Brekalo
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
POKAZAO ZAVIDAN POTENCIJAL

KRITIZIRALI SU GA, GOVORILI DA NE MOŽE, A ONDA JE ODIGRAO UTAKMICU ZA PAMĆENJE I SVIMA ZAČEPIO USTA Jedan od Vatrenih junaka otkriva tajnu uspjeha

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. ožujak 2019. 21:58

Izbornik niže komplimente na račun Josipa Brekala, gotovo da je oduševljen njegovom izvedbom na desnom beku. Kakvi su dojmovi i zaključci samog igrača?

- Odlično je što je završilo pobjedom. Bilo je teže od očekivanog. Znali smo da će se Azerbajdžan braniti, da će stati u čvrst blok koji će biti teško probiti. Nažalost, primili smo taj gol, možda neočekivano, samim time bilo je i zahtjevnije jer se protivnik dodatno povukao. Najbitnije je da smo dobili. Što se mene tiče, prezadovoljan sam svojom izvedbom. Znao sam prije utakmice kako bi, otprilike, moja uloga mogla izgledati. Zato što se radilo o puno ofenzivnijoj poziciji nego što je klasični bek, nije bilo toliko zadaća prema natrag. Na napadačke sam zadatke dobro odgovorio, puno sam puta probio po strani, osjećao sam se odlično na terenu. Jako sam bio motiviran, također i zato što sam igrao na Maksimiru, pred svojom publikom, jer ja sam ipak iz Zagreba, na tribinama je bilo puno mojih prijatelja i članova obitelji. Nije se moglo dogoditi da odigram drugačije.

Opet inicijativa

U prvom dijelu imali ste nekoliko situacija jedan na jedan kad niste prošli, ali u nastavku, nakon što ste samo malo uhvatili zahtjeve te pozicije, već je sve djelovalo puno bolje, driblali ste, prijetili...

- Tako je. Tu poziciju nisam igrao u seniorskom nogometu. U mlađim kategorijama jesam, ali to je bio skroz drugačiji nogomet. Zadnjih sam godina orijentiran naprijed, čak najviše po lijevoj strani. Na početku sam bio malo pod dojmom, postojala je i lagana nervoza, ali kad sam ušao u utakmicu, kad sam se opustio, pogotovo u drugom poluvremenu, mislim da sam se pokazao u pravom svjetlu, kakav mogu biti, kakav sam igrač. Na kraju se može konstatirati da sam, po meni, odigrao jako dobru utakmicu.

Budete li s Mađarima ponovno igrali beka, imat ćete više posla, vjerojatno, u defenzivi.

- To je točno, ali osjećao sam se sigurno u fazi obrane jer sam znao da iza sebe imam ljude koji će me uvijek pokriti. U Mađarskoj će biti tvrđa utakmica, oni će vjerojatno pokušati napasti, htjet će doći do pobjede. Opet, neće to biti prevelika razlika, ipak ćemo mi kao bolja ekipa ponovno imati inicijativu. Na izborniku je da odluči što je najbolje rješenje, kako ćemo se taktički spremiti. Najbitnije je da Azere ostavimo iza sebe i da u drugom susretu krenemo po pobjedu.

Mađari su mogli bolje proći u Trnavi od poraza od 2:0.

- To je reprezentacija koja je bila na zadnjem Euru, ali koliko god da je jasno da neće biti lako, mi smo svejedno favoriti, imamo kvalitetu više. Ako budemo pravi i odigramo čvrstu utakmicu, rezultat bi nas trebao nagraditi.

Neke rivale dobro znate iz Bundeslige.

- Kako ne. To su standardni igrači, dobri, prvenstveno fizički moćni.

Drugačije postavljanje

Nego, kako prijatelji komentiraju što igrate desnog beka? Atraktivan napadač, španer, sad bek.

- Malo im je, s neke strane, bilo smiješno vidjeti me na tom zadatku, nisu navikli.

Kad igrate kao napadač, zna vas pratiti glas da ste odlični ofenzivno, a lošiji defenzivno.

- Rekao bih da je to više isfurana fraza, floskula koja se koristi za nekog mlađeg igrača. Obično se dodijeli krilu i onda te to prati. Naravno da kad je igrač ofenzivno nastrojen, kad igra u napadu, neće toliko razmišljati o obrani, ali ako si određen za obranu i znaš da ti je primarna zadaća braniti, a sve što napraviš prema gore je odlično, onda se drugačije postaviš na terenu. Mislim da sam svim tim kritičarima i skeptičnima demonstrirao da sam dobro odgovorio na izbornikove zadatke. Makar sam svjestan da Azerbajdžan nije ekipa koja ima enormnu kvalitetu prema naprijed. Pokazao sam svima da i tu poziciju mogu odigrati. Samo želim zahvaliti izborniku i stožeru na pristupu, jer davno su mi kazali da ću biti bek. Velika je razlika kad ti kažu tako, na vrijeme, i kada ti to priopće dan-dva prije utakmice, u tom se slučaju nije lako spremiti u glavi. Ovako sam bio svjestan što će se od mene tražiti i imao sam ideju kako bi to moglo izgledati. Naravno da sam zahvaljujući tome bio fokusiraniji.

Često lopta u nogama

Bojimo se da ne uđete u sukob interesa sami sa sobom, da vas ne ostave trajno na beku budete li to predobro igrali, pomalo smo se našalili.

- Nije to nikakav problem. Na to gledam s druge strane: u modernom nogometu bek je vrlo zahtjevna pozicija, ti se igrači pretvaraju u krila, poput Danija Alvesa, Jordija Albe... Slična je bila i moja uloga. Bekovi jako puno sudjeluju u igri, što me čini sretnim jer volim često imati loptu u nogama. Lijepo sam se osjećao na toj poziciji. Za mene je samo plus što sam pokazao da sam još polivalentniji nego što su neki mislili. Prednost je kad ofenzivac može odigrati i defenzivno - zaključio je Brekalo. U napadu ili obrani, budućnost Hrvatske.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 09:59