Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
ISPRAVIO MEDIJSKE NAPISE

MARKO PJACA ZA SN O VRUĆOJ TEMI NAPADAČA U REPREZENTACIJI, PROGOVORIO I O MOGUĆEM KALINIĆEVOM POVRATKU 'Ne bojim se za napad, uskoro će doći golovi'

Reprezentativac iz Fiorentine nakon duge stanke zbog ozljede na putu je povratka na negdašnje igračke razine
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 17. listopad 2018. 00:02

Sigurno da smo napravili veliki korak naprijed u odnosu na utakmicu sa Španjolskom, što i nije previše teško jer u Elcheu nismo dobro izgledali. Englezi su imali nekoliko prilika, kao i mi, mislim da je remi pravedan i pošten rezultat. Dobra utakmica, težak protivnik kako smo i očekivali. Teško je igrati pred praznim tribinama, nadam se da je to bilo posljednji put jer nam podrška navijača u svakoj utakmici puno znači - ocjenjuje Marko Pjaca nastup protiv Engleske.

U borbi za ostanak u najvišem rangu Lige nacija idealno bi bilo pobijediti Španjolsku i revanširati joj se, barem po broju osvojenih bodova u međusobnim susretima, za Elche? Ima li ova Hrvatska snage za to i koliko vam je uopće važno kako ćete završiti Ligu nacija?

- Kako je izbornik već rekao, Liga nacija prvenstveno će mu poslužiti da osvježi momčad nakon SP-a i pripremi nas za kvalifikacije za Euro. No, utakmice su natjecateljske, bilo bi dobro ostati u najjačem razredu, jer Hrvatska zaslužuje biti u tom društvu, pa da u idućem izdanju opet igramo velike utakmice. Protiv Španjolske ćemo imati veliku podršku navijača i veliki motiv da pokažemo kako je ono u Elcheu bio jako loš dan. Španjolska je sjajna reprezentacija, pa gledatelje zasigurno čeka spektakl, a mi ćemo se potruditi uzvratiti im za poraz i doći do prve pobjede u natjecanju.

Pročitali smo vašu izjavu za Gazzettu dello Sport da namjeravate postati najbolji igrač na svojoj poziciji na svijetu, što su sada Hazard i Neymar. Očito ste si jako visoko postavio letvicu? Vrlo samopouzdano zvuči te riječi.

- Nažalost, mediji su krivo prenijeli ono što sam rekao, ne izražavam se tako i to nije moj stil. Rekao sam da su oni najbolji na mojoj poziciji i da ću naporno raditi kako bih došao do tog nivoa. Mislim da je to normalno za svakog ambicioznog nogometaša. No, svjestan sam da je preda mnom dalek put i spreman sam uložiti puno truda i rada kako bih maksimalno iskoristio svoj potencijal. Koliko daleko će me to odvesti, saznat ćemo.

Vidite li se, možda, jednom kao centarfor? Središnja špica?

- Vjerujem da mogu dobro odigrati na sve tri pozicije u napadu, iako mi možda pozicija centarfora najmanje odgovara jer volim dolaziti u završnicu iz drugog plana, gdje imam malo više prostora za dribling što mi je, vjerujem, među boljim vještinama. No, ovisno o protivniku i našoj taktici, mislim da mogu odgovoriti na zahtjeve i na toj poziciji.

Na kojoj ste danas razini forme i izvedbe u odnosu na stanje prije ozljede u Estoniji?

- Objektivno, nije se lako vratiti nakon tako teške ozljede i logično je da mi treba vremena kako bih bio na najvišoj razini. Teško mi je ocjenjivati kakav sam u odnosu na razinu prije Estonije, to neka procjenjuju treneri. Sigurno sam u nekim segmentima napredovao, a nadam se da ću kroz dobru minutažu i više utakmica doći do forme koju i sam priželjkujem i očekujem od sebe.

Treba li reprezentacija i dalje “plakati” za Mandžukićem i Kalinićem ili ih zaboraviti i dati puno povjerenje igračima koji su na raspolaganju hrvatskom izborniku?

- Mandžo je jedan od najboljih napadača koje je Hrvatska ikad imala i jedan od najboljih u Europi, naravno da nedostaje, ali nema smisla sada govoriti o njemu. Poštujemo svi njegovu odluku, a izbornik će procijeniti koja su najbolja rješenja u vrhu napada. Ne bojim se za naš napad, imamo puno kvalitetnih ofenzivaca u ekipi, doći će uskoro i golovi. Vidio sam da je Kalinić izrazio spremnost na povratak u reprezentaciju, vidjet ćemo kako će to završiti. Svaki pravi igrač je dobrodošao - podvukao je Marko Pjaca.

Mladi će još dodatno zaoštriti konkurenciju u A reprezentaciji

Kako gledate na Brekala, Vlašića i taj mladi val, hoće li vam oni biti opasna konkurencija u nacionalnoj vrsti?

- Čestitam mladoj reprezentaciji na plasmanu na Europsko prvenstvo, zaslužili su to odličnim igrama. Mislim da tu već ima nekoliko igrača na koje izbornik računa i to će još zaoštriti konkurenciju u A reprezentaciji. Mislim da je to dobro, zdravo za cijelu momčad i svakog pojedinca, nema u tome ništa loše ako je ekipa složna i svatko je spreman podrediti se kolektivu. To je atmosfera koja nas je nosila do srebrne medalje i takav pristup moramo zadržati i dalje.

Vjerujem da će u Fiorentini biti prostora za mene

Kako doživljavate Fiorentinu? Koliko se i dalje govori o tragičnoj smrti Astorija i je li Badelj pogriješio što je otišao u Lazio?

- Zadovoljan sam u Fiorentini, predivan grad i dobra ekipa koja igra napadački, s nekoliko talentiranih mlađih igrača i osjećam da se dobro uklapam u tu viziju kluba. Vjerujem da će biti dosta prostora za mene, da mogu odigrati jednu pravu sezonu i pokazati i sebi i drugima da sam se u potpunosti vratio nakon ozljede. I grad je predivan, tako da sam jako zadovoljan odabirom. Astori je sigurno vrlo važna figura, osjećam jednu veliku žal u klubu i gradu zbog njegova odlaska, izuzetno su ga svi voljeli i poštovali kao kapetana i čovjeka. A Miki najbolje zna što je dobro za njega, on je sjajan igrač koji će se dobro uklopiti gdje god igrao.

Linker
24. travanj 2024 00:55