Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
ZA NJEGA NEMA DILEME

LEGENDA VATRENIH ODUŠEVLJENA MANDŽUKIĆEVOM FORMOM 'Golovi će mu donijeti ogromno samopouzdanje. Penal u Madridu? Ne bih ga dosudio...'

IVICA OLIĆ Asistent izbornika Dalića o Mandžukiću koji je skoro bio koban za Real Madrid
Piše: Igor KrištaforObjavljeno: 14. travanj 2018. 17:50

Prvi asistent izbornika Zlatka Dalića, bivši sjajni hrvatski reprezentativac Ivica Olić, jučer je nakratko bio u Zagrebu, a onda se uputio u Salzburg kako bi pogledao i porazgovarao s mladim stoperom Dujom Ćaleta-Carom, koji tako sjajno igra za svoj klub.

Naravno, proslavljeni hrvatski nogometaš gledao je utakmicu madridskog Reala i Juventusa, bio je svjedok fenomenalne predstave Marija Mandžukića.

Zanimljivo, njihov put bio je gotovo identičan. Preko slavonskobrodske Marsonije, Zagreba i Dinama napravili su grandiozne karijere. Evo što nam je Olić kazao o Mandžukiću i utakmici o kojoj govori cijeli svijet.

- Utakmicu protiv Reala Mandžukić je odigrao sjajno. Bez obzira što Juve nije prošao, držim da mu je predstava u Madridu donijela ogromno samopouzdanje. Igrao je u formaciji 4-3-3 na poziciji koja mu je prirodna i tu je pokazao ono najbolje od sebe. Pričao sam dosta s trenerima u Bayernu, koji su mi uvijek govorili da je najveća Mandžukićeva snaga kada igra u šesnaestercu, pogotovo glavom. Po toj reakciji na centaršuteve je jedan od najboljih u Europi. Često je igrajući lijevo krilo teško dolazio u završnice, ali je fenomenalno odrađivao obrambene zadaće. Međutim, kada je češće u šesnaestercu, onda je ubojit - kaže Olić.

Priča nam negdašnji vrhunski strijelac da je oba pogotka zabio na sjajan način...

- Dobro, onaj prvi pogodak je zabio iz čiste šanse, ali drugi nije bilo lako pogoditi. Izvanredno je reagirao na centaršut. Bilo je jako teško tako zabiti, Takav pogodak može postići samo Mandžukić! Imao je u drugom poluvremenu i Ronaldo sličnu situaciju, pa nije pogodio. Ti golovi su tako bitni za Mandžino samopouzdanje, ali i za našu reprezentaciju! On je u reprezentaciji posljednje dvije godine uglavnom također korišten na tim krilnim pozicijama, gdje je pokazao da je bio i ostao igrač šesnaesterca, to je uvijek i sam govorio. Sjećam se da je kazivao da će, ako treba, i braniti, ali da se najbolje osjeća u šesnaestercu. Za Hrvatsku je velika stvar što je dao ta dva gola, što je tako reagirao. Jer, već se počelo govoriti da nije u formi! Treba pogledati koju poziciju on igra, a onda govoriti o golovima.

Jeste li možda od Mandžukića čuli da mu je ovo u Madridu možda bila posljednja utakmica u Ligi prvaka, priča se da odlazi u Kinu?

- Ne znam, nikad o tome nismo pričali... Uvijek je bio samo koncentriran na Juventus i reprezentaciju.

Vi ste svojedobno u dresu Bayerna hat-trickom srušili Lyon, pa onda Manchester United... Ali Bayern je tada prošao, dok Juve sad, kada je Mandžukić briljirao, nije.

- Šteta za Mandžu, utakmica je po meni trebala otići u produžetke. Misli da bi to bilo najkorektnije. Međutim, s druge strane, imamo dvojicu iz Reala, Modrića i Kovačića, u polufinalu, Lovrena u Liverpoolu također. Velika je to stvar za hrvatski nogomet. Vjerujem da ćemo nekoga imati i u finalu!

Kako ste vi vidjeli onaj kazneni udarac na kraju utakmice?

- Da sam ja sudac, ne bih ga dosudio! Treba se gledati kompletan kontekst utakmice. Kada netko dosudi jedanaesterac u posljednjoj minuti sudačke nadoknade, onda ne smije postojati baš nikakva dvojba. Ovdje ipak postoji, možda je bio, možda ne - zaključio je Ivica Olić.

Olić i Mandžukić zajedno odigrali 41 utakmicu

Mario Mandžukić i Ivica Olić zajedno su u dresu hrvatske reprezentacije sudjelovali na čak 41 utakmici od 2007. do 2015. godine. Prvi put su zajedno na travnjaku bili u Mandžukićevom debiju, 17. studenoga 2007. godine, kada je poraz kod Makedonije Vatrenima donio plasman na Euro 2008. Mandžukić je u 42. minuti zamijenio Mladena Petrića, a Olić u 54. Eduarda da Silvu

Najupečatljiviji zajednički učinak imali su protiv Srbije 22. ožujka 2013. u Maksimiru, kada je Hrvatska slavila sa 2:0. Olić je asistirao za prvi pogodak Mandžukiću, pa sam zabio drugi. Međusobno su si asistirali još samo u 5:1 protiv Norveške 28. ožujka 2015. Dodavač je bio Mandžukić, strijelac Olić.

Linker
21. travanj 2024 13:01