Getty Images
JOŠ UVIJEK ZVUČI NESTVARNO

NAJBOLJA GODINA U POVIJESTI HRVATSKOG NOGOMETA Svjetsko srebro, najbolji igrač svijeta, naj trener Europe: Hrvatska prije Dalića nije imala ono nešto!

VATRENA 2018. Nikola Jurčević i Marko Babić, dva bivša hrvatska reprezentativca, nakon posljednje ovogodišnje utakmice Hrvatske
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. studeni 2018. 19:13

Što se Vatrenih tiče, završila je ova sjajna 2018. godina, na koju ćemo biti ponosni dok je svijeta i vijeka. Poraz od Engleske i ispadanje u drugi rang Lige nacija to ne može ni malkice zasjeniti. Koliko su nam samo naši dečki koje vodi izbornik Zlatko Dalić donijeli radosti, sreće, veselja, čistog zadovoljstva. Nikad ne reci nikad, ali to će svakako biti teško ponoviti. Srebro u Rusiji, Luka Modrić najbolji igrač svijeta, sjajnu priču ispričao je Zlatko Dalić koji je proglašen najboljim trenerom Europe, treći je na svijetu...

O ovoj nogometnoj godini popričali smo s dva bivša hrvatska reprezentativca, Nikolom Jurčevićem i Markom Babićem.

- Ova godina je najbolja u povijesti hrvatskog nogometa. Bilo je i prije sjajnih rezultata i uspjeha, ali ova je godina jednostavno nadmašila sve. Srebrna medalja u Rusiji je nešto bajkovito, u cijeloj državi vladala je euforija. Iz sjećanja se nikad neće izbrisati one slike, ostat će u memoriji zaustavljene za sva vremena - kaže Jurčević.

Reuters/John Sibley
REUTERS

Naravno, u cijeloj toj fantastičnoj priči spominje i Luku Modrića, čovjeka koji je postao ‘The Best’.

- Luka je dobio nagrade, a možda ga čeka još jedna za najboljeg na svijetu... Izbornik Dalić također je među najboljim trenerima... Ne smijemo zaboraviti ni da su se U-21 reprezentativci plasirali na Euro. Definitivno, ova godina će ostati zapisana zlatnim slovima u povijesti hrvatskog nogometa.

Dražen Antolić

Pohvale i nagrade

Jurčević je trener, bio i je član stožera Slavena Bilića. Kako je vidio svog kolegu Zlatka Dalića?

- S pravom je dobio sve pohvale i nagrade. U nezgodnom je trenutku preuzeo reprezentaciju, a to je bila ona iskra od koje je sve krenulo u pravom smjeru. Bili smo u vrlo teškoj situaciji, a onda je Dalić napravio odličnu atmosferu - stvorila se sjajna kemija između izbornika, stožera i igrača - koja je na kraju autorizirala veliki rezultat. Dalić je imao dosta jasnu ideju bez previše lutanja, tako da mu kapa do poda.

Kakva nam je budućnost?

- Naša nogometna budućnost također nudi lijepu sliku. Dolaze mladi igrači, eto Vlašić i Brekalo dobili su priliku, ima ih tu još četiri-pet koji bi u budućnosti morali biti reprezentativci. Dakle, tu nema brige, osim što na nekim pozicijama, primjerice nam na desnom i lijevom bočnom nedostaje neki kadar, kao standardni ili kao alternacija. Nije lako naći ni zamjenu na poziciji Marija Mandžukića. Imamo mi kvalitetnih igrača, ali tu govorim o tipskom igraču. Naravno, sad je letvica jako visoko postavljena, pa je sve malo nezgodnije i kompliciranije. Drugo mjesto na svijetu nešto je posebno, svi moramo biti svjesni da ponavljanje takvog dosega neće biti jednostavno. Nama je primarno da se i dalje plasiramo na velika natjecanja. Te da onda pokušamo napraviti nešto više.

Jako blizu

Liga nacija, odlazak u drugi rang?

- Šteta što smo ispali. Dvanaest minuta prije kraja utakmice na Wembleyju bili smo na Final Fouru, pet minuta prije kraja smo imali opstanak u elitnoj diviziji, što nam je garantiralo atraktivne protivnike u idućem izdanju Lige nacija, bili smo jako blizu... Trenuci dekoncentracije i dva nepotrebna pogotka su nas koštali. Ali ova Liga nacija pokazala se kao natjecanje koje bi moglo biti zanimljivo, u svakom slučaju zanimljivije od prijateljskih utakmica. No, jasno je da nije bitno kao što su europska ili svjetska prvenstva. Izuzevši onaj prvi šokantni poraz od Španjolske, kad smo bili tjelesno i psihološki iscrpljeni, sve drugo smo odigrali na vrlo korektan način. Naš nastup u Ligi nacija možemo nazvati solidnim - zaključuje Jurčević.

Marko Babić kaže da je srebrna medalja u Rusiji nešto najveće i najznačajnije što se u povijesti hrvatskog nogometa.

- Taj uspjeh je značajan za sve, a pogotovo za nas koji smo tijekom svih tih godina bili blizu toga. Napokon su sve te silne godine došle na naplatu. Odrastali smo, bilo je i patnje, pehova, ali stigla je i stvorila se jedna fantastična generacija koja je ostvarila najljepše snove - kaže Babić.

Govori nam Marko da je posebna priča i Luka Modrić koji je proglašen za najboljeg igrača na Globusu.

- Lukin izbor je nešto neopisivo, kruna njegove karijere, ali i svega onoga što se ulagalo u hrvatski nogomet. Srebro i Modrić kao najbolji na svijetu točka su na ‘i’. Kapa mu do poda, zasluženo je najbolji. Zapravo kad sad ovako pogledam, sve što se kaže suvišno je, ova godina bila je od onih koje je teško ponoviti.

Zanimljivo mišljenje ima i o uspjehu mlade vrste, one Gračanove U-21.

- Treba naglasiti da je to također dio ove prekrasne godine, ali i prije je postojala generacija koja se uspijevala plasirati na završnice. U ovim trenucima kad slavimo ovu divnu, najveću godinu, treba se sjetiti i onih bivših generacija i trenera, izbornika. Recimo, Martina Novoselca koji je s našom generacijom stvarao podlogu za ono što se događalo kasnije. To se ne smije zaboraviti. Nije nogomet u Hrvatskoj krenuo odjučer, nego je nastavio utabanim stazama. Takve stvari trebaju se vrednovati, jer to je bit cijele ove naše uspješne priče. Jer svi ovi dečki, mladi i seniori su prošli kroz neki sustav, a taj sustav su stvarali neki ljudi koji su sad na marginama, a mislim da bi trebali biti u fokusu.

Zasluženo na vrhu

Kako Babić gleda na Ligu nacija i hrvatski nastup?

- Hrvatska se prezentirala u dobrom svjetlu. Ako izuzmemo onu utakmicu u Elcheu, odigrali smo dobro, mislim da smo svima pokazali da smo zasluženo sam vrh svjetskog nogometa. Ne možemo očekivati da tako mala nacija s tako malo resursa, pobijedi u baš svakoj utakmici.

Ujedinjena momčad

A kako je doživio izbornika Zlatka Dalića?

- Izbornik je uspio ujediniti momčad, on je osoba koja je sposobna voditi momčad s toliko velikih zvijezda. Na tome mu treba posebno čestitati. Dalić je reprezentaciji dao potreban mir koji je nedostajao, smirio je tenzije svih, nazovimo ih, ‘strana’. Baš nam je svima to i trebalo. Što se tiče igre reprezentacije i prije Dalića smo igrali kvalitetno, ali uvijek je nedostajalo ‘ono nešto’. Sad je Dalić uspio da se fokus prebaci samo na nogomet. Kad je tako, onda mi imamo što kazati i pokazati cijelom svijetu. Na dobrom smo putu. Dolaze mladi igrači poput Brekala, Jedvaja, Vlašića... Te još pun mladih i kvalitetnih igrača. Naravno, ne trebamo očekivati da ćemo opet brzo imati jednog Luku Modrića ili Mandžukića... Da ne nabrajam dalje... Ali niti Španjolska ne proizvodi stalno Iniestu ili Xavija. Mi se samo ne smijemo razjediniti i sve će biti dobro, biti ćemo samo jači - zaključio je Marko Babić.

Linker
18. travanj 2024 05:37