Nikola Kalinić
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
GDJE JE NIKOLA?

NAPOKON JE POZNAT KALINIĆEV ODGOVOR Evo kako je reagirao hrvatski napadač na ideju da mu se dodjeli srebrna medalja s Mundijala u Rusiji!

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 20. srpanj 2018. 11:20

Fešte prolaze, Hrvatska se izguštala slavljeničkih dana i večeri, a jedino su se u Solinu sjetili upitati - a gdje je Nikola Kalinić? Šteta je da ga nema, prisjetili su se u njegovom rodnom gradu dok su mu sugrađani slavili prezimenjaka Lovru. Doista, gdje je Nikola?

Pitanje nudi jednostavan odgovor, od prošlog petka s AC Milanom priprema se za novu sezonu. Ali prije nego se pozabavimo njegovim statusom u Milanu, najzanimljivije je pitanje srebrnog odličja. Nakon odluke igrača i stožera Vatrenih da se Nikoli Kaliniću također dodijeli srebrna medalja sa Svjetskog prvenstva u Rusiji, stigao je i očekivan odgovor igrača Rossonera.

- Hvala vam na medalji, ali ja nisam igrao u Rusiji!

Očekivan stav

Zahvalio se Nikola Kalinić suigračima i stožeru na ukazanoj časti, zahvalio se na medalji. Reprezentaciju je napustio samo dva dana nakon prve utakmice, s Nigerijom, već u ponedjeljak 18. lipnja sletio je u splitsku zračnu luku i produžio na odmor koji je potrajao gotovo mjesec dana. Logičan odgovor? U svakom slučaju. Logičan, pošten i, nadasve, očekivan.

Kalinić je bio na popisu, ali praktički nije sudjelovao u osvajanju medalje. Nije igrao, a skoro i da nije ni bio u Rusiji. U glavi se rastao s Vatrenima, nije htio prihvatiti ni sugestiju kapetana Modrića, donio je odluku zbog koje će kad-tad požaliti. Ako već nije, jednom hoće. S obzirom na zbivanja u proteklih mjesec dana, njegova zahvala nikoga nije iznenadila...

Kalinić se posvetio klupskom nogometu i promjeni kluba. Sedam dana trenira s Rossonerima i čeka rasplet situacije oko prijelaza na stadion Wanda Metropolitano. AC Milan se dogovorio za transfer Kalinića koji uključuje posudbu vrijednu 2 milijuna eura s obvezom otkupa ugovora za 18 milijuna eura. Transfer ukupno vrijedan 20 milijuna eura, ali zakomplicirala se situacija oko smjene čelnih ljudi AC Milana i raspleta glede žalbe Rossonera oko kazne neigranja u Europi sljedeće sezone.

Žalba će biti riješena najkasnije danas, a Španjolci su već prije tri dana najavili da je subota dan odluke za Kalinićev transfer u Atletico. Marca je, doduše, početkom tjedna već potvrdila odluku madridskog kluba o angažmanu Kalinića i krilnog napadača Gelsona iz Sportinga, ali nema službene vijesti da su transferi dovršeni. Međutim, doznaje se da je Kalinić spreman na selidbu u Madrid.

Premda je propustio povijesni rezultat i slavlje sa Vatrenima, Kalinić neće propustiti promjenu sredine. Prošle sezone u Milanu je postigao samo šest pogodaka, pri čemu je upisao i šest asistencija u 41 utakmici. Međutim, interesa za Kalinića ovog ljeta nije manjkalo, a 30-godišnji Solinjanin mogao je birati između turskih velikana Galatasaraya, Fenerbahčea, španjolske Seville... Čak su navijači Fenera pisali na Twitteru srpskom košarkašu istog imena i prezimena “dođi u Fener”. Ali Kalinića je otpočetka interesirao samo Atletico.

Diego Simeone ključni je čovjek u priči oko transfera Kalinića u Madrid. Colchonerosi traže napadača nakon odlaska Torresa u Japan te već dogovorenog prijelaza Gameira u Valenciju. Traže se svježa lica u napadu Atletica, a Simeone je takvog pronašao u Kaliniću. Međutim, sudbina mu je ipak u rukama Milana. Nova uprava, novi sportski direktor, pa ostane li Milan u Europi... Sve su to činjenice koje bi i Nikolu mogle ostaviti u Milanu. Nije to isključeno, ma koliko se igrač psihički već pripremio na transfer. Zato Kalinić s nestrpljenjem čeka rasplet, no ovog će puta sve biti riješeno puno ranije nego što je bilo prošle godine.

Foto: Nikola Vilic / CROPIX, sn ilustracija

Krajem kolovoza prošle godine Kalinić je potpisao za Milan na četiri godine. Transfer je također bio temeljen na posudbi s pravom otkupa za 25 milijuna eura. Odbio je Kalinić tada Everton, bilo je još ponuda iz Engleske i Njemačke, ali Solinjanin je pošto-poto htio u Milan.

Treći u 13 mjeseci

- To je klub za koji sam navijao kao dijete.

Godinu dana poslije na pragu je trećeg kluba u nizu. Fiorentina, Milan i Atletico. Lako se može dogoditi da u 13 mjeseci Kalinić zaigra i za treći klub. Ali za razliku od prošlog ljeta, kada je bezuvjetno želio napustiti Firencu vođen mišlju da je u dvije godine igranja za Viole dosegnuo maksimum i da mu treba daljnji iskorak, ovog puta nema imperativ napretka. Ali mogućnost se sama nudi, jer Atletico igra Ligu prvaka, a to je natjecanje u kojem Kalinić još nije zaigrao. Za njega bi bila šteta da u jedno ljeto propusti i Svjetsko prvenstvo i mogućnost igranja u Ligi prvaka.

Linker
15. ožujak 2024 15:51