Brekalo
 Damir Krajac / CROPIX / CROPIX
MLADI HRVATI NA VELIKOJ POZORNICI

NE IGRAMO S DOMAĆINIMA, ALI DANAS ĆE TRIBINE BITI PROTIV HRVATSKE: 'TO JE LOGIČNO I OČEKIVANO' Vatreni savršeno objasnio važnost ovog EURA

JOSIP BREKALO U današnjem dvoboju s Rumunjskom na stadionu u Serravalleu zaigrat će na svojoj poziciji, na lijevoj strani napada
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 18. lipanj 2019. 16:23

Hrvatska danas starta na Europskom prvenstvu u Italiji i San Marinu. Na stadionu u Serravalleu protivnici su Rumunji. U predvečerje prvog i vrlo važnog ogleda popričali smo s Josipom Brekalom, dvostrukim reprezentativcem Hrvatske, jer osim što je Gračanov, on je izabranik i Zlatka Dalića.

- Ovo Europsko prvenstvo je svima nama potencijalno prekretnica u karijeri! S dobrim rezultatom i dobrim igrama na ovakvoj sceni svi možemo napraviti veliki iskorak u karijeri. I što se tiče statusa u svojim klubovima, a i kad se radi o budućim transferima. Jer na ovakvim natjecanjima imamo priliku biti zapaženi. Velika je to scena, ovdje igra 12 najboljih mladih reprezentacija u Europi, mnogi već sad sjajni igrači iz velikih klubova. Eto, za našu prvu utakmicu stadion je rasprodan, bio je i za utakmicu Italija - Španjolska, čujem da će sve biti puno i na našim ogledima s Francuskom i Engleskom. Najbolji je to pokazatelj koliko se sve to prati. Možda svi mi to i ne razumijemo, ali pogledajte Pogbu, on je svoju karijeru započeo baš na U-21 prvenstvu - kaže Brekalo.

Pula, 121018.
Stadion Aldo Drosina. 
Kvalifikacijska utakmica a mlade igrace U21 izmedju Hrvatske i Grcke za Europsko prvenstvo u Italiji. 
Na fotografiji: Josip Brekalo.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Foto: Goran Sebelic / CROPIX

Glavna meta

Ovim rečenicama Josip je najbolje pokazao kolika je važnost Eura, kako razmišljaju hrvatski mladi reprezentativci. A koje si je osobne ciljeve postavio pred sebe?

- Osobni ciljevi su jednostavni. Želim igrati dobro kako bih pomogao momčadi u ostvarenju dobrog rezultata. Naš prvi cilj je proći skupinu. Trenutačno je to najveći cilj, naša glavna meta. Jer tim plasmanom osigurali smo Olimpijske igre. Ako ostvarimo taj cilj, onda ćemo dalje razmišljati.

Brekalo se priključio mladoj vrsti nakon prijateljskog ogleda A vrste u Varaždinu. Kako mu je sve izgledalo u Medulinu, kako mu djeluje ova reprezentacija?

- Djelujemo dobro. Mi iz A reprezentacije priključili smo se nešto kasnije, ostali su skupa trenirali tjedan dana više. Gledao sam s tribina utakmicu protiv Danske, izdanje je bilo zaista dobro. Na koncu je sve bilo okrunjeno pobjedom. I to protiv nacionalne vrste koja je na Euru. Taj trijumf potvrda je da smo jaki. Atmosfera je odlična, baš super. Svi smo na neki način i pomalo nervozni u očekivanju prve utakmice s Rumunjskom. No držim da je sve to neka pozitivna nervoza. Polako kako se približava ta prva utakmica, sve više shvaćamo o kakvom se natjecanju radi. Nadam se da ćemo od prve utakmice biti onakvi kakvi očekujemo da ćemo biti, onda će kasnije sve biti lakše.

Analizirali ste Rumunjsku, kako izgledaju iz vaše perspektive?

- Realno, to nije suparnik jačine Francuske ili Engleske. Ali sama činjenica da se radi o prvoj utakmici na turniru, ima posebnu važnost i u takvim startnim ogledima ni protiv koga nije lako. Rumunji imaju kvalitetu jer su se našli na završnom turniru. Bili su prvi su skupini s Portugalom, Švicarskom i BiH. Čak sam te utakmice u kvalifikacijama malo i pratio. Kad si prvi u takvoj skupini, onda moraš biti dobar. Analizirali smo ih, vidjeli gdje su jaki, kako se moramo postaviti. Međutim, ako mi budemo pravi, u našem najboljem izdanju, onda svakoga možemo dobiti, ne samo Rumunjsku.

Vedaran Karuza / Novi List
Vedaran Karuza / Novi List / CROPIX

S obzirom na to da u ovim krajevima živi golem broj Rumunja koji su pokupovali praktički sve ulaznice, tribine će biti protiv Hrvatske. Je li to dodatna motivacija ili ipak mala prednost Rumunja?

- Logično je to i očekivano. Znam da veliki broj Rumunja živi i radi u Italiji i San Marinu. Naravno da će ta podrška s tribina biti poticaj našim suparnicima. S obzirom na to koje pozicije rumunjski nogomet ima u Europi, ovaj plasman njihove mlade reprezentacije na Euro za njih je veliki uspjeh. Sve će dati da to i opravdaju. Ipak, mi smo maksimalno fokusirani i spremni, željni pobjedničke premijere na Euru.

Iznimno vruće

Igrali ste protiv Walesa dobro, što je najvažnije, ona varaždinska utakmica ipak je bila nešto drugo, niti približno bitna kao osječki kvalifikacijski sraz. Kako ste zadovoljni svojim prezentacijama?

- Jesam. Ja sam u skupini novih mladih igrača koji dolaze u A selekciju, svi se polako prilagođavaju, tako i ja. Držim da sam odigrao jako dobro protiv Walesa u utakmici velike važnosti. Mogli smo puno izgubiti, a očekivalo se da ćemo dobiti. Nije bilo lako. Uvjeti u kojima je bilo iznimno vruće, a na drugoj strani ste imali teškog suparnika, sugerirali su zahtjevu utakmicu. Moram kazati da smo se jako dobro pripremili, bili smo maksimalno koncentrirani, a najbitnije je da smo osvojili sva tri boda. Ona druga utakmica s Tunisom bila je neka druga priča. Osjetilo se da su igrači već u glavama bili na odmoru. Nije lako kad imaš sezonu koja traje 320 dana, pa jedva čekaš godišnji odmor. Tu se radi o psihologiji. S druge strane imate Tunis koji se priprema za Afrički kup... Da se razumijemo, nema tu nikakvog opravdanja, ali... Najbitnije je bilo osvojiti tri boda protiv Walesa i to smo učinili.

Roni Brmalj / Novi List / CROPIX
CROPIX

Sve će biti dobro

Vi ste u A vrsti igrali na mnogim pozicijama, sad ćete u mladoj konačno zaigrati na svojoj omiljenoj, na lijevoj strani napada.

- Spreman sam igrati bilo koju poziciju, gdje me god izbornik Dalić vidi, gdje mogu pomoći. Sigurno je da još nisam odigrao na svojoj pravoj poziciji na kojoj mogu dati najviše. Međutim, mislim da sam zadovoljio na svim pozicijama na kojima sam igrao, da sam svoju zadaću obavio dobro. Pokazao sam izborniku Daliću da može vjerovati u mene. Mogu igrati i desnog beka i desno krilo, za mene je sve super. Dao sam svoj maksimum i nadam se da sam se cijeloj hrvatskoj javnosti pokazao u pravom svjetlu.

U kakvoj ste trenutačno formi, jer je to važna informacija prije sudara s Rumunjima i cijelo Europsko prvenstvo?

- Na kraju sezone logično je da igrač ne može biti u najboljoj formi. Ali ja nisam izašao iz trenažnog procesa, dobro se osjećam i mislim da sam u dobroj formi. Ha, vidjet ćemo danas u kakvom sam stanju ja i svi ostali moji suigrači. Mislim da će sve biti dobro - zaključio je Brekalo.

Linker
19. travanj 2024 02:58