Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX / Srdjan Vrancic / CROPIX
SVE IDE PO PLANU

NEKAD VELIKA DINAMOVA NADA, A SAD SA SAMO 19 GODINA STANDARDAN U BUNDESLIGI I KLJUČNI IGRAČ MLADE HRVATSKE Kad dođe poziv u Vatrene, bit ću spreman!

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 21. ožujak 2018. 18:45

Josip Brekalo (19), igrač, jedan od najtalentiranijih mladih nogometaša Hrvatske, stigao je na okupljanje mlade vrste iznimno raspoložen. Mladi hrvatski reprezentativci pripremaju se za utakmice s Češkom u gostima i Moldavijom kod kuće

- Jako se veselim ovom dolasku, zaželio sam se ovog reprezentativnog okruženja. Ne samo to, već tri mjeseca nisam bio u Hrvatskoj, jer klub baš nema najbolje rezultate, pa nismo imali slobodnih dana. Jedva sam dočekao dolazak u domovinu kako bih vidio obitelj i ove dečke iz reprezentacije - priča nam Brekalo.

Nakon što se iz Stuttgarta vratio u Wolfsburg, igra standardno, praktički je dio udarne jedanaestorice.

- Nametnuo sam se, ljudi u klubu znaju da na mene mogu uvijek računati. Na svakoj utakmici dajem sve od sebe, uvijek odradim dobru utakmicu. Osobno sam na dobrom putu, ali klub nije u pozitivnoj situaciji.

Nismo imali sreće

S Brekalom nema nikakvih problema, njegova nogometna karijera u Bundesligi napreduje koracima od sedam milja. No, Wolfsburg je pri dnu, muči se u borbi za ostanak.

- Nažalost, rezultati kluba nisu zadovoljavajući. Dosta toga nam je u proteklom vremenu nedostajalo, neke stvari još nedostaju, radimo na tome na ih popravimo. Ali ostalo je malo vremena do kraja sezone. Borba je za ostanak u Bundesligi. Ostalo je još sedam utakmica.

Wolfsburg je 15. na ljestvici, s istim brojem bodova kao Mainz, koji drži poziciju za doigravanje za ostanak. Iz njih su Köln koji zaostaje pet bodova, dok HSV ima sedam manje. Ta dva kluba su najugroženija, jer dvoje ispada iz Bundeslige izravno. Zato je sasvim normalno na Josip razgovara na tu temu.

MAINZ, GERMANY - FEBRUARY 23: Josip Brekalo of Wolfsburg celebrates the first goal for his team with Yunus Malli of Wolfsburg and Daniel Didavi of Wolfsburg during the Bundesliga match between 1. FSV Mainz 05 and VfL Wolfsburg at Opel Arena on February 23, 2018 in Mainz, Germany. (Photo by Alexander Scheuber/Bongarts/Getty Images)
Alexander Scheuber/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Josip Brekalo

- Nismo imali ni sreće. Eto, u posljednjoj utakmici protiv Schalkea pokazali smo odličnu igru cijelu utakmicu. Bili smo bolja momčad protiv momčadi koja je druga na ljestvici. Onda deset minuta prije kraja utakmice promašimo jedanaesterac, a kako to obično biva u nogometu, dvije minute prije kraja primili smo pogodak i izgubili 0:1! Da, bio je to autogol... Frustracija je zaista ogromna. Vlada nezadovoljstvo. Zaista dajemo sve od sebe, a onda kad zaslužimo pobijediti kao protiv Schalkea, izgubimo. Teška je situacija, bilo bi mnogo bolje na smo s pobjedom otišli na ova okupljanja raznih selekcija, da je atmosfera pozitivna. Ovako situacija definitivno nije dobra. Borba će biti do samog kraja Bundeslige...

Još je dosta vremena

Ispada nekako da bi mu bilo bolje da je ostao u Stuttgartu. Švabe su na osmom mjestu, bore za izlazak u Europu. Konačno, u Stuttgartu mu je također super išlo, postao je dio udarne jedanaestorice, jedan od ključnih igrača.

- Kad sam odlazio iz Stuttgarta u Wolfsburg, Stuttgart je imao 17 bodova, a Wolfsburg 20! Wolfsburg sad ima 25 bodova, a Stuttgart 37 i bori se za Europu. U nogometu je sve relativno. U Stuttgart je stigao novi trener, nanizali su pet pobjeda i dva ‘iksa’, u posljednjih sedam utakmica nisu izgubili niti jednu... Mi pak nismo bili kompaktni kao momčad. Iskreno, ako maknemo onu utakmicu sa Schalkeom, nismo ni zaslužili više bodova. To vam je tako, kad nisi dobar, onda i kad budeš dobar ne dođeš do bodova. Ali imamo još vremena ispraviti stvari. Sreća jest što su ove sezone Köln i HSV loši. Makar, Köln je u zadnjoj utakmici pobijedio Bayer iz Leverkusena. U tih sedam utakmica do kraja, igramo i s Kölnom i s HSV-om.

Labbadijin izbor

Zanimalo nas je što će se dogoditi ako Wolfsburg ispadne iz Bundeslige. Hoće li onda Josip razmišljati o odlasku, o nekom drugom klubu?

- Ne mogu u ovom trenutku o tome pričati, vidjet ćemo kako će sve ispasti. Ja vjerujem da ćemo osigurati ostanak. Prošle godine sam otišao u Stuttgart u vrijeme kad je Wolfsburg bio u sličnoj poziciji kao sada. Otišao sam u pozitivnu atmosferu, ušli smo u prvu Bundesligu, dok se Wolfsburg u doigravanju borio za ostanak, umalo su ispali. No Wolfsburg je u ovu polusezonu krenuo dobro. Kad sam došao na pripreme, izgledalo mi je da je momčad u dobrom stanju. U toj prvoj utakmici igrali smo protiv Borussije iz Dortmunda, po meni smo čak bili bolji. Baš sam stekao pozitivan dojam, mislio sam da možemo napasti mjesta koje vode u Europu. No, moram naglasiti, imali smo veliki peh s ozljedama. Mislim da smo ih imali preko deset.... Camacho je ozlijeđen već četiri mjeseca, Blaszczykowski također, stoperi su nam se ozlijedili. Došao nam je novi trener Bruno Labbadia, ja sam jako zadovoljan zbog toga. On me već prije, dok je bio trener HSV-a želio dovesti. Sviđa mu se način moje igre, tako da sam stalno ‘unutra’. Pokušavam mu se odužiti na najbolji mogući način. Recimo, na utakmici protiv Hoffenheima dobio sam potres mozga, a koliko mi trener vjeruje najbolji je pokazatelj činjenica da sam odmah igrao idući vikend.

Pozitivna energija

Brekalo ima samo 19 godina, a standardno igra u tako teškoj situaciji za klub, što najbolje pokazuje o kako se kvalitetnom mladom igraču radi.

S njemačkih tema prebacili smo se na reprezentativne. Kao što Labbadia o od njega mnogo očekuje u Wolfsburgu, tako i Nenad Gračan zna da mu je jedan do ključnih igrača u kvalifikacijama za Euro.

- U posljednje vrijeme kad god sam dolazio u mladu reprezentaciju, stizao sam iz negativne atmosfere u pozitivnu. Dolazio sam u pobjedničku momčad. Recimo, kad sam u listopadu prošle godine došao na okupljanje, bio sam još u Stuttgartu, imali smo malo bodova, nije bilo dobro. Onda sam s reprezentacijom ubilježio dvije pobjede, a kad sam se vratio u Stuttgart, odmah sam u prvoj sljedećoj utakmici zabio pogodak. Uvijek se u U-21 reprezentaciji napunim pozitivnom energijom. Veselim se igrati s ovim dečkima.

Češka?

- Ako igramo onako kako možemo, Češka nije ni blizu naša razina. Nadam se da ćemo zadržati prvo mjesto u skupini, da ćemo otići na Europsko prvenstvo, a onda, ako Bog da, i na Olimpijske igre!

Josipa još nešto ‘kopka’...

- Golema mi je želja igrati na Olimpijskim igrama! To je nešto posebno, to bih želio doživjeti. Kao dijete sam razmišljao o tome da zaigram na Olimpijskim igrama. Hrvatska nogometna reprezentacija još nikad nije bila na Igrama, tako bismo ispisali povijest. U dobroj smo poziciji da to ostvarimo. Jer ovo je odlična generacija koja može postići velike rezultate.

Spreman za poziv

A reprezentacija?

- Za mene ima vremena, tek mi je 19 godina... Na meni je da dajem sve od sebe i da napredujem. Kad dođe poziv, biti ću spreman! Svejedno mi je kad će doći, jer to je moj veliki san. Pa, nema veze kad će se ostvariti.

Linker
19. travanj 2024 12:50