REUTERS/Antonio Bronic
REUTERS

VATRENI ROSTER

LISTA IGRAČA KOJI IDU NA EURO! DVOJICA SU ZACEMENTIRANI MAKAR ŽIVOTARILI NA SITNOJ MINUTAŽI Izbornik je popunio kadar, ali neke pozicije su otvorene

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 19.11.2019. u 23:26

 • VATRENI ROSTER Hrvatski izbornik popunio je mnoga mjesta u kadru za predstojeće kontinentalno prvenstvo, no neke pozicije su još otvorene

  Vjerojatno Zlatko Dalić još nije uzeo olovku i počeo ispisivati imena igrača koje će povesti na Euro, ali kad to napravi, posao mu neće dugo trajati. Poznavajući izbornikove kriterije i kako tko od igrača kod njega kotira, procjenjujemo da već danas ima 18 sigurnih, a o pet preostalih će možda razmisliti. Ponovno će biti razočaranih, nekima koji su “izvisili” za Euro prijeti repriza. Hrvatska je proširila kadar, u nacionalnoj momčadi niz je novih imena, ali Dalićevih pozivnica je malo i velikom većinom su zabetonirane.

  Istina, kako su Bruno Petković, Mislav Oršić i Dino Perić “pali s neba”, u odnosu na ruske dane, bilo bi neoprezno odbaciti mogućnost da se do svibnja i konačne liste dogodi još čija igračka eksplozija. No, to se ipak rijetko događa.

  Na Svjetskom prvenstvu ekipu su činila trojica vratara, osmorica iz obrane te po šest veznjaka i napadača. Na kućicu “špice i krila” mogli bismo nalijepiti - rasprodano. Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Ante Rebić, Josip Brekalo i Mislav Oršić. Tko bi tu mogao upasti? Koga bi istisnuo? Jedino u slučaju ozljeda. Marko Pjaca dobio je vizu za Rusiju, no morao bi zaigrati kao u najboljim partijama da izbornik nekoga stavi pod upitnik.

  Rješavanje finesa

  Slično vrijedi za šest mjesta u sredini terena: Luka Modrić, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Nikola Vlašić i Mateo Kovačić najjača su hrvatska linija i oko njih ne otvaraju se debate. Koliko god nas zanima što će biti i koliko će Rakitić igrati tijekom proljeća. Izbornikova je redovita teza “Čuvam kuću” i “Srebrni iz Rusije imaju kod mene određene privilegije”. Zato će i Rebić i Rakitić biti na listi makar i životarili na sitnoj minutaži. Po istom kriteriju šesti bi bio Milan Badelj.

  Rijeka, 161119.
Rujevica, stadion HNK Rijeka.
Nogomet, grupa E, utakmica Hrvatska - Slovacka, kvalifikacije za Europsko prvenstvo EURO 2020
Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
  Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
   

  No, kako je kod Dalića u “debelom hladu”, a Pašalić i Rog na rubu su da još jednom “popiju čašu gorkog pelina”, što im se dogodilo prije Rusije, ostavit ćemo otvorenim da Dalić ipak Mikija umirovi. A gdje su još Filip Bradarić, kojeg u zadnje vrijeme drži na pretpozivima, pa mlađi Nikola Moro, Ivan Šunjić... Mnogo je kandidata za samo jednu poziciju, najviše dvije ako bi Dalić odlučio “ukrasti” jedno mjesto u obrani i ponuditi ga vezi.

  Na Svjetskom prvenstvu imao je osmoricu za zadnji red, prethodnik Ante Čačić sedmoricu, on je na Euro vodio samo jednog lijevog beka Ivana Strinića. U obrambenom dijelu ekipe nalaze se Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić, Perić i Vrsaljko, bude li koliko-toliko spreman. Sedmi čovjek je najvjerojatnije Ćaleta-Car, jedan od srebrnih iz Rusije, ali kako ne bismo potpuno otpisali Mitrovića ili Škorića, ostavit ćemo malu ogradu. Mitrović i danas pati što ga je mimoišao Čempionat mira.

  Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
  Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
   

  Najsporniji je drugi čovjek ne lijevom beku. Hoće li to biti Melnjak, Leovac, Bradarić, Pivarić, ako krene igrati Strinić? Razne su opcije, a manje je vjerojatno da bi Dalić izostavio drugo ime i kao alternaciju držao Jedvaja. I tako oslobodio prostor za vezista više.

  Dominik Livaković je prvi vratar, Lovre Kalinić i Simon Sluga standardno su u kadru i ostat će budu li izbornika i trenera golmana Marjana Mrmića uvjerili da na njih mogu računati. U protivnom bi netko drugi mogao dobiti šansu...

  U šest mjeseci svašta je moguće, ali ne bude li teških ozljeda ili kakvih drugih igračkih drama, Hrvatska zna gdje je, što ima i s kime ide na prvenstvo Starog kontinenta. Ostalo je samo riješiti finese. Koje su za pojedince koji plešu po rubu od životne važnosti. U odnosu na lanjsku Ligu nacija “izgubili” su se Santini, Livaja, Milić...

  Ponuđeni pregled sugerira da će Dalić na svoje drugo veliko natjecanje dovesti vjerojatno osam do deset novih igrača u odnosu na srebrne iz Rusije. Neki će biti i velike uzdanice.

  Iz drugih medija