Alain Giresse
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
USUSRET TUNISU

LEGENDARNI FRANCUZ PROGOVORIO O VATRENIMA I HRVATSKOM KAPETANU 'Modrić je zasluženo osvojio Zlatnu loptu! On je taj koji je doveo Hrvatsku tu gdje je'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 11. lipanj 2019. 11:46

Nogometna reprezentacija Tunisa predstavit će se večeras u Varaždinu hrvatskim ljubiteljima nogometa. Njima je ovo definitivno odlična priprema za skorašnji nastup na Afričkom kupu nacija u Egiptu, gdje im je minimalni cilj prolaz skupine.

U Gabonu su prije dvije godine na kontinentalnoj smotri stigli do četvrtfinala, dok su na prošlogodišnjem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji ispali u skupini. Pobijedili su Panamu, a izgubili od Belgije i Engleske.

- Uzbuđen sam što ćemo igrati s Hrvatskom. To je reprezentacija na visokoj svjetskoj razini koja je svoju vrijednost dokazala i osvajanjem srebra na Mundijalu u Rusiji. Nama je ta utakmica odlična priprema za ono što nas čeka na Afričkom kupu nacija - kazao je u uvodu Alain Giresse, legendarni 67-godišnji francuski nogometaš, a kasnije i trener, koji je izabranu vrstu Tunisa preuzeo u prosincu prošle godine.

Sveti Martin na Muri, 100619.
Nogometna reprezentacija Tunisa odrzala je konferenciju za novinare uoci sutrasnjeg prijateljskog susreta s Hrvatskom.
Na fotografiji: Alain Giresse, trener Tunisa.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
Alain Giresse

Rezultat je važan

Znamo da treneri često kažu da u prijateljskim utakmicama rezultat nije u prvom planu. Vatreni su, zapravo, generalka za Tunižane, koji sljedećeg tjedna još igraju utakmicu protiv Burundija.

- Naravno da je rezultat važan u svakoj utakmici, no ponekad nije presudan - podvukao je Giresse.

- Mi ćemo tu utakmicu primarno koristiti kao pripremu za težak turnir koji nas očekuje, a u prvom će planu biti naša kolektivna prezentacija. Želim vidjeti kako će se momčad ponašati, kako će se snalaziti u pojedinim situacijama te kako će funkcionirati kao kolektiv. Međutim, naravno da nas zanima i rezultat. Ekipa je u dosta dobroj formi, ali još nismo na vrhuncu jer nam još nisu svi igrači u punom pogonu. Bit ćemo na maksimumu protiv Angole 24. lipnja - rekao je izbornik reprezentacije Tunisa.

Od koga vam u hrvatskoj izabranoj selekciji prijeti najveća opasnost?

- Hrvatska je jaka kao momčad, ima igrače najviše svjetske razine, pa, u krajnjoj liniji, i osvajača Zlatne lopte u svojim redovima. Ne bih želio nikoga posebno izdvajati, dosta su jaki kao kolektiv, zato i jesu uspjeli ostvariti tako velik uspjeh na Svjetskom prvenstvu. Mi ćemo se pokušati postaviti čvrsto u obrani i svoju igru temeljiti na kolektivu.

Sveti Martin na Muri, 100619.
Nogometna reprezentacija Tunisa odrzala je trening pred sutrasnji susret s reprezentacijom Hrvatske.
Na fotografiji: Alain Giresse, trener Tunisa.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
Alain Giresse

Modrićeve zasluge

Za razliku od nekih svojih sunarodnjaka, Giresse nema problema s tim što je kapetan Vatrenih dobio Zlatnu loptu i tako prekinuo dominaciju Argentinca Lea Messija i Portugalca Cristiana Ronalda.

- Luka Modrić pravi je nogometaš i zasluženo je osvojio to veliko priznanje. Mislim da je on i doveo Hrvatsku na tu razinu na kojoj se nalazi, upravo svojim doprinosom igri cijele momčadi.

Prisjetio se Giresse i dvojice hrvatskih igrača koje je poznavao te s kojima je imao prilike igrati.

- To su Zlatko Vujović i Ivan Gudelj. Nažalost, ne mogu vam ih nabrojiti više jer smo mi igrali s Jugoslavijom, a ja ne znam točno tko je od njih Hrvat, Srbin ili Slovenac - pošteno je rekao Giresse.

Sveti Martin na Muri, 100619.
Nogometna reprezentacija Tunisa odrzala je trening pred sutrasnji susret s reprezentacijom Hrvatske.
Na fotografiji: Alain Giresse, trener Tunisa.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
Alain Giresse

Veliko iskustvo

Kad su se mikrofoni ugasili, mogli smo doznati i da Giresse nije bio previše impresioniran igrom koju je Francuska prikazala na SP-u, no, eto, kad imaš rezultat, nitko te ne pita za igru. Hrvatsku doista cijeni, a Vatreni su ga impresionirali još na Mundijalu u njegovoj Francuskoj 1988. godine, kad su osvojili broncu.

Pred novinare je izašao i Ayman Ben Mohamed, lijevi bočni trofejnog tuniškog kluba Esperance.

- Igramo protiv Hrvatske, koja je vrhunska nogometna nacija. Bit će to za sve nas veliko iskustvo, to su utakmice kakve želiš igrati. Ipak, nama je ovo priprema za Afrički kup nacija, to je natjecanje na kojem želimo pružiti maksimum. Večeras se želimo dobro predstaviti i igrati dobar nogomet pa ćemo vidjeti što će se dogoditi. Bili smo razočarani nakon ispadanja s prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva, ali život ide dalje. Nadam se da ćemo nastaviti napredovati i da ćemo u utorak ostvariti dobar rezultat u Varaždinu - kazao je Ben Mohamed, 24-godišnjak koji uz tunišku ima i irsku putovnicu.

Linker
25. travanj 2024 06:57