REUTERS
'NEMA SMISLA'

NAVIJAČI ZA SRNIN POVRATAK, HRVATSKA STRUKA ODLUČNO REKLA - NE 'Darija obožavam, ali njegov povratak bio bi pogreška. I za njega i za reprezentaciju'

DA ILI NE Miroslav Blažević, Zoran Vulić i Ilija Lončarević iznijeli svoje mišljenje o ideji o vraćanju bivšeg kapetana u hrvatsku reprezentaciju, od kojeg ipak na kraju neće biti ništa
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 28. veljača 2019. 20:13

Hoće li Zlatko Dalić vratiti u nacionalni sastav Darija Srnu ili graditi ekipu za budućnost bez igrača koji se oprostio još 2016. godine? To je pitanje prodrmalo nogometnu Hrvatsku nakon što je do javnosti doprla informacija kako je Luka Modrić, kapetan Vatrenih, stao prijateljski nagovarati prethodnika s vrpcom da im se pridruži u kvalifikacijama koje će Hrvatska odraditi, cijele ili veliki dio, bez Šime Vrsaljka.

Nije to bio poziv “Halo, Darijo, bi li se vratio?”, Luka i on na stalnoj su liniji iz čega se izrodila baš frendovska ideja da ponovno skupa istrče na travnjak. Lišena ikakve Modrićeve namjere da se miješa izborniku u posao.

Srna se nije javno oglasio, međutim čim od bliskih mu ljudi dopiru signali da bi ga se moglo slomiti da ponovno zaigra pod državnim stijegom, da je tome skloniji nego ikad prije, iako na tu temu nije porazgovarao s izbornikom, priča je postala zanimljiva. Međutim, Dalić na Srnu nije računao, držeći da je zaklopio knjigu “reprezentacija” i, po svemu sudeći, tako će i ostati. Kad bi Hrvatska ovaj mjesec imala presudan dvoboj za plasmana na Euro ili SP, i da treba mobilizirati cijelu naciju, tada bi reaktivacija imala smisla, ali izborniku ključna misao mora biti - kako će Hrvatska izgledati na Euru.

Cilj Vatrenih nije plasirati se, nego boriti se za medalje, a za to treba naći nova rješenja. I Srna je svjestan da perspektiva pripada mlađima, a spremnost da pomogne, bude li gorjelo pod nogama, pokazuje njegovu domoljubnu crtu te da nije ostao bez sportskih ambicija... Na kraju će ostati kako je bilo, Darijeva odluka nakon Eura 2016. o demisiji ostat će konačna.

Zagreb, 210219.
Stadion Maksimir.
Utakmica 1/16 finala UEFA Europa lige izmedju GNK Dinamo Zagreb i FC Viktoria Plzen. 
Na fotografiji: Miroslav Ciro Blazevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Otišao je slavan

Srna DA ili NE, pitali smo iskusne trenere - Miroslava Blaževića, Zorana Vulića i Iliju Lončarevića - i dobili negativan odgovor. Darijo je karizmatični lik hrvatskog nogometa, legenda s rekordnih 138 nastupa, ljubimac navijača i svih koji vole Vatrene, koliko ga se cijeni dobro se vidjelo u jeku doping-afere kad je “odležao” kaznu, a praktično nitko nije rekao kako misli i čak sumnja da je kriv. No, izbornik ima svoju viziju.

Ćiro Blažević je decidiran:

- Srnu obožavam. On je u tri-četiri navrata rekao da mu je jedino žao što mu ja nisam bio trener i sad bih trebao kazati nešto drugo, ali ne mogu, reći ću što mislim: povratak Srne bio bi pogreška. I za njega i za reprezentaciju. Igrač koji je jednom otišao - otišao je! - jasan je bio Ćiro, a na inzistiranje da objasni detaljnije, dodao je:

- Mogao bih knjigu o tome napisati. Knjigu. Ali to bi bila psihološka knjiga, a ja sam samo nogometni treneri pa me razumite da neću ulaziti u to. No, to je psihološke naravi. Otišao si na vrijeme, slavan, zadužio si nas, ali hvala ti. Točka. Po meni to bi bila pogreška.

Vrsaljko je operirao križni ligamenta koljena, tko će igrati?

- Naći će izbornik rješenje, i to je jedino ispravno, da nađe. Ima ih. Da, ima ih. Danas se u nogometu traži moderan igrač, bez obzira gdje igra, sve mu je isto. Bilo na boku, bilo u sredini. Ta transformacija, koja je obilježila suvremeni nogomet, prisilila je sve izbornike da traže kompletnog igrača koji se jednako dobro snalazi na svim pozicijama. “Rodit” će njega Dalić, vidjet ćete.

Ipak, Srna je ljubimac mnogih navijača, neki bi ga rado opet vidjeti u “kockastom”.

- I ja ga strašno volim. Ako ćemo nekoga spomenuti kao najsimpatičnijeg, najdražeg, najpopularnijeg, to je Srna. Ali gotovo je. Gotovo je. Pomirimo se s tim. Tu je i taj biološki zakon, uskoro će napuniti 37 godina. Nije golman. Da je vratar, drugo bi bilo.

Ne sumnjate u izbornika da će posložiti najbolju ekipu?

- Niti govora. Dapače. Mislim da smo dobili jednog napadača, Brunu Petkovića iz Dinama, on mi se jako dopada.

Zašto vas je Petković toliko fascinirao?

- Sve ima. Startnu brzinu, reaktivnu brzinu, u zraku je pobijedio silu težu, onako visok ima dribling, povratnu informaciju, sve ima da bude reprezentativac. Biti reprezentativac kod doprvaka svijeta, to ne može svatko.

Pred Modrima je Benfica, idealna pozornica da Petković pokaže je li mu mjesto u nacionalnoj vrsti, kako kotira na takvim razinama nogometa.

Zoran Vulić trenirao je Srnu u Hajduku:

- Gledam talijansko prvenstvo i nikad ne bih rekao da Darijo ima 37 godina. Igra jako dobro i kvalitetno. Međutim, moje je mišljenje da ni sam Darijo ne bi pristao na povratak. Hrvatska je druga reprezentacija na svijetu i alternativa za Vrsaljka postoji. Imamo polivalentnog Vidu, zatim Juranovića iz Hajduka, koji je možda podcijenjen, trebalo bi mu u budućnosti dati malo više pažnje. Ne znam je li potrebno vraćati Srnu. Mogao bih pričati o njegovoj kvaliteti, koja je visoka, ali smatram da je on dao svoje za reprezentaciju - prokomentirao je Vulić da bi još jednom istaknuo vlastiti dojam:

- Duboko vjerujem da se Darijo ne namjerava vratiti.

Split, 071018.
Nogometna utakmica 10. kola 1.HNL-e izmedju Hajduka i Osijeka odigrana na stadionu Poljud.
Na fotografiji: Zoran Vulic.
Foto: Jakov Prkic / CROPIX
Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Držite da, osim Mirka Filipovića, ne bi trebala biti praksa da se sportaši nakon oproštaja ponovno pojave na sceni?

- Darijo je inteligentan i apsolutno svoju odluku neće mijenjati. Možda može pomoći jednom, ali nekakav trajni povratak, po meni, nemoguća je misija.

Imali smo jednom “preporod Milan Rapaića”. Njega je Slaven Bilić ponovno uključio u reprezentaciju 2006. godine, nakon što ga Zlatko Kranjčar nije imao u kadru, no Rapaić je trajao kratko, do Eura 2008. više ga nije bilo, u Austriji nije igrao. U Standardu ljeta 2007. nije potpisao novi ugovor, ostao je bez kluba i - kraj.

Ilija Lončarević je rezolutan:

- Mislim da to nema nikakvog smisla. Darijo je davno donio odluku i nema nikakve svrhe, čak ni rezona da se vraća. Kvalifikacije tek počinju, nije pred nama neka odlučujuća utakmica, predzadnja ili zadnja, da nam treba hitna pomoć. Izbornik, koliko god ga naoko nema, opet ima mogućnost naći nekakvog desnog beka. Nije točno da hrvatski nogomet nema baš nikoga. Smatram da se to neće dogoditi i zato što je Srna ozbiljan čovjek i nije donio odluku bez veze. Sigurno će ostati kod toga.

Lindabrunn, Austrija, 260315.
Turnir kvalifikacija nogometne U-19 reprezentacije skupine 6. elitnog kola za dlazak na Europsko prvenstvo u Grcku 2015,
Italija - Hrvatska.
Na fotografiji: Ilija Loncarevic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX

Koga biste stavili na desnog braniča?

- Teško je reći, taj nam problem dolazi kao posljedica naše Prve lige s prevelikim brojem stranaca. Igrači nemaju dovoljno prostora da se mogu razvijati. Ne možemo tražiti igrače samo vani, moramo nešto naći na domaćem tlu. Koga? Nisam sklon krpanju s unutarnjim rješenjem, treba vidjeti u HNL-u.

Srnu ne vidite kao rješenje?

- To je tema za neozbiljan razgovor kad se radi o problemu reprezentacije. To je da se nađemo na kavi i pričamo. Mislim da ta ideja ne može i neće biti realizirana. Zbog čega bi Srna došao igrati protiv Azerbajdžana?

Dalić u ponedjeljak 4. ožujka objavljuje popis igrača na koje računa za utakmice s Azerbajdžanom 21. ožujka i Mađarskom tri dana kasnije. Tada će vjerojatno kazati i štogod koga vidi na desnom beku... Plan sigurno ima.

REZULTATI ANKETE O SRNINOM POVRATKU

U online anketi Sportskih novosti s pitanjem “Je li Darijo Srna potreban hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji?”, navijači su dali malu prednost povratku bivšeg kapetana u redove Vatrenih. Do jučer navečer u anketi je glasalo više od 5.500 anketiranih i njih 54 posto bilo je za opciju “Da, njegov povratak je veliki plus za Dalićevu momčad”, dok ih je 46 posto dalo glas opciji “Ne, najbolji dani su iza njega i on je svoje za Vatrene već dao”.

U jednoj drugoj internetskoj anketi preko svog Instagram računa svoj glas je dao i sam Srna. Prema screenshotovima s interneta, Srna je glasao DA za svoj povratak u redove reprezentacije...

Linker
27. travanj 2024 00:38