Boris Kovačev / HANZA MEDIA
POSTOJI JOŠ JEDNA MALA ŠANSA

NEMA VIŠE BESPLATNO - HRVATI OSTALI BEZ OMILJENE ZABAVE! Evo kako je kabelska TV iz Beograda pomela Hrvatsku televiziju unatoč 'povijesnoj ponudi'!

BEZ VATRENIH NA HTV-u Hrvatska državna televizija doživjela veliki udarac od United Media Groupe, Sportklub uzeo Ligu nacija, kvalifikacije i završnicu Eura 2020.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 29. studeni 2017. 12:32

Na HRT-u nam kažu da su ponudili najveću cifru ikad, ali nisu prošli. United Media Group probio je plafon za emitiranje nekog sportskog događaja u Hrvatskoj i uzeo Ligu nacija, kvalifikacije i završnicu nogometnog Eura 2020. godine. Kao televizija na kojoj ćemo ih gledati stoji Sportklub, koja nije hrvatska nego regionalna, s centralom u Beogradu. On će prenositi i za Srbiju, BiH, Sloveniju, Crnu Goru i Makedoniju. Preko raznih operatera i kablovskih ponuda Sportklub se probija prema 60 posto dostupnosti svim gledateljima u našoj državi, što je jedan od zakonskih uvjeta da bi mogao preuzimati ovakva natjecanja. Platežne su mu mogućnosti veće nego HRT-ove, a UEFA priznaje samo lovu. I to joj je odlučujući kriterij.

Prebogati igrač

United Media Group je tvrtka u kojoj je ključni čovjek za ovaj dio Europe Srbin Dragan Šolak. Vlasnik SBB-a iliti Serbia Broadbanda, koji je okupivši još neke tvrtke od Makedonije do Slovenije osnovao UMG, pa kasnije većinski paket dionica prodao američkom investicijskom fondu KKR (Kohlberg Kravis Roberts), “teškom” oko 150 milijardi dolara sa sjedištima u New Yorku i na Kajmanskim otocima. Šolak je ostao manji dioničar i izvršni direktor, a pisalo se da je KKR platio milijardu eura. Najveća su pay platforma na području bivše Jugoslavije, a u vlasništvu drže N1 televiziju, Sportklub, Doma TV, u Sloveniji POP TV, Kanal A i druge kabelske kanale, a dosta se pisalo o akciji preuzimanja Nove TV, od strane KKR-a, koja je zasad spriječena odlukom Agencije za elektroničke medije, s obrazloženjem da bi nastala nedopuštena koncentracija.

Screenshot: HTV

Dakle, Ligu nacija, kvalifikacije i Euro 2020. gledat ćemo na Sportklubu. No, ako dođu u vlasništvo Nove TV, možda i na njoj.

Hoće li HRT ipak uspjeti utakmice Hrvatske osigurati na javnoj televiziji sada je potpuno neizvjesno. Ove se godine tako nešto zbilo na Europskom prvenstvu košarkaša kojeg smo paralelno mogli pratiti i na HTV-u, koji je otkupio utakmice Hrvatske, i na Sportklubu. Kako je HRT bio spreman potrošiti više nego ikad za taj europski reprezentativni paket, za pretpostaviti je da će sve to morati dati UMG-u kako bi dobio mnogo manje - samo hrvatski dio natjecanja. I možda još poneku utakmicu. Ako se uopće dogovore.

SP 2022. na HTV-u

Ta tema svakako otvara pitanje kako je uređeno tržište u Hrvatskoj i što će danas-sutra obvezni TV pretplatnik uopće dobiti? HTV ne može u ravnopravnu utrku s tolikim međunarodnim kapitalom, ali pokušava ishoditi od države da se Liga nacija, kao i Euro proglase događajem od nacionalnog značenja i da se moraju prenositi na televiziji dostupnoj svima. To može biti adut da po što povoljnijim uvjetima dobije nastupe Vatrenih od United Media Groupa. No, takva televizija je i Nova TV. Kao što je svojedobno, u ciklusu za SP 2006. gostujuće utakmice Hrvatske imao RTL.

Cifre za ovaj Euro i Ligu nacija ostale su tajna. HTV godišnje prihoduje 1,2 milijarde kuna od pretplatnika, pa 200-300 milijuna od marketinga. No, samo manji dio novac ide za program, a kako su TV prava za sport sve skuplja, događaj poput svjetskog ili europskog prvenstva pojede golemu većinu toga, dok marketinški nikad nisu vratili više od 20 posto. Tako jedno svjetsko prvenstvo, kao što je u Rusiji, dođe oko pedesetak milijuna kuna. I zato ne treba govoriti ni o kakvoj sramoti HRT-a, nego treba vidjeti što država kroz zakone može učiniti u zaštiti nacionalnih interesa. Jer ovog časa prava na Vatrene su u Beogradu. OK, sve je to business, ali kad pogledati tko će prenositi u europskim zemljama Euro 2020., to su u velikoj većini javne televizije ili druge koje se ne moraju dodatno plaćati, a dostupne su svima.

Sportklub već nam duže nudi španjolsku i englesku ligu, kao najvrjednija natjecanja, a i do sada smo na njegovim programima pratili kvalifikacije za SP i Euro, utakmice drugih reprezentacija. Prenosi i niz liga iz drugog plana.

HRT će raditi Svjetsko prvenstvo iz Rusije, a već je otkupio i kvalifikacije te Mundijal u Kataru 2022. godine. Na Prisavlju su to napravili prije dvije godine. Imaju i sljedeće dvoje zimske i ljetne Olimpijske igre, dakle do 2024. godine, do kojih jednostavnije dolaze jer prava preuzima Eurovizija, a HRT kao njezin član ne mora trošiti cifre kao za nogomet. No, definitivno UEFA-ina natjecanja postala su preskupa, ona više ne daje nikakvu prednost javnim televizijama, priznaje samo komercijalne kriterije. Pritom HNS nema baš nikakvu ulogu. On je potpisao ugovor s UEFA-om po kojoj će dobiti konkretnu svotu novca i za Ligu nacija i za Europsko prvenstvo, a UEFA-ina agencija jedina raspolaže s prodajom prava.

UEFA je odabrala drugoga ponuđača iako smo ponudili 20% više nego za prošli Euro

HRT se oglasio priopćenjem u kojem stoji:

“Tijekom 2017. godine Europska unija nogometnih udruga (eng. Union of European Football Associations - UEFA) objavila je natječaj za prodaju prava prijenosa utakmica Europskoga nogometnog prvenstva 2020. godine, kvalifikacija za Europsko nogometno prvenstvo te novoutemeljene Lige država. Hrvatska radiotelevizija (HRT) sudjelovala je na natječaju s 20 % većim iznosom od iznosa ponuđenoga za prošlo Europsko nogometno prvenstvo, no UEFA je odabrala drugoga ponuđača, koji u vlasništvu ima mrežu kabelskih televizija te mu prodala prava prijenosa za sve države bivše Jugoslavije.

Hrvatska radiotelevizija nije jedini javni medijski servis koji nije izborio pravo prijenosa za Europsko nogometno prvenstvo 2020. godine. Razlog tomu je sve veća komercijalizacija sporta te posljednjih godina sve prisutniji trend da kabelske televizije izdvajaju sve više iznose za televizijska prava, posebno nogometna, s čime se javni medijski servisi i članice Europske radiodifuzijske unije (eng. European Broadcasting Union - EBU) sve teže nose”.

VIPnet uzeo Ligu prvaka, hoće li i HNL?

Gledatelji u Hrvatskoj nisu samo u neizvjesnosti hoće li ipak vidjeti Vatrene i nakon Rusije na ekranu HTV-a nego i gdje će sljedeće sezone gledati Ligu prvaka, kao i HNL od 2019/20. HRT je zadržao pravo da elitno europsko klupsko natjecanja emitira u srijedu, jednu utakmicu u prijenosu, a sve ostalo, što ove sezone još ima Hrvatski telekom i “vrti” Arenasport, otkupio je VIPnet.

Međutim, VIPnet nema televiziju, ponudio je Sportklubu, zasad se nisu dogovorili. Tko zna. Isto tako govori se da je VIPnet zagrijan i za HNL. Što može samo dobro doći klubovima jer će zacijelo povisiti cifru za TV prava.

Linker
26. travanj 2024 07:46