Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
PUN OPTIMIZMA UOČI NASTAVKA

'MORAMO SE OTRIJEZNITI OD ONOGA ŠTO JE BILO NA SVJETSKOM PRVENSTVU' Hrvatski as odaslao upozorenje uoči nastavka kvalifikacija

BORNA BARIŠIĆ Branič Vatrenih vratio se u Rangers, zadnja loža je sve bolje i uskoro se vraća na travnjak, a o reprezentaciji, osim o utakmici s Mađarima, pun je hvale
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 31. ožujak 2019. 12:39

Nakon što je u Budimpešti morao napustiti travnjak zbog ozljede zadnje lože i dobre vijesti s pretraga u Zagrebu da će na teren za dva tjedna, Borna Barišić vratio se u Glasgow.

- Nije ništa strašno. Vježbat ću, uskoro sam ponovno na nogometnom terenu.

Nije bilo 120 %

Kad ga zaboljelo, nastojao je još malo…

- Pokušao sam u desetak sekundi napraviti nekoliko promjena smjera, mislio sam da se možda samo radi o grču, ali nije. I tada sam stao. Iako smatram da sam stao na vrijeme, da sam probao još minutu-dvije, da sam napravio koji sprint, možda bi bilo gore. Dobro je prošlo, nije se dogodilo ništa spektakularno.

Hrvatska je vodila 1:0 kad je morao s travnjaka u 30. minuti. Kako mu je bilo gledati preokret i poraz na terenu u Budimpešti?

- Katastrofa - ponovio je tri puta, nastavivši:

- Proveo sam predivnih tjedan dana, zbližio se s igračima, sad se osjećam kao dio momčadi, ipak je reprezentacija poseban osjećaj i sve gledaš na drugačiji način. Zato mi je bilo posebno žao što smo izgubili, ali što da radimo? Što je tu je.

Gotovo svi su konstatirali da nije bio pravi pristup, da ekipa nije izgarala koliko bi trebalo. Niste bili u Rusiji i nemate puno iskustva iz reprezentacije, no kakav je vaš zaključak nakon prve dvije utakmice kvalifikacija?

- Nisam čitao komentare, svatko može dati svoje mišljenje. OK, cijenim svačije stavove, no reći ću svoje: ne znam iz prve ruke kako je bilo na Svjetskom prvenstvu u Rusiji jer tamo nisam sudjelovao, ali u Budimpešti nije to bilo onih 120 posto, kako se kaže, kad je ekipa na maksimumu. I kako treba pristupiti ovakvim utakmicama. Neću reći da u jednom dijelu nismo imali i igru, i agresivnost, ali nije tako bilo tijekom cijele utakmice.

Reći će Barišić da su Mađari išli jako agresivno, napaljeno, pred domaćom publikom.

- Pogotovo nakon 1:1, kad su zabili gol, dodatno su se digli, na kraju moramo priznati da su zasluženo pobijedili. Ovo je nama vrlo dobro upozorenje. Ako se već moralo dogoditi, bolje je na početku kvalifikacija nego pred kraj pa da bude problem. Svaki segment trebamo malo podići. Ne puno, ali trebamo.

Borbe u skupini tek su počele, no iz ove perspektive izgleda da će posao biti teži nego su mnogi očekivali. Morat ćete dobro igrati za pobjede nad Walesom i Slovačkom. Nisu vrh, ali su solidni.

- Je, tako je. Naša reprezentacija satkana je od vrhunskih igrača, bili smo drugi na svijetu, to ne može biti slučajno. Nikako. Ne mogu kazati da je pristup bio “boli me briga“. Ne, to sigurno nije bilo tako. Ali znate ono kad treba dodati samo pet do deset posto, to nam je nedostajalo. Da svaki pomalo još potegne, pa kad svi zapnu toliko više dobiješ puno veću i bolju sliku i igru, sve zajedno izgleda kvalitetnije. Mislim da se samo trebamo malo, ajmo reći, otrijezniti od onoga što je bilo na Svjetskom prvenstvu, to zaboraviti i pokušati bolje igrati. Ne sumnjam da će Hrvatska u sljedećim susretima ponuditi na terenu znatno kvalitetniju izvedbu.

Možete li napraviti seriju trijumfa ili će se borba protegnuti do kraja, do studenoga?

- Vjerujem da možemo napraviti seriju. Hoće li sve biti pobjede, ne znam, ali dobre igre bi svakako morale biti. S njima, mislim, doći će i pobjede. Iako je to teško prognozirati. Voljeli bismo da bude što lakše, premda se vidi da neće biti tako lako kako smo u početku možda ipak mislili. Iako su mnogi najavljivali i to da će utakmice biti prilično tvrde i teške.

Sljedeći je nastup u Osijeku, vašem gradu, protivnik je Wales. Tome se sasvim sigurno radujete.

- Kako se ne bih radovao. Rekao sam da sam u reprezentaciji proveo predivnih tjedan dana, među takvim igračima, prijateljima i ljudima, da to nikome ne mogu opisati. Jedva čekam utakmicu s Walesom u Osijeku pred mojom domaćom publikom. Sigurno je da će biti pun stadion jer uvijek je tako. Bitno je da odigramo kako treba. Našu momčad čine jako veliki nogometaši, ne sumnjam da su svi shvatili poruku iz poraza i da će od sljedećeg susreta biti odlično. Onako kako mora biti - rekao je hrvatski lijevi branič.

Kaže da se želi što prije vratiti na teren. No, kako Celtic ima veliku prednost u škotskoj ligi može to odraditi mirno, neće propustiti ništa krucijalno u prvenstvu.

- Ma treba zaigrati čim prije i u što boljoj formi. Točno je da Celtic drži distancu, ali Glasgow Ranges je veliki klub i tu nema odustajanja dok matematički ne bude riješeno. Najbitnije mi je da uhvatim kontinuitet, to je daleko najznačajnije u nogometu. Zato je to što će stanka trajati samo dva tjedna u redu, neće presudno utjecati na moju formu. Navikao sam i na duže - zaključio je na kraju Borna Barišić.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 03:10