Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
GODINE IDU BRZO K'O MINUTE

MATEO KOVAČIĆ VIŠE NEĆE ČEKATI! PO PRVI PUT NAGOVIJESTIO MOGUĆI ODLAZAK IZ REALA Moram igrati, izborit ću se za to u Realu ili negdje drugjdje!

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. lipanj 2018. 14:29

Mateo Kovačić priključio se reprezentaciji s trećom Ligom prvaka u biografiji.

- Lijepo je to, osjećaj je fantastičan. Nažalost, volio bih da sam igrao, ali jednostavno, ekipa je fenomenalna, imamo jako širok kadar i to je to. Ove smo godine stvarno svi dosta igrali i to je snaga ove momčadi - kazao je Kovačić, o kojem se piše u kontekstu eventualnog prijelaza u Juventus, Liverpool...

Za razliku od prijašnjih godina nije odbacio tu mogućnost, ostavio je otvorena vrata.

- Ne komentiram druge klubove, pod ugovorom sam sa svojim klubom. Ja sam prvi koji bi volio biti stalno na terenu, no došao sam jako mlad u tako jak klub. Moram se nositi s tim, to je moj put, siguran sam da ću se izboriti u Realu ili negdje drugdje. Moram, sad mi je vrijeme.

Bilo mi je žao Lovrena

Zapravo je ove sezone odigrao više jakih utakmica, iako po broju nastupa ima sličnu statistiku kao i lani.

- Na kraju sam igrao dosta utakmica, ali naravno da želiš svaku. Ove sam sezone čak nastupao u poprilično puno ključnih dvoboja, ali naravno da je na kraju finale Lige prvaka, u kojem sam ostao na klupi, malo pokvarilo dojam. To je tako, to je život, ne može sve biti idealno.

MADRID, SPAIN - MAY 01: Mateo Kovacic of Real Madrid controls the ball during the UEFA Champions League Semi Final Second Leg match between Real Madrid and Bayern Muenchen at the Bernabeu on May 1, 2018 in Madrid, Spain. (Photo by Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images)
Matthias Hangst/Bongarts/Getty Images

U reprezentaciji je ponovno dočekan s tortom.

- Kao i svake godine, lijepo je to. Postala je mala navika doći i dobiti tortu. Zahvaljujem svima, to je krasna gesta naših ljudi, ali ništa čudno jer su to veliki ljudi, pa smo takvo nešto i očekivali.

U odabranom je društvu, tri Lige prvaka nemaju ni brojni veći igrači.

- Sreća je što sam u tako fenomenalnoj ekipi. Kad sam stigao, odmah sam vidio o čemu se radi, naučio sam puno toga, ovaj je uspjeh od tri naslova zaredom nevjerojatan, pretpostavljam da se neće ponoviti. Moguće da hoće, ali jako teško.

Dok su svi u Realu slavili, vi ste tješili Dejana Lovrena.

- Kad ne igraš, euforija je malo drugačija. Naravno da sam bio sretan, ali vidio sam Dekija, koji je moj veliki prijatelj, da plače, bilo mi ga je stvarno žao. Jednostavno, to je nogomet, nasreću, mi smo dobili, nažalost, oni izgubili. Želim mu puno sreće i sigurno će doći opet do finala.

Je li se iznenadio kad vas je vidio?

- Ne znam, bio je stvarno u šoku, čak nisam znao što mu reći. Vidim da je sad ovdje u reprezentaciji koncentriran i spreman. Samo sam mu kao iskusni igrač, ja koji sam osvojio tri Lige prvaka s Realom, haha, kazao da nastavi i da mu želim puno sreće i da kad-tad osvoji Ligu prvaka.

Stariji igrači kao uzori

Jednom ste kao igrač Dinama kazali, kad bih barem napravio što je uspio Milan Badelj, a debelo ste ga nadmašili. I sad se s njim borite za poziciju.

- Starije sam igrače gledao kao uzore. Miki je fenomenalan igrač, borit ćemo se svi za svoje mjesto, ali s maksimalnim respektom i prijateljstvom. Mi smo ovdje prijatelji i želimo dati sve za Hrvatsku.

Ego se ne smije pojaviti?

- Sve je isto kao i u klubu: moramo se boriti svi zajedno. Ako si individualac, trebaš igrati tenis ili nešto drugo, ovo je momčadski sport i samo momčad pobjeđuje.

Zidane je podnio ostavku.

- Iznenadilo nas je, nismo očekivali da bi se to moglo dogoditi. Želimo mu svu sreću, otišao je kao igrač i gospodin.

Niste ništa znali?

- Iskreno, ja nisam. Možda netko jest, ja nisam. Mislim da ni ekipa nije to očekivala, to je šok za klub. Želim mu puno sreće i da takav uspjeh napravi još negdje, ako može.

Kako je to objavio? U svlačionici?

- Ne. Dobili smo poruku da je sazvao presicu i da odlazi. I to je to.

Što Hrvatska može na Svjetskom prvenstvu?

- Očekivanja su, kao i svaki put kod nas, velika, ali ima fenomenalnih ekipa na Svjetskom prvenstvu, bit će jako teško. Imamo dobru momčad, možemo dosta toga, ali treba se sada prvo pripremiti za ove prijateljske susrete pa potom pokazati da možemo i da ovo bude kruna generacije.

Što vam je kazao izbornik?

- Porazgovarali smo, na meni je da se dokažem, spreman sam za to. Kako vidim svoju rolu? Želim biti bitan za ovu reprezentaciju, kao i svaki igrač. Svi do jednog smo značajni, ali izbornik odlučuje tko će igrati, u takve stvari ne ulazim.

Razmišljate li više o Brazilu ili Nigeriji?

- Uvijek o onome što nas prvo čeka. S Brazilom će biti velika utakmica, obožavam igrati protiv velikih igrača i to će se dogoditi. Ako dobijemo, bit ćemo slavljeni, ako izgubimo, pisat će se i govoriti sve loše, tako je to, rekao bih i normalno. Ljudi očekuju puno, i mi, iskreno, očekujemo puno na Svjetskom prvenstvu. No mnogo je fenomenalnih ekipa, bit će teško. Prva je utakmica, s Nigerijom, ključna.

Spremni na sve

Jeste li s Marcelom razmijenili pokoju riječ?

- Jesam, jesam, razgovarali smo i rekli da ćemo se vidjeti, s Casimirom također, rekao je da će biti jako čvrst, ali takvi moramo biti i mi te odigrati dobru i čvrstu utakmicu.

Ovaj Brazil djeluje puno kvalitetnije od onog koji je pobijedio s 3:1 na SP-u 2014. godine.

- I mi smo mnogo kvalitetniji nego tada, s puno više iskustva, bit će odlična utakmica. Idemo uživati u svakom nastupu. Brazil je sjajna momčad, po meni su najveći favoriti za svjetski naslov.

Koliko Hrvatska može u Rusiji?

- Puno, trudit ćemo se pokazati svoje najbolje lice, bit ćemo spremni za sve što nas čeka i to je, po meni, najbitnije.

Kažu vaši suigrači da Dalić puno razgovara s igračima i inzistira na pas-igri.

- Nije to ništa neuobičajeno, to je sve normalno, tako se ponaša pravi trener. To je kod nas nekad malo čudno, ali to tako, zapravo, treba biti. Tako je u velikim klubovima i mora biti u reprezentaciji - zaključio je Kovačić razgovor komplimentima na račun izbornika.

Linker
15. travanj 2024 02:12