Damir Krajac / CROPIX
PUNO POSLA ZA IZBORNIKA

LJETO VAŽNIH ODLUKA Vida i Rebić ispadaju iz prvih 11, kakav je status Rakitića i kako će smiriti igrače koji bi mogli biti novi 'slučaj Kalinić'?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. lipanj 2019. 11:39

Poraz od Tunisa, kao i pojedini prijašnji, poput trice inkasirane u ožujku 2017. u Tallinnu od Estonije, toliko je notoran da bi jalov posao bio davati zasebne komentare. Kad Hrvati podcijene utakmicu i protivnika, kad joj pristupe festivalski, i slabije ekipe od momčadi Alaina Giressea mogu se osladiti.

No to što zbog Orlova s Kartage nismo tražili apaurine ne znači da ćemo u rujnu sigurno nazdraviti demanovkom. Pobjeda nad Walesom dala nam je kisik, ali Zlatko Dalić ima mnogo posla. Da bi stvorio preduvjete za miran finiš kvalifikacija, izbornik mora raščistiti sve odnose u reprezentaciji, unaprijediti igru, pogotovo defenzivnu, i prelomiti oko pojedinih imena i funkcija.

A la Kalinić

Koliko god da Rakitić nije sretan zbog nekih stvari u državi Hrvatskoj, jednako je toliko oduševljenja nedostajalo pojedinim Vatrenima kad su pratili njegove objave iz Dubaija u času kad je pred njima stajao superbitan dvoboj s Walesom. Čiji rezultat nakon utorka dodatno dobiva na težini. Ćaleta-Car boraveći u A reprezentaciji otkazuje mladu, Perišić maše rukama na gotovo svaku loptu koju mu netko nije dodao, Kramarića optužuju za sebičnost, ma koliko bilo napumpano... Dojam je da se u ekipi krije nekoliko potencijalnih bombi a la Nikola Kalinić.

Dalić je često isticao da kako su u Rusiji stizale pobjede, rasla je i atmosfera, njegov je doprinos u tome golem, ali kvalifikacije su poslovično novo stanje uma, nije to nikakav presedan i izbornik će morati još jednom zakrpati sve rupe i naći koheziju. Za početak - od jeseni ne bi smjelo biti otkaza iz osobnih razloga. Prvi je korak da se zna tko je na raspolaganju reprezentaciji i tu ne može biti kompromisa. Hrvatskoj trebaju apsolutni svi asovi, jako bi dobro došao i Mario Mandžukić, međutim on se oprostio, a tko je Vatreni, taj mora vatreno doživljavati državni dres. I ne smije mu ništa biti problem, pa ni sjesti na klupu. Jedino je tako grupa u stanju funkcionirati.

Mnogo posla

Formacija 3-5-2 vjerojatno neće zaživjeti jer je s Tunisom pala već na poluvremenu, ni defenziva ni napad nisu štimali, a vremena za treninge neće biti. Pritom pogotovo veznjaci nisu obavili posao jer njihov presing štiti obranu kad su bokovi visoko. Presing kojeg nije bilo. Slovačka se nazire kao taktički povoljno gostovanje jer ambiciozna, samopouzdana i više napadački orijentira od većine rivala u kvalifikacijama, vjerojatno će omogućiti Hrvatskoj da igra kao u Rusiji, s čvršćim defenzivnim blokom i manje rizika. Tu utakmicu treba dobiti i onda će sve biti daleko jednostavnije.

No kad se očekuje organizirana ofenziva, još je mnogo posla. Malo se toga vidi. Izbornik ističe da ga ne zanima ljepota, samo bodovi; nevolja je što bez jednog u nekom času prestane dolaziti i drugo. Do Slovačke bi Dalić trebao biti načisto - a možda je neka pitanja već i riješio, ali to javno ne iznosi - glede toga tko je prvi vratar (i držati ga u kontinuitetu), je li Domagoj Vida i dalje na potrebnoj razini ili je već vrijeme za Filipa Benkovića, je li se Brekalo nametnuo ili je Rebić i dalje u prednosti i još ponešto. Ima on kristalnu jasnu sliku o svim adutima i manama aktualnog trenutka i zna što radi, međutim neke odluke tek treba donijeti.

Nitko Hrvatskoj neće krojiti sudbinu niti nabijati tempo. Kad sve ovisi o vama, daleko je jednostavnije, i zato jesen ne čekamo nemirni. Izdaleka se vidi u čemu Vatreni mogu napraviti korak dalje, ne samo za izlučni ciklus nego i za priželjkivanu završnicu. Ništa još nije napravljeno; šest bodova u tri kola, od toga s dvije utakmice doma, korektan je, ali ne i osobit domet. Zato, trebat će rada i pameti. Kvalitete i angažmana.

Rakitić se vraća u rujnu, a Ćaleta-Car?

Ivan Rakitić vraća se od rujna u nacionalnu momčad, tako su najavili i on i izbornik Zlatko Dalić. Rakitić je potreban Vatrenima, njegova je klasa nenadoknadiva za aktualnu momčad, no Rakitić je Hrvatskoj bitan u svakoj utakmici za bodove, ne samo pojedinima, a ostalo ih je pet. Često je posljednjih godina izostajao i bilo bi odlično da se to ne ponavlja. Osim, ne daj Bože, doista teže ozljede...

Duje Ćaleta-Car druga je priča, svi su u mlađim nacionalnim selekcijama uvjereni da je bez dovoljno jakog razloga otkazao nastup na Euru U-21 i logična je bila Dalićeva odluka da mu ne pruži šansu u A vrsti. Pitanje je kad će Ćaleta-Car ponovno biti pozvan, moguće je da mu prirede time-out kao kaznu, no definitivno ga ni Hrvatska ni Dalić nisu trajno prekrižili. Izbornik ga je ostavio u kadru za Osijek i Varaždin, istaknuo da će to riješiti na svoj način, to je jasan znak da na njega i dalje računa.

Opet, i zbog svih drugih igrača, koji također imaju i obveze u klubovima i neće se moći odmoriti nakon Eura U-21, bila bi loša poruka za kult i imidž reprezentacije da je Ćaleta-Car prošao bez ikakve sankcije. Posebno je pogođen izbornik mladih Nenad Gračan, koji ga je forsirao i dok je bio daleko od današnjih svjetala pozornice, vodio brigu o njemu i kad je igrao za niželigaški Liefering.

Linker
17. travanj 2024 23:25