'NE BOJIM SE ZA LOVRU'

LEGENDARNI BIVŠI HAJDUKOVAC NAHVALIO DINAMO I OTKRIO ZA ČIME ŽALI 'Viktoriju nije lako tako 'unakaziti', a ja sam se prerano ostavio nogometa'

STIPE PLETIKOSA Bivši vratar reprezentacije Hrvatske po drugi je put branio na tradicionalnom Kupu legendi u kompleksu Lužniki stadiona u Moskvi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. veljača 2019. 16:23

Rusi se drže tradicije začete 2009. godine, u Moskvi održavaju Kup legendi, natjecanje bivših profesionalnih nogometaša na travnatom terenu, u dvorani. Stipe Pletikosa protekli je vikend sudjelovao drugi put zaredom, kao jedini Hrvat, braneći za ekipu All Star, jednog od šest sudionika. Ostalo su bile nacionalne selekcije. Osvojila ga je Rusija pobjedom u finalu nad Njemačkom 13:4.

- Turnir organizira agencija NewSport, vlasnik je Tamerlan Kuriev. Kako sam tek nedavno prestao braniti, relativno sam novi jer Kup se održava već 11 godina. Prošle su ga brojne najveće nogometne legende. U mojoj All Star ekipi bili su još grčki golman Nikopolidis, potom Karagounis, Zambrotta, Zaccardo, Djibrill Cisse, Ibrahim Ba, Hamit Altintop, Litmanen, Riise i Voronin.

Savršena organizacija

Najbolji strijelac bio je Portugalac Pauleta sa 10 golova, po sedam su zabili Španjolac Juan Sanchez, Nizozemac Rafael van der Vaart i Karagounis. Kod Rusa je prvi topnik sa šest pogodaka bio Jegor Titov. All Star je od Rusije poražen 8:7, Nizozemsku su pobijedili 12:8, od Španjolske “pali“ 11:7... Za La Roju su igrali i Exeberria, Riera, Mendieta, Vicente, Amavisca, Senna, Contreras… Kod Rusa su, između ostalih, na terenu bili Alejničev, Tihonov, Aldonin, Aršavin, Pavljučenko… za Nijemce Wiese, Weidenfeller, Westerman, Heinrich, Kuranyi, Hanke, Lauth, Wosz…

Privatna arhiva

Igralo se u dvorani u kompleksu Lužniki stadiona.

- Rusi osvajaju trofej već godinama, igraju zaista fenomenalno. Organizacija je bila savršena, jaki su sponzori, atmosfera izvrsna. Za mene, koji sam bio golman Spartaka, uvijek je neka posebna emocija, svaki put me toplo prime, s obzirom na dugogodišnje igranje u toj zemlji i odnos koji sam razvio s ruskim navijačima, u prvom redu Spartaka i Rostova - pričao je Stipe Pletikosa pa potom konstatirao:

- Proglašen sam najboljim golmanom, sad mi je žao što sam prestao braniti. Tek sam sada došao u pravu formu, u 40. godini. Prerano sam se ostavio profesionalnog nogometa. Zbilja mi je bilo jako dobro.

Osvojili smo Ruse na SP

Na Svjetskom prvenstvu je radio kao komentator, ovo mu je bio prvi posjet Moskvi od finala Hrvatske i Francuske.

- Oni još žive to Svjetsko prvenstvo. Izrazito su ponosni što je sve prošlo bez i najmanjeg incidenta. U Rusiji je slično kao kod nas. Bez obzira kakve tko imao probleme, kad je takav događaj u pitanju odjednom se ujedine, bez obzira na vjeru, stranku ili bilo što drugo. Iznimno su ponosni i sretni, pogotovo što ih ljudi koji dolaze sa strane redom hvale za odličnu organizaciju.

Zagreb, 241117.
Sestinski vrh 63a.
Portret Stipe Pletikosa, bivsi vratar Hrvatske nogometne reprezentacije.
Na fotografiji:  Stipe Pletikosa.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Foto: Damir Krajac / CROPIX

Vidio se i s ruskim izbornikom Stanislavom Čerčesovom. Hrvatska je ostavila trag, i dalje se spominje.

- Kako ne. Hrvatska ih je baš osvojila. U prvom redu s pokazanim u igri, oduševljeni su bili zalaganjem, borbom. Bilo je čak nekih koji su mi rekli da su u međusobnoj utakmici Rusije i Hrvatske više navijali za nas, upravo zbog toga. Puni su riječi hvale za naš nastup.

Stipe je aktualni komentator Lige prvaka na televiziji Planet Sport, kako gleda na Dinamove uspjehe u Europskoj ligi i susrete s Benficom?

- U Moskvi sam bio s Nunom Gomesom, on je jedan od ambasadora Benfice. Doći će u Zagreb, dogovorili smo se naći, vjerojatno ću otići s njim na utakmicu. U razgovoru sam osjetio da ima strašan respekt prema Dinamu. Iako Dinamo dugo nije igrao u završnici europskih natjecanja, jako je oprezan u najavama. S pravom. Radeći Viktoriju Plzen u Ligi prvaka, vidio sam da to nije ekipa koju je lako “unakaziti“ kao što je Dinamo napravio u Maksimiru. Svaka čast Bjelici i igračima na svemu što su napravili.

Ne bojim se ja za Lovru

Kao dugogodišnjeg čuvara mreže Vatrenih pitali smo i za reprezentativnu temu, Lovre Kalinić imao je potres mozga, što ne bi smio biti problem. Za Pletikosu nema dvojbe da to neće utjecati na njegov status prvog golmana.

- Ja sam jednom imao potres mozga u Hajduku, pa sam branio za 7-8 dana. OK, to je bio jako veliki rizik s moje strane. Nisam osjećao posljedice, ne bi trebao ni on. Vjerujem da će uhvatiti ritam, odigrati dvije-tri utakmice prije okupljanja reprezentacije i da će, što se Lovre tiče, sve biti u najboljem redu - zaključio je Stipe Pletikosa.

Linker
16. travanj 2024 07:11