Ronald Gorsic / CROPIX
ZNA I TKO ĆE NAJVIŠE NEDOSTAJATI

LEGENDARNI OTTO BARIĆ POZDRAVIO NAJVEĆE DALIĆEVO IZNENAĐENJE NA POPISU VATRENIH 'Neka mu se da prilika, međutim, ima jedan osobiti problem...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. rujan 2018. 15:26

Otto Barić vodio je Vatrene 24 puta, bio je izbornik na Europskom prvenstvu u Portugalu 2004. godine. U državi protiv čije nacionalne vrste danas igramo. Evo što cijenjeni i iskusni trener kaže uoči početka novog reprezentativnog ciklusa.

- Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji napravljen je fenomenalan rezultat, sve je bilo jako uspješno. Realno, tako nešto će biti jako, jako teško ponavljati. Ali veseli me taj opći optimizam kad je reprezentacija u pitanju - kaže Barić u uvodu.

Kaže da u cijeloj priči oko Vatrenih mora pohvaliti našeg izbornika.

- Dobar mi je Zlatko Dalić. Možda je posljednjih 14 dana bilo malo previše tema koje su iskakale, tu mislim na te priče oko Saveza, nekih igara u kojima se spominjala reprezentacija. Ali dobro, sad je to na neki način prošlo...

Zagreb, 160816.
Stadion Maksimir.
Prva utakmica Play-Offa Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Red Bull Salzburg.
Na fotografiji: Otto Baric.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Herr Otto je siguran u jedno...

- Iako će biti teško ponavljati ono što se napravilo u Rusiji, ja sam siguran da ćemo opet imati dobru reprezentaciju! Imamo dobrog izbornika, kvalitetne igrače i zato vjerujem u uspjeh. Situacija oko reprezentacije je zdrava. A kad je takva, onda je uspjeh s obzirom na sve naše kvalitete zagarantiran.

Što misli koliko će nedostajati Subašić, Mandžukić i Ćorluka koji su se oprostili?

- Gledajte, u prvi trenutak, u prvom razdoblju nakon Rusije malo će nedostajati. Ali drugi će se željeti nametnuti, što je opet pozitivna situacija. Vidim da i na ovoj akciji nema igrača koji su bitni, poput Lovrena ili Kramarića, te još nekih koji su kvalitetni. Međutim, oni će sigurno biti tu na sljedećim okupljanjima. Zato i ponavljam da ćemo opet imati jaku reprezentaciju.

Rezultat nije važan

Želio je da nešto posebno istaknemo.

- Vidite, dosta je pompe oko starta novog ciklusa, ali ove dvije utakmice s Portugalom i Španjolskom nisu takve da bi se gledao rezultat. Bila bi to pogreška, nema potrebe za tim. Jer osim što fali nekoliko reprezentativaca, jasno je da je bitno ono što će se događati kasnije, kvalifikacije i Europsko prvenstvo 2020. godine. Treba u sljedećem razdoblju pronaći dobru momčad, a ja sam siguran da će se to dogoditi.

KALININGRAD, RUSSIA - JUNE 16:  Dejan Lovren jumps on the back of Mario Mandzukic of Croatia as they celebrate after Oghenekaro Etebo of Nigeria scored an own goal during the 2018 FIFA World Cup Russia group D match between Croatia and Nigeria at Kaliningrad Stadium on June 16, 2018 in Kaliningrad, Russia.  (Photo by Richard Heathcote/Getty Images)
Getty Images

Popričali smo malo s Barićem o nekim igračima. Zanimalo nas je misli li da Ivan Santini, sjajni golgeter Anderlechta, ili možda Marko Livaja mogu zamijeniti Marija Mandžukića?

- Mislim da je Mandžukić to morao napraviti i da mu je to bila dobra odluka. Vidite kako sad igra jako dobro u Juventusu, sad se može posve posvetiti klubu. Ali da, Mandžukić će nam najviše nedostajati od svih koji su se oprostili. Međutim, znate i sami da je bilo trenutaka kad su neki govorili “daj Bože da ne igra”. Ivan Santini? Gledam dosta europskih utakmica, ali priznajem da nisam baš gledao Santinija, belgijska liga je u manjem fokusu. Međutim, vidim da sjajno igra i zabija u Anderlechtu, očito je pravi golgeter. Također, kroz njegove medijske nastupe vidim da je staložen i pametan momak. Za njega mogu kazati “daj mu Bože sreće”. Siguran sam da će Santini “milijun posto gristi” i želim mu da zamijeni Mandžukića, ali ne mogu to tvrditi jer ga premalo poznajem. Livaja? On mora neke stvari riješiti sam sa sobom. Očito je jako zapaljiv materijal, a to nije dobro za njega, a može biti loše i za reprezentaciju. To nam ne treba, mora se paziti da ga se ne gura u situacije koje mogu biti zapaljive...

Dobro da je Dalić pozvao Roga

Htio je Otto za kraj kazati još nešto.

- Dobro da je Dalić pozvao Marka Roga. On je igrač koji sigurno ima veliku želju, neka mu se daje prilike. Međutim, ima jedan osobiti problem, predugo ne igra. Želim mu sreću, ali to neće biti tako jednostavno.

Marko Rog
Damir Krajac / Hanza Media / Hanza Media

Linker
25. travanj 2024 00:25