REUTERS
VATRENI ROSTER

LISTA IGRAČA KOJI IDU NA EURO! DVOJICA SU ZACEMENTIRANI MAKAR ŽIVOTARILI NA SITNOJ MINUTAŽI Izbornik je popunio kadar, ali neke pozicije su otvorene

VATRENI ROSTER Hrvatski izbornik popunio je mnoga mjesta u kadru za predstojeće kontinentalno prvenstvo, no neke pozicije su još otvorene
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 20. studeni 2019. 00:26

Vjerojatno Zlatko Dalić još nije uzeo olovku i počeo ispisivati imena igrača koje će povesti na Euro, ali kad to napravi, posao mu neće dugo trajati. Poznavajući izbornikove kriterije i kako tko od igrača kod njega kotira, procjenjujemo da već danas ima 18 sigurnih, a o pet preostalih će možda razmisliti. Ponovno će biti razočaranih, nekima koji su “izvisili” za Euro prijeti repriza. Hrvatska je proširila kadar, u nacionalnoj momčadi niz je novih imena, ali Dalićevih pozivnica je malo i velikom većinom su zabetonirane.

Istina, kako su Bruno Petković, Mislav Oršić i Dino Perić “pali s neba”, u odnosu na ruske dane, bilo bi neoprezno odbaciti mogućnost da se do svibnja i konačne liste dogodi još čija igračka eksplozija. No, to se ipak rijetko događa.

Na Svjetskom prvenstvu ekipu su činila trojica vratara, osmorica iz obrane te po šest veznjaka i napadača. Na kućicu “špice i krila” mogli bismo nalijepiti - rasprodano. Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Bruno Petković, Ante Rebić, Josip Brekalo i Mislav Oršić. Tko bi tu mogao upasti? Koga bi istisnuo? Jedino u slučaju ozljeda. Marko Pjaca dobio je vizu za Rusiju, no morao bi zaigrati kao u najboljim partijama da izbornik nekoga stavi pod upitnik.

Rješavanje finesa

Slično vrijedi za šest mjesta u sredini terena: Luka Modrić, Ivan Rakitić, Marcelo Brozović, Nikola Vlašić i Mateo Kovačić najjača su hrvatska linija i oko njih ne otvaraju se debate. Koliko god nas zanima što će biti i koliko će Rakitić igrati tijekom proljeća. Izbornikova je redovita teza “Čuvam kuću” i “Srebrni iz Rusije imaju kod mene određene privilegije”. Zato će i Rebić i Rakitić biti na listi makar i životarili na sitnoj minutaži. Po istom kriteriju šesti bi bio Milan Badelj.

Rijeka, 161119.
Rujevica, stadion HNK Rijeka.
Nogomet, grupa E, utakmica Hrvatska - Slovacka, kvalifikacije za Europsko prvenstvo EURO 2020
Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

No, kako je kod Dalića u “debelom hladu”, a Pašalić i Rog na rubu su da još jednom “popiju čašu gorkog pelina”, što im se dogodilo prije Rusije, ostavit ćemo otvorenim da Dalić ipak Mikija umirovi. A gdje su još Filip Bradarić, kojeg u zadnje vrijeme drži na pretpozivima, pa mlađi Nikola Moro, Ivan Šunjić... Mnogo je kandidata za samo jednu poziciju, najviše dvije ako bi Dalić odlučio “ukrasti” jedno mjesto u obrani i ponuditi ga vezi.

Na Svjetskom prvenstvu imao je osmoricu za zadnji red, prethodnik Ante Čačić sedmoricu, on je na Euro vodio samo jednog lijevog beka Ivana Strinića. U obrambenom dijelu ekipe nalaze se Jedvaj, Lovren, Vida, Barišić, Perić i Vrsaljko, bude li koliko-toliko spreman. Sedmi čovjek je najvjerojatnije Ćaleta-Car, jedan od srebrnih iz Rusije, ali kako ne bismo potpuno otpisali Mitrovića ili Škorića, ostavit ćemo malu ogradu. Mitrović i danas pati što ga je mimoišao Čempionat mira.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Borna Barišić (prvi desno)

Najsporniji je drugi čovjek ne lijevom beku. Hoće li to biti Melnjak, Leovac, Bradarić, Pivarić, ako krene igrati Strinić? Razne su opcije, a manje je vjerojatno da bi Dalić izostavio drugo ime i kao alternaciju držao Jedvaja. I tako oslobodio prostor za vezista više.

Dominik Livaković je prvi vratar, Lovre Kalinić i Simon Sluga standardno su u kadru i ostat će budu li izbornika i trenera golmana Marjana Mrmića uvjerili da na njih mogu računati. U protivnom bi netko drugi mogao dobiti šansu...

U šest mjeseci svašta je moguće, ali ne bude li teških ozljeda ili kakvih drugih igračkih drama, Hrvatska zna gdje je, što ima i s kime ide na prvenstvo Starog kontinenta. Ostalo je samo riješiti finese. Koje su za pojedince koji plešu po rubu od životne važnosti. U odnosu na lanjsku Ligu nacija “izgubili” su se Santini, Livaja, Milić...

Ponuđeni pregled sugerira da će Dalić na svoje drugo veliko natjecanje dovesti vjerojatno osam do deset novih igrača u odnosu na srebrne iz Rusije. Neki će biti i velike uzdanice.

Linker
21. travanj 2024 05:39