Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
HOĆE LI SE PREDOMISLITI?

NAKON BIŠĆANOVE ODLUKE KRENULI SASTANCI U HNS-u! Ovo je pet potencijalnih izbornika ako Kuća hrvatskog nogometa ne 'slomi' bivšeg trenera Rijeke

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. rujan 2019. 16:49

Onog trenutka kad je Igor Bišćan javio u HNS da se ne bi prihvatio izborničke funkcije U-21 reprezentacije, krenuli su sastanci u Kući hrvatskog nogometa. Epilog tih sastanaka je sljedeći - u HNS-u se još uvijek nadaju da bi se Bišćan mogao predomisliti!

Dakle, jučer predvečer u HNS-u su još uvijek imali samio jedan izbor - Igor Bišćan. Naime, zaključilo se da je sad već bivši trener Rijeke u nedjelju navečer kad je dao ostavku bio pod određenim stresom, te je zato odmah otklonio i mogućnost da bude izbornik mladih, pa su zato tijekom jučerašnjeg dana nastavljeni razgovori s njim...

Odluka tko će biti izbornik vrlo važne nacionalne vrste iz koje se izravno regrutiraju igrači za Vatrene očito nije lagana. Jučer smo kontaktirali s dosta izvora i nitko nije imao informaciju tko će postati nasljednik Nenada Gračana, makar je većina potvrđivala da se i "dalje radi na Bišćanu". U nekim medijima se pojavila informacija da bi se to danas trebalo znati, jer se moraju objaviti pozivi igračima koji se trebaju okupiti 7. listopada u Velikoj Gorici, da bi onda odmah krenuli za Čakovec gdje će se pripremati za prijateljsku utakmicu s Mađarskom 11. listopada. Vjerojatno vam je jasno zašto će se mlada vrsta ovoga puta spremati u Međimurju, s Mađarima se igra u Zalaegerszegu. Tri dana kasnije naši dečki igraju drugu kvalifikacijsku utakmicu za Euro, na gostovanju kod San Marina.

Dakle, uobičajeno jest da se pozivi igračima u njihove klubove šalju dva tjedna prije okupljanja, ali s obzirom da se radi o FIFA terminu kad se ionako ne igraju prvenstvene utakmice, neće biti problema ako se ne ispoštuje uobičajeni rok. A za kvalifikacijsku utakmicu sa San Marinom igrači se mogu prijaviti do 13. listopada u 23.59... To pišemo zbog toga kako bi vam objasnili da nema maksimalne hitnosti kad se radi o izboru novog izbornika, ali da se približava cajtnot je vidljivo.

Sasvim je očito da u HNS-u postoje jake struje koje svaka vuče na svoju stranu pa je teško doći do dogovora. Ako se u konačnici ne slomi Bišćan, jedni žele Sergeja Jakirovića, trenera Gorice, drugi Gorana Sablića, treći Ognjena Vukojevića kao v.d izbornika, četvrti Tomislava Rukavinu, izbornika U-17 reprezentacije, u optjecaju se pojavilo i ime Dinka Jeličića.

U cijeloj toj priči oko imenovanja novog izbornika najvažnije jest da pobijedi trenerska kompetencija, da se izabere po određenim transparentnim kriterijima, a ne po želji politike ili određenih interesnih skupina. Jer samo će u tom slučaju na prvom mjestu biti nogomet i - nogometno znanje.

Linker
17. travanj 2024 15:29