Laurence Griffiths/Getty Images / Getty Images
POŠTUJE PROTIVNIKA

NAJOPASNIJI ADUT UKRAJINACA NIŽE KOMPLIMENTE NA RAČUN VATRENIH 'I najveće reprezentacije svijeta bi bile zadovoljne remijem'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. ožujak 2017. 23:37

Jevhen Konopljanka (27) veliki je adut Andrija Ševčenka. Premda u Schalkeu nema puno prilika ove sezone, standardni je reprezentativac Ukrajine. Krilni napadač sjajnog driblinga i još boljeg šuta prijeti ulascima s lijevog boka. Gradi akcije, priprema prigode golgeterima poput Jarmolenka i Kraveca.

Prije okupljanja reprezentacije Ukrajine porazgovarali smo s Konopljankom u suradnji s Omišaninom Ivanom Porobijom, fizioterapeutom koji je već četiri godine uz tog ukrajinskog reprezentativca. Kako dočekujete utakmicu sa Hrvatskom, pitali smo Konopljanku? Kako će taj dvoboj utjecati na rasplet skupine I u kojoj je Hrvatska vodeća s dva boda više od Ukrajine?

- Utakmica će biti jako teška za nas, jer igramo na gostovanju. Hrvatska je jako dobra reprezentacija, svjesni smo da nam neće biti jednostavno. Pred nama je najteža utakmica kvalifikacija, ali svaki je bod važan, pogotovo s Hrvatskom kada igra doma pred svojom publikom.

Hrvatska je favorit

Držite li Hrvatsku favoritom u ovom susretu?

- Gledajući istini u oči, mogu reći da je favorit Hrvatska zbog više razloga. Igraju na svom travnjaku, njihovi reprezentativci igraju u najjačim klubovima Europe i, što je najvažnije, predvode te velike klubove. “Papirnato” gledano, Hrvatska je u prednosti.

Je li prema svemu izrečenom bod zadovoljavajući ishod za Ukrajinu u Maksimiru?

- Za nas će zaista i bod biti velik, jer igramo protiv Hrvatske na gostovanju. Protiv Hrvatske u Zagrebu i najveće reprezentacije svijeta bi bile zadovoljne remijem. To je istina koja se mora kazati.

Gdje vidite šansu Ukrajine u zagrebačkom susretu? Očekujete li da će Hrvatska napasti od prve minute ili će strpljivo čekati pogrešku protivnika?

- Tko će i kako igrati, hoće li napadati ili se braniti, ne mogu točno reći, jer to ovisi o taktici izbornika. I našeg i njihovog. Stil igre i taktiku sigurno nećemo otkrivati, jer ona ovisi isključivo o izborniku.

Konopljanka
Oliver Hardt/Getty Images / Getty Images

Je li Ukrajina napravila maksimum u dosadašnjem tijeku kvalifikacija ili nedostaju dva boda izgubljena u domaćem remiju s Islandom?

- U skupini nismo izgubili dva boda s Islandom, nego četiri, jer smo vodili i u Turskoj, ali nismo, nažalost, uspjeli održati prednost. Maksimum nismo postigli, mogli smo i zaslužili smo više s obzirom na to koje smo rezultate imali tijekom tih dvoboja. Radimo na tome i nadamo se da se u budućnosti takve situacije neće ponoviti. Napravit ćemo sve da iskoristimo svoj maksimum do kraja natjecanja u skupini.

Nisam zadovoljan

Doživljavate li Hrvatsku kao prvog favorita skupine, reprezentaciju koja ima najveće izglede za osvajanje prvog mjesta u skupini koje direktno vodi na SP u Rusiji?

- Bez obzira hoće li Hrvatska biti prva ili druga u skupini, smatram da će ići na Svjetsko prvenstvo s obzirom na to kakvu kvalitetu igrača posjeduje. Sve ostalo bilo bi veliko iznenađenje.

Kojeg igrača Hrvatske smatrate najvećom opasnosti za Ukrajinu?

- Najopasniji nogometaš Hrvatske nije Modrić, nije ni Mandžukić, jer realno govoreći svih 11 igrača treba gledati kao prijetnju s obzirom na to da na svakoj poziciji igra svjetska klasa. Hrvatska nema slabog nogometaša, svi su dokazani i kvalitetni.

Čujete li se s Kalinićem, nekadašnjim suigračem iz Dnjipra koji danas briljira u dresu Fiorentine?

- Da, s Kalinićem sam u odličnim odnosima, u kontaktu smo. Mišljenja sam da je Nikola izvanredan čovjek i vrhunski nogometaš što potvrđuje i u susretima za Fiorentinu. Želim mu svu sreću, da zabije jako puno golova do kraja prvenstva i u skupini, ali tek poslije utakmice s Ukrajinom.

Kako ocjenjujete svoju formu u ovom trenutku? Je li odlazak u Schalke bio pravi potez ili je Sevilla, odnosno Primera kao liga bolji izbor?

- Trenutačno je stanje moje forme takvo da se moram dokazivati na treninzima, pružati svoj maksimum jer, nažalost, neman puno prilike da se dokažem na utakmicama. Nemam puno šansi pokazati što zapravo mogu. Sigurno da nije dobro kad nogometaš nema utakmica u nogama, ali to za ovakvu utakmicu neće biti problem. Moj transfer iz Seville u Schalke neću okarakterizirati kao pogrešku. Neću se žaliti, jer to je bila isključivo moja odluka. Međutim, jasno je da nisam zadovoljan trenutačnom situacijom u kojom se nalazim. Ostaje mi da treniram, dokažem se i čekam svoju priliku.

Protiv Islanda na startu kvalifikacija niste iskoristili jedanaesterac, hoćete li opet pucati kazneni udarac ako se ukaže prigoda, recimo, protiv Hrvatske?

- Ako kojim slučajem bude penal za nas, nisam osoba koja nosi strah iz neke prijašnje pogreške. Ako mi ekipa i izbornik daju povjerenje, naravno da ću pokušati iskoristiti i zabiti iz kaznenog udarca.

Hrvatski vratar Danijel Subašić još nije primio gol u kvalifikacijama (prvu je utakmicu branio Kalinić protiv Turske), stoga je logično pitanje ima li Ukrajina adute koji bi mogli prekinuti taj Subašićev niz? Možda je baš Konopljanka taj adut, jer čeka prvi gol u ovim kvalifikacijama. Može li ga postići u Zagrebu, zaigrati kao nekoć protiv Engleza na Wembleyju?

- To što Subašić nije primio gol u skupini dokazuje ono što sam rekao, uz vrhunskog vratara tu je i vrhunska obrana. Cijela ekipa diše kao jedan, to se osjeća kod Hrvatske. Naš zadatak je pokušati promijeniti tu situaciju, probati postići pogodak i uzeti maksimum koliko nam oni budu dopustili. Svi ćemo se truditi kako bismo poremetili planove Hrvatskoj. Što je bilo na Wembleyju prije nekoliko godina, ostalo je tamo. Za mene to je prošlo vrijeme i sada imam samo cilj gledati pozitivno prema naprijed i razmišljati o budućnosti, pružiti maksimum za svoju zemlju i reprezentaciju

Je li Island najveći konkurent Hrvatskoj i Ukrajini?

Dnjipro u srcu

Može li Turska napraviti nešto u borbi za prva dva mjesta ili su Hrvatska i Ukrajina dvije reprezentacije koje će uzeti najviše pozicije?

- Island je na Europskom prvenstvu pokazao što i koliko može. Reprezentacija su koja je jako organizirana i kvalitetna, ne daje mnogo prostora i igra agresivno. Kvaliteta im je nesporna. Nemojmo zaboraviti i zanemariti Tursku, jer Turci su također konkurenti kao i Hrvatska, Island… Ni jednu se reprezentaciju ne može otpisati, jer sve te ekipe imaju svoje adute i ni za jednu se ne može reći da nema šansu. Naš zadatak je pokušati dobiti što više utakmica i gledati isključivo sebe. A pritom uvažavati druge. Jasno, kako bismo u konačnici otišli na Svjetsko prvenstvo.

Za kraj i jedno pitanje o Dnjipru. Hajduk je igrao protiv Dnjipra na pripremama u Turskoj prije nepuna dva mjeseca i svi su se čudili gdje su nestali veliki igrači koji su pred dvije godine proslavili Dnjipro ulaskom u finale Europske lige. Kako gledate na današnji Dnjipro koji se bori za opstanak u Višoj ligi?

- Situacija u Dnjipru me, iskreno, jako boli. To je moj klub, moj odgoj, moj ponos. Nažalost, ne možemo ulaziti u strukturu kluba i sami rješavati nekakve situacije, jer mi smo nogometaši i naše je igrati nogomet. Retorički, da je Dnjipro ostao kao što je bio, vjerujte mi da bi više od polovice igrača triput dobro razmislilo bi li potpisali za neki drugi klub, jer u Dnjipru smo bili izuzetno sretni i zadovoljni. Igrali smo finale Europske lige, igrali bismo ih sigurno i još da se, nažalost, situacija nije promijenila u strukturi kluba. Dnjipro će uvijek za nas biti Dnjipro, povijest koju smo napisali ostat ce vječna, zaboravit se neće nikada. Mi smo profesionalni nogometaši, moramo gledati prema naprijed, nastaviti živjeti i uživati u našem poslu za koji smo plaćeni. Ali, Dnjipro će uvijek biti i jest u mom srcu, nikada nitko to iskorijeniti ne može! - podvukao je Konopljanka.

Linker
27. travanj 2024 02:00