile prvaci, pa imaju zastoj u razvoju, moramo biti svjesni da će možda doći trenutak i u Hrvatskoj kad neće biti najljepši dani jer ljestvice su jako podignute i drugačije će se sve gledati. Što se tiče Njemačke gotovo svi komentiraju da su nezadovoljni, da nema puno jakih klubova kao prije, ali mislim da su se više okrenuli samima sebi. Nijemcima, guraju svoje, u većem broju nego druge vodeće lige.

Nema kupovima najskupljih pojačanja.

- Nema toga, orijentirani su na vlastite mladiće, a nekad za to treba vremena, sazrijevanja, to ne ide baš tako jednostavno. Međutim ako želiš biti jedna od najboljih liga na svijetu uvijek moraš imati kvalitetne strance. Bez toga ne ide.

Petković i ja zajedno? To odlučuje izbornik

Puno se u Hrvatskoj pričalo o Bruni Petkoviću, zajedno s Dinamom i on je došao u fokus, pozvan je i prvi put u reprezentaciju.

- Nismo se upoznali, sad ćemo. Pratio sam utakmice Dinama, igrao je dobro, vidjet ćemo, nadam se da ćemo se uklapati.

Dobije li on šansu u kojoj od utakmica, jer pretpostavljamo da ovog časa nije u prvom planu, mogli biste vas dvojica igrati i zajedno? Petković kao centarfor, rekli ste da volite kad je uz vas ‘target man’?

- Mislim da bi se u tom slučaju trebao malo promijeniti i sustav igre. To izbornik odlučuje, a znam da mu to baš ne ide tako lako s obzirom na to da imamo super igrače u veznoj liniji. Sve će se pokazati kroz utakmice. Prvenstveno je bitno da krenemo s pobjedom, da si ne zakompliciramo život poslije.

Dinamo je digao Zagreb na noge, kako ste to doživjeli?

- Bila je to stvarno fenomenalna priča, prvenstveno bih rekao zbog navijača, napokon su se vratili, da se malo oživi ta duša Zagreba, sporta i Dinama. Lijepo. Moram reći da se Dinamu sve idealno poklopilo ove sezone. Skupina Europske lige nije mogla biti bajnija, s atraktivnim imenima, a zapravo, moramo biti iskreni, nisu to bile momčadi koje su na top nivou. Dinamo je s četiri-pet novih igrača napravio super ekipu, u kojoj više-manje svatko može svakoga zamijeniti i odigrati odličnu rolu. No, moram reći da me Benfica čak jako razočarala, da sam puno više očekivao od njih. Po meni, uz malu doze sreće, Dinamo je morao proći. Benfica nije ta ekipa koje se treba bojati. Po onome što sam vidio u Zagrebu, pa čak i u nekim trenucima prvog poluvremena u Portugalu, nisu blistali. Dali su slučajan gol za 1:0, to ih je spasilo. Kasnije se, nakon crvenog kartona, raspao Dinamov sustav. Mislim da je Dinamo trebao proći dalje.

Da je bio malo hrabriji…

- Da, da su bili malo hrabriji, a mogli su. Imali su opet super priliku da naprave super rezultat, no ovaj put nisu uspjeli. Škola. Ponovno škola. Ali dobro, ovo što su učinili je fenomenalno.

Linker
19. travanj 2024 07:16