Joosep Martinson/Getty Images
OTVORENO O KLUBU I REPREZENTACIJI

MARKO PJACA ZA SN 360 dana nakon teške ozljede opet u dresu Vatrenih: Ne mislim da sam pogriješio, a izbornik mi vjeruje i to mi daje mir

MARKO PJACA Godinu dana nakon teške ozljede u Estoniji, koja mu je usporila karijeru, ponovno je u reprezentativnom dresu.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. ožujak 2018. 20:23

Marko Pjaca jedan je od igrača koji imaju odličan ugovor u velikom klubu, a zapravo tek želi napraviti karijeru. Neki kažu da je pogriješio odabirom Schalkea kao destinacije na kojoj će se vraćati nakon ozljede, drugi da nije.

Kako Marko Pjaca gleda na to?

- Ne mislim da sam pogriješio. Nakon ozljede bitno mi je bilo igrati, skupljati minute, što mislim da u Schalkeu imam, a očekujem da će biti još bolje, da ću dobiti i veću minutažu. U svemu tome je ključno da sam zdrav i spreman za Svjetsko prvenstvo - odgovorio je reprezentativni ofenzivac za kojeg trener Domenico Tedesco zna imati zanimljive mjere, zabije gol pa završi na klupi.

Očito pogodak sam po sebi u Schalkeu nije kredit?

- To su trenerove odluke, njegove neke zamisli, to ću prepustiti njemu. Nikad u karijeri nisam komentirao što radi trener, tako će biti do daljnjega. Na meni je samo da se trudim, zabijam, asistiram, pomažem momčadi, i to je to.

TALLINN, ESTONIA - MARCH 28:  Marko Pjaca of Croatia passes the ball against Ken Kallaste of Estonia during international friendly between Estonia and Croatia at A. le Coq Arena on March 28, 2017 in Tallinn, Estonia.  (Photo by Joosep Martinson/Getty Images)
Joosep Martinson/Getty Images

Je li vam kazao nešto konkretno, je li zadovoljan onime što pružate?

- On je zadovoljan, prije nego sam došao rekao je da me želi u Schalkeu, zasad je sve super, dobro surađujemo, a nadam se da ću u budućnosti imati veću minutažu.

Najbolja vijest je što nema dodatnih ozljeda jer nakon tako dugih stanki znaju otići mišići...

- Sve je u redu, vrlo dobro se osjećam, nadam se da će tako i ostati, mogu reći da sam se zaželio, da sam spreman, jedva čekam svaku sljedeću utakmicu.

Je li Bundesliga ono što ste očekivali u kvaliteti nogometa?

- Mogu je usporediti s Italijom, tempo je dosta viši. Isto tako u Italiji je to na drugoj razini što se tiče taktike, ali za napadače u Njemačkoj ima više prostora i taj mi dio igre bolje odgovara.

Jeste li se definitivno odlučili na ljeto vratiti u Juventus ili ćete razmisliti o tome?

- To nije isključivo moja odluka jer Schalke nema opciju otkupa, to nisu stavili u ugovor, tako da sam na ljeto, nakon Svjetskog prvenstva, igrač Juventusa, a potom ćemo vidjeti što će biti.

Je li moguće da zato i igrate manje jer Schalke nema opciju da vas preuzume “za stalno”? To je, doduše, špekulacija...

- Dobro ste rekli, to je špekulacija. Ne znam odgovor, morate pitati njih u klubu...

Drugi ste na tablici, u borbi za Ligu prvaka, drži li klub to kao imperativ?

- Samo je Bayern ispred nas, ali klubovi do šestog-sedmog mjesta su unutar deset bodova. Da bismo to održali, moramo odigrati još dobrih utakmica i pobjeđivati jer stvarno se stvari mijenjaju u sekundi. Pritom su tri-četiri kluba u tri-četiri boda. Jasno da to želimo, ali nije nam to stavljeno pod mus.

Na Floridi je prvi put...

- U Americi sam općenito prvi put. Najveća promjena je temperatura, i sve je ljepše kad je malo ljepše vrijeme, radili smo za ove dvije utakmice koje nas čekaju.

Peru?

- To je reprezentacija koja igra na Svjetskom prvenstvu i definitivno je cijenimo.

Radi se o prvoj od četiri provjere za Mundijal, rezultat nije presudan, ali davno je još kazao Slaven Bilić “u reprezentaciji doista nema prijateljskih utakmica”. Svaka se pomno analizira, tako će i ova.

- Ne bih rekao da je rezultat u drugom planu, na kraju se uvijek on gleda. Neće se ništa promijeniti ako izgubimo obje utakmice, nećemo zato ostati bez plasmana na neki turnir ili nešto takvo, ali bitni su dvoboji jer važan je dojam, pa i sam rezultat, na kraju krajeva. I za nas, i za cijelu hrvatsku javnost.

Dalić je na jednoj press-konferenciji kazao kako vam je poručio da možete biti mirni, da ćete sigurno dobiti poziv u reprezentaciju igrali više ili manje. Je li vam to ohrabrenje?

- Je, točno tako. To mi donosi mirnoću što mislim da je jedna od bitnijih stvari za igrača, a pogotovo nakon tako duge ozljede. Željan si igre, pa onda želiš pružiti sve i ne razmišljajući.

Zaokružili ste godinu dana jer križni ligament puknuo je u Estoniji krajem ožujka 2017. godine, eto vas opet u nacionalnom dresu.

- Presretan sam što sam ovdje, uvijek je lijepo biti u reprezentaciji, predstavljati svoju državu, nadam se da takvih ozljeda više neće biti.

Eto, jedan trenutak i ode cijela godina u vjetar. Dobro ste to podnijeli.

- Sada je samo važno da sam tu.

Bilo je teških trenutaka.

- Naravno da je bilo, kad u vrijeme oporavka svaki dan radiš jedno te isto nekad je teško naći motivaciju, ali ako se pogleda šira slika i neki tvoj cilj, onda je puno lakše.

Jeste li si postaviti osobni zadatak za SP? Da budete u prvom sastavu, u Francuskoj ste bili iznenađenje, je li plan korak naprijed?

- Ne bih tako rekao, da sam postavio cilj te vrste, u prvom redu zato što se tek vraćam. Naravno da svatko od nas želi što više igrati i pomoći dečkima da ostvare čim bolji rezultat, na kraju krajeva domet koji će napraviti momčad je najbitnijii.

CIJELI INTERVJU S MARKO PJACOM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SN

Linker
20. travanj 2024 12:15