CROPIX
SKICA ZA PORTRET KAPETANA VATRENIH

'MODRIĆ JE BOLJI OD DIEGA' Kad je Dinamov trener to rekao, svi su se smijali! 11 godina poslije, Luka je na krovu svijeta. A Diego? Pitat ćemo Google

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 26. rujan 2018. 00:19

Tko je prošao Premijer ligu BiH, taj mora postati igrač, kazao je jednom Luka Modrić, dok se kroz Dinamo tek penjao prema svjetskim vrhovima. Budimo iskreni, malo je onih koji su vjerovali da će Luka Modrić ikad napraviti takvu karijeru, kamoli da će jednoga dana na proglašenju najbolji na svijetu reflektori biti upereni u njega.

Bio je “žgoljavi, omaleni momak, koji će se teško nositi s gladijatorima u modernom nogometu”. Pratio ga je taj opis još od najmlađih dana u Zadru, od trenutku kad su mu nešto slično rekli u Hajduku, nekoliko godina kasnije slično su mu kazali u Newcastleu, Barceloni, čak i Tottenhamu koji je dugo, dugo razmišljao prije nego li je iskeširao 21 milijun eura.

Filmska priča

Realno, i Real se dugo cjenkao s Tottenhamom, nije želio platiti više od 30 milijuna eura, priča se pretvorila u trakavicu, na kraju su ipak Spursi popustili. Niti prve kritike navijača, kad je došao na Bernabeu, nisu bile euforične, a nekoliko mjeseci kasnije, tamošnji su ga mediji proglašavali i jednim od najvećih Realovih promašaja. Malo je igrača koji su pobijedili toliko skepse sa svim razina i koji su došli tako visoko.

Znamo i cijelu tu filmsku priču o Modriću, od klinca iz siromašnog zaleđa, izbjeglice iz zadarskog hotela do najviših nogometnih obronaka, kako ga je Zdravko Mamić, uz savjet zadarskog trenera Tomislava Bašića doveo u Dinamo. I nije ni u Dinamu odmah imao konsenzus, išao je na posudbe, bio u Zrinjskom, zaprešićkom Interu.

No, kad je trebalo odlučiti, kad su u Dinamu “vagali” treba li im talentirani, ali “neugledni” Luka Modrić kad je tamo već predodređeni “megastar” Niko Kranjčar, Zdravko Mamić i suradnici prelomili su i pokazali “palac gore”. Niko Kranjčar je otišao u Hajduk, u tom senzacionalnom transferu, Luka se iz Zaprešića preselio u Maksimir.

I prvu polusezonu završio u Ligi za ostanak i tada je ta trampa Luka za Niku mnogima izgledala promašenom. Međutim, Modrić se vrlo brzo prometnuo u glavnog igrača Dinama, a 2006. je protiv Argentine debitirao za reprezentaciju. I potpuno zasjenio Lionela Messija.

Kod Josipa Kužea i Branka Ivankovića u Dinamu te kod Slavena Bilića u reprezentaciji Luka je bio dobar, pa i sve bolji, na kraju i - najbolji! Ključan igrač i jednih i drugih, s Dinamom je rušio Ajax, Hajduk na Poljudu...

Ostvarena prognoza

- Luka Modrić je bolji igrač od Diega - kazao je Branko Ivanković uoči dvoboja Dinama i Werdera 2007. godine.

Tada su se Dinamovu treneru svi smijali, Brazilac je bio hit-igrač na svjetskoj razini, kakav, čovječe, Modrić. Ali, eto, 11 godina kasnije Ivanković je bio u pravu. I Dinamo koji mu je odlučio dati šansu, vjerojatno presudnu u karijeri. I Daniel Levy koji je ipak zavukao ruku u džep i izvadio 21 milijun eura te ga doveo u Tottenham. Kasnije i Jose Mourinho koji ga je doveo u madridski Real iako su još i tada mnogi vikali: pa on ne zabija, ne dodaje, što će on u Realu?

Što će? Osvojit će četiri Lige prvaka, postati junak Bernabeua, jedan od glavnih junaka trofejne ere najtrofejnijeg svjetskog kluba. Doći s reprezentacijom do finala Svjetskog prvenstva, što ni jedan Messi nikad nije nadmašio.

I na kraju, doći će do Londona, do izbora za “The Best”. Niko Kranjčar završio je karijeru, a Diego? Pitat ćemo Google!

REUTERS/Ina Fassbender
REUTERS

Linker
17. travanj 2024 19:42