REUTERS
PIŠE ROBERT MATTEONI

(NE)MIR PRED SP Forma prvog vratara Vatrenih nije sjajna, ali Ladić je u Francusku došao s grotesknim kiksovima pa bio jedan od ključnih za broncu!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. travanj 2018. 12:50

Nakon što je inkasirao sedam pogodaka od razgoropađenog PSG-a, Monaco je na najružniji način predao titulu prvaka moćnom pariškom klubu. Eto, i bez Neymara, Parižani u ofenzivi igraju brutalno, što daje naslutiti koliko je relativan individualan učinak na izdanje momčadi. U tom kontekstu možemo sagledati i trenutnu zbilju Danijela Subašića, vratara Monaca i, što je nama važnije, reprezentacije Hrvatske.

U 36 utakmice ove sezone primio je 33-godišnji Zadranin 52 gola i tek je u devet nastupa njegova mreža ostala netaknuta. Uzmemo li u obzir da je prošle sezone isti broj golova primio u 54 utakmice, a da je s nulom prošao u 21 utakmici, djeluje kudikamo manje učinkovito. Statistički.

Koliko je i to relativno, sugerira podatak da je Subašić lani primio barem gol u 33 utakmice, a do sada je, prije posljednjih pet utakmica sezone, dobio gol u 27.

Manje uvjerljiv

Trebaju li Subašićeve klupske brojke biti opterećenje izborniku Daliću što se tiče Rusije 2018.?

Na to pitanje odgovor se nameće sam po sebi. Ono što se događa Monacu nije neposredni faktor koji bi reprezentativnog vratara trebao izbaciti iz takta. Realnost sugerira da je lani Monaco igrao kudikamo kompaktnije i čvršće, moćnije.

Zbog toga, a i veće kvalitete (lani prodali važne igrače za oko 200 milijuna eura, bez naplate najjačeg, Mbappea) bili su prvaci. Postigli su tada 107 golova u prvenstvu (2,8 po utakmici), a primili 31 (0,8), što potvrđuje dominantnu igru i maksimalno “udaljenje” suparnika od svojeg gola.

Ove godine je u 33 kola Monaco postigao 78 pogotka (2,3), a primio je 41 (1,2), što sugerira pogoršanje učinka na svim razinama.

Danijel Subašić lani je odlično branio, ali i uz poneki kiks. Ove sezone mu je forma nešto manje uvjerljiva, ali ne baš toliko da bi sada bilo vrlo zabrinjavajuće. Jednostavno, čini nam se da plaća ceh momčadske sudbine, a što se, recimo, zorno vidjelo protiv PSG-a. Praktično je dobio sedam golova iz situacija gdje vratar može malo toga učiniti, jer je obrana djelovala potpuno raspadnuto.

Nema razloga za brigu

Naravno, na velikom turniru se od vratara očekuje da bude samopouzdan, koncentriran i da ulijeva sigurnost obrani. Uz dobru pripremu, Subašić, koji je u 34-godini, nema razloga da u Rusiji ne bude u vrhunskoj formi. Uostalom, povijest nastupa Vatrenih ukazuje da je apsolutno najbolji vratarski učinak uslijedio kada je Dražen Ladić stigao na veliki turnir u jednoj od najgorih faza svoje karijere.

Obilježen i grotesknim kiksovima u reprezentaciji, Ladić je u Francuskoj bio jedan od najzaslužnijih za povijesnu broncu.

On je tada imao 35 i pol godina, dakle dvije više od Subašića, koji je k tome klupski puno iskusniji u međunarodnoj konkurenciji...

Sudbina momčadi

Općenito, učinak vratara ovisan je o igri momčadi u cjelini. Kad god smo na velikom turniru ispadali u prvom krugu, u pravilu se o vratarskim učincima nisu isticale pozitivne kritike.

Naprotiv. Ladić, Butina, Pletikosa više bi slijedili sudbinu momčadi, iako je, recimo, Pletikosa u Austriji 2008. solidno branio, i u Poljskoj četiri godine kasnije, ali kaže se uvijek “nije ništa spasio”, recimo na jedanaestercima (Turska)… Ista sudbina kao i u Brazilu 2014. kada doista nije branio uvjerljivo. To je jedna od posebnosti statusa vratara.

KAKVU SEZONU IMAJU TRI VRATARA S DALIĆEVOG POSLJEDNJEG REPREZENTATIVNOG POPISA?

1. Danijel Subašić

Ove sezone ukupno je za Monaco branio u 36 utakmica, računajući Lique 1, Ligu prvaka, Kup Francuske i tzv. Trofej prvaka. U tim utakmicama inkasirao je ukupno 52 pogotka. U prvenstvu je u 30 utakmica primio 40 pogodaka, u Ligi prvaka u 3 utakmice 7 pogodaka, u Kupu u 2 utakmice 3 pogotka, te u Trofeju prvaka branio je jednom i primio 2 gola.

2. Lovre Kalinić

U Gentu je u sezoni skupio 32 utakmice, primivši 30 pogodaka. U prvenstvu je, uključujući play-off, branio 29 puta, primio je 24 pogotka, u Kupu je u dvije utakmice dobio 5 golova, u kvalifikacijama Europske lige je branio jednom i primio jednom.

3. Dominik Livaković

Vratar Dinama je branio 31 utakmicu, a primio je 24 pogotka. U HNL-u je Dominik Livaković branio 27 puta, primivši 22 pogotka, a u četiri kvalifikacijske utakmice Europske lige dva puta je išao po loptu u mrežu.

Linker
18. travanj 2024 11:42