Action Images via Reuters/Carl Recine
PONOVNO U NORMALNOM TRENINGU

LOVRE KALINIĆ ZA SN 'Bilo bi normalno da budem na golu reprezentacije. Nisam branio samo tri tjedna i ne znam čemu se sad diže tolika frka'

Prvi vratar hrvatske reprezentacije i čuvar mreže Aston Ville oporavio se od potresa mozga i stoga s velikim samopouzdanjem dolazi na okupljanje reprezentacije pred start kvalifikacija za Euro 2020.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 18. ožujak 2019. 09:46

Lovre Kalinić ima sedam nastupa u engleskom Championshipu, branio je redovito po 90 minuta do 16. veljače kad je na utakmici njegove Aston Ville i West Bromwich Albiona zadobio potres mozga. Izašao je na poluvremenu. Dok se oporavljao, na vrata je stala pričuva Jed Steer, ali momčad je ušla u formu, vratili su se neki ozlijeđeni igrači, rezultati su jako dobri, a vratar ima daleko manje posla. U četiri prvenstvena nastupa primio je dva pogotka.

Kako je Kalinić doveden kao pojačanje, pitanje je utakmice kad će ga trener Dean Smith ponovno staviti na gol, međutim ide im i očito nije htio čarati. Tako je nekoliko susreta odgledao s klupe.

Soccer Football - Championship - Aston Villa v Sheffield United - Villa Park, Birmingham, Britain - February 8, 2019   Sheffield United's Billy Sharp celebrates scoring their second goal as Aston Villa's Lovre Kalinic and Tommy Elphick look dejected    Action Images/Craig Brough    EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images/Craig Brough

- Dobro je sad. Praktički već dva tjedna treniram normalno, sve je u redu - kazao nam je Lovre.

- Potres mozga nosi svoje. Sedam dana sam morao pauzirati, u tom razdoblju nisam smio ništa raditi. Međutim, ranije sam se vratio u ekipu nego bih inače jer morao sam dvije utakmice biti na klupi budući da su dvojica golmana ozlijeđena, nije imao tko. Vjerujem da će biti sve dobro, treniram kvalitetno, zadovoljan sam kako idem, trener je također zadovoljan, rekao mi je da ću, naravno, dobiti ponovno priliku, da ću braniti. No, sad je glupa situacija bilo što mijenjati kad smo u seriji dobrih rezultata. Moram prihvatiti da je trenutačno tako…

To je golmanska sudbina, na terenu može biti samo jedan i kad jednom krene, drugi mora biti strpljiv. Najbitnije je da za Lovru nema nikakvih posljedica po zdravlje i po formu.

BIRMINGHAM, ENGLAND - JANUARY 05:  Courtney Baker-Richardson of Swansea City scores his team's first goal past Lovre Kalinic of Aston Villa during the FA Cup Third Round match between Aston Villa and Swansea City at Villa Park on January 5, 2019 in Birmingham, United Kingdom.  (Photo by Marc Atkins/Getty Images)
Marc Atkins/Getty Images

- Nema, nema… Fizički sam dobar, osjećam se jak i čvrst.

Aston Villa je sve bliže doigravanju za Premier ligu.

- Otkako nam se vratio naš najbolji igrač, kad nas gledate, mi smo druga ekipa. Protivnicima vrlo rijetko dopustimo da upute udarac na gol. Splet je takvih okolnosti, tako se odigralo da sam se baš u tom času ozlijedio, ali bit će sve dobro. Treniram jako i optimist sam.

Dakle, na okupljanje reprezentacije dolazite spremni.

- Apsolutno.

Je li vas zvao izbornik ili netko iz stožera?

- Je, pričao sam s izbornikom prije desetak dana. Pitao je kakvo je stanje sa mnom, gdje sam, kako sam, objasnio sam mu sve kako je. Imam njegovu maksimalnu podršku, sigurno mi to godi.

Posljednjih dana bilo je pitanja novinara i Zlatku Daliću i pomoćniku Draženu Ladiću, po raznim medijima, hoće li i dalje braniti Lovre Kalinić ili možda Dominik Livaković. U pravilu su odgovarali da se kod golmana zna hijerarhija i tko je broj 1, a to je Kalinić, da to treba poštivati. Vratara se teško mijenja. Kakav je vaš komentar?

- Naravno da ja ne odlučujem tko će braniti, no to da budem na golu reprezentacije bilo bi normalno. Nisam branio praktično samo tri tjedna i ne znam čemu se sad diže tolika frka. Zbog čega? Zar je neki poseban problem ako golman preskoči utakmice tri tjedna? Nisam baš vratar koji nema iskustva. Vjerujem u sebe i svoje sposobnosti. Na dispoziciji sam, spreman sam. Mislim da se ništa neće poremetiti, kao ni moje samopouzdanje jer stvarno sam pun samopouzdanja. Uzdam se u svoj rad i mislim da, što se tiče reprezentacije, nema straha. Dakako, izbornik je taj koji odlučuje. Poštovat ću njegovu odluku kakva god bila, ali iz razgovora koji smo imali, i po onome što mi je sam rekao, tu neće biti nekih dodatnih briga.

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18: Lovre Kalinic of Croatia during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, England. (Photo by Catherine Ivill/Getty Images)
Catherine Ivill/Getty Images

Ladić dobro razumije

Livaković je imao vrlo dobru sezonu u Dinamu, na visini je bio i u reprezentaciji s Engleskom, međutim Kalinić je prvi golman nacionalne vrste, Dalić mu daje podršku I zato što je Lovre kao golman taj, i stoga što je u reprezentaciji uvijek vladao neki nepisani red - zna se tko brani, a tko čeka na to. Takav je odnos bio Pletikosa - Subašić, potom Subašić - Kalinić i sad Kalinić - Livaković. Ladić je kazao: “Ako golman ne brani mjesec dana, to nije problem, loše bi bilo da nema utakmica godinu dana, a dakako, vidjet ćemo ga na treningu.”

- Ladić je kroz karijeru stekao dovoljno iskustvo pa to dobro razumije.

Akcija traje šest dana, naći ćete se u ponedjeljak u Westinu, u četvrtak je Azerbajdžan u Zagrebu, u nedjelju već Mađarska u Budimpešti. Nikola Jurčević preuzeo je Azerbajdžan, jasno da odlično poznaje Hrvatsku. Hoće li vam zato biti nešto teže?

- Danas u nogometu svi vjeruju da mogu nešto napraviti, ulaze u utakmice sa željom za pobjedom. Nikola će možda Azerbajdžancima moći neke stvari pobliže objasniti. Osobno, znam ga, što se kaže na bok-bok, pozdravimo se kad se vidimo… Ne sumnjam da će doći s planom da daju maksimum protiv doprvaka svijeta. I Azerbajdžan želi pobijediti, ali sve će se pitati nas, ako budemo pravi nema straha.

Soccer Football - UEFA Nations League - League A - Group 4 - England v Croatia - Wembley Stadium, London, Britain - November 18, 2018  England's Raheem Sterling in action with Croatia's Lovre Kalinic           REUTERS/David Klein - RC12AC0B1320
REUTERS/David Klein

Mađarska bi mogla biti teži ispit, oni pucaju na jedno od prva dva mjesta u kvalifikacijskoj skupini i proboj na Euro.

- Tamo sam igrao jednu prijateljsku utakmicu, bilo je to u ožujku 2016. godine prije Europskog prvenstva. Završila je 1:1. Znamo da će biti pun stadion, bit će užitak nastupiti. Protiv nijedne ekipe nije lako, ako ti je u glavi da će to biti jednostavno. Bez obzira o kojem se protivniku radi. No, i u tom dvoboju najvažniji smo mi, budemo li na svojoj razini uopće ne sumnjam u dobar rezultat.

Prije tri godine Mađari su se dobro nosili, iako se nije igralo do kraja natjecateljski. Ništa taj ogled nije odlučivao...

- Nije se igralo natjecateljski, ali koju god igraš utakmicu, prijateljsku ili finale Svjetskog prvenstva, svaka ti je bitna i želiš pobijediti. U tom susretu nismo bili u najjačem sastavu, izbornik je napravio dosta izmjena. Što pamtim? Osim rezultata 1:1, pamtim da smo imali bolje šanse nego oni, a ovo će biti sasvim drugačije. Puno je veći ulog, igra se za bodove, veća će stoga biti i odgovornost svakog pojedinca na terenu. Nemamo se čega bojati, moramo samo nastaviti što smo radili do sada i to je to.

Jedna od čestih tema o reprezentaciji, gdje god, među ljudima iz nogometa ili po kafićima, jest hoće li Hrvatska uspjeti odigrati jedne kvalifikacije suvereno, bez drama i trauma, uvjerljivo od početka do potvrde plasmana na Euro ili će se ponoviti posrtaji, loše večeri pa ‘čupanje’ u zadnji čas. Razgovarate li i vi igrači međusobno o tome da se ovaj put ne dovedete u krizu kao u nekoliko prethodnih ciklusa.

- Možeš ti diskutirati o tome, pričati i govoriti… Naravno da se o tome priča, pa bila je to tema i kad su se događale te krize, govorili smo si: ‘Ajmo, nemojmo sad upasti u nevolje.’ No, tako su se stvari odvile, na neka zbivanja ne možeš utjecati. Inspiracija igrača nije uvijek ista. Pristup utakmici je svaki put jednak, ali pojedine stvari koje izvedeš jednom budu savršene, a drugi put ispadneš smiješan. U nogometu nema pravila, zato ga toliko ljudi prati i voli jer je jednostavno nepredvidljiv. Ne možeš reći - idemo sad to i to. I tako će biti. Nikad se na zna, nešto se pita i protivnika.

Nedavni nemili slučaj, kad je navijač Birminghama usred gradskog derbija udario vašeg kapetana Jacka Grealisha, izazvao je veliku pozornost u medijima, pa i u Hrvatskoj, a svakako će golema pažnja biti i ako uđete u Premier ligu, a sve bolje stojite. U zadnje četiri utakmice remi, pa tri pobjede, to je osmo mjesto na tablici, ali samo dva boda od zone doigravanja za najviši rang. Dobro ste popravili šanse…

Villa pripada eliti

- Ovdje je stvarno golema izjednačenost. Svatko svakoga može dobiti, favorita nema, svaka ekipa ide maksimalno do samoga kraja. Nema opuštanja nimalo. Nama je cilj doći do play-offa. Imamo lijepe izglede, slijede nam jako dobre utakmice do zadnja dva kola kad su nam na rasporedu vodeći Norwich i Leeds. Do tada su, hajdemo reći, protivnici koji su na tablici negdje oko nas ili lošiji. Možemo uzeti dosta bodova, iskreno se nadamo i svi vjerujemo da će se to dogoditi. Onda u play-offu što nam Bog da.

ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 26:  Alfred Finnbogason of Iceland slides in and catches Lovre Kalinic goalkeeper of Croatia during the 2018 FIFA World Cup Russia group D match between Iceland and Croatia at Rostov Arena on June 26, 2018 in Rostov-on-Don, Russia.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Clive Mason/Getty Images

Doigravanje za ulazak u više lige uvijek je u Engleskoj napet dio sezone, koji se posebno prati. Završni ogled na Wembleyju je top događaj.

- To je jedna od najvećih utakmica u cijeloj godini u Engleskoj. Kad gledate Premier ligu i Championship. Igra se u najveću lovu, taj klub koji na takav način uđe u elitu najviše profitira. No, idemo utakmicu po utakmicu, jedino se tako može. Držimo ono što smo stvorili u zadnje vrijeme. Kad sam stigao u Aston Villu bio je možda najnezgodniji trenutak, ali tako su se kockice posložile. Mnogo ozlijeđenih, tražila se forma... Što ćemo, idemo dalje. Uzdignute glave. I pokušati napraviti jedno malo čudo.

Po reputaciji kluba i za Premier ligu bi bilo odlično da se Aston Villa vrati. Kao i Leeds United.

- Ne želim nikome umanjiti značenje, ali Aston Villa ima veliku tradiciju, golem je klub i sasvim sigurno pripada Premier ligi.

Ima li u Hrvatskoj navijača Aston Ville koji vam se javljaju s podrškom?

- Dobivam poruke, ali ne mogu reći da mi se baš netko osobno javlja. Na posljednjem susretu s Nottingham Forestom bila su tri momka, mislim iz Omiša. Zamolili su me ako mogu osigurati ulaznice, uspio sam to preko kluba. Došli su na utakmicu koja ovdje nije samo utakmica, ljudi žive taj nogomet. Žive za pobjede, za atmosferu, to je nešto neopisivo. Svi žele biti na takvoj priredbi.

Iz Perišićeva su grada, možda sljedeće sezone bude dvoboj u Premier ligi Perišić - Kalinić. Ivan već duže koketira s otočkim klubovima...

- Nikad se ne zna, to bi bilo zanimljivo. I odlično - zaključio je Lovre Kalinić.

Linker
25. travanj 2024 13:36