REUTERS/Carlos Barria
ODIGRAO DOBAR TURNIR

NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA VATRENOG KOJI SE DOKAZAO SVOJIM PARTIJAMA U RUSIJI 'Dignuo sam se prije 4 ujutro, krenuo na aerodrom, kad tamo - otkazano'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. rujan 2018. 19:37

Josip Pivarić jedan je od starosjeditelja, u njegovoj vitrini je srebro za sva vremena. Minimalno je nedostajalo da bude i na čuvenoj fotografiji jedanaestorice iz finala jer istrčao je na travnjak Lužnika kao 12. igrač, do zadnjeg časa se vagalo hoće li Ivan Strinić moći.

Svejedno, Pivarić je imao vrlo zapaženu ulogu u Rusiji, a u Ukrajini mu zbog toga ne prestaju s čestitkama.

- Još i danas mi čestitaju. Imam dojam da će to divljenje koje nam Ukrajinci iskazuju trajati zauvijek. Baš se vidi da im je drago zbog nas - kaže Pivarić, kojem su u klubu u šali, ali u svakoj zezanciji ima i zrno ozbiljnosti, poručili “izgubite li od Rusije, imaš otkaz”. Naravno da mu ne bi dali raskid ugovora jer previše im znači, međutim moglo je poslužiti kao dodatni poticaj. Koliko god Hrvatskoj ekstra motivi nisu bili nužni...

Jesu li ga pitali za poznati video u režiji Domagoja Vide i Ognjena Vukojevića?

- Kako ne. Jasno da jesu. Ukrajinci u tome ne vide problem, to je njima vrlo pozitivan video, drag video, ali ne bih više o toj temi, pospremimo je u povijest.

Rovinj, 270518.
Hrvatska nogometna reprezentacija priprema se u Rovinju. Na stadionu Valbruna trenirati ce svaki dan dva puta sve do odlaska na utakmicu s Brazilom u Liverpoolu.
Na fotografiji: Josip Pivaric.
Foto: Goran Sebelic / CROPIX
Goran Sebelic / CROPIX / CROPIX
Pivarić

Dizanje u zoru

Prvo okupljanje reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva za njega nije išlo glatko. U tabor Vatrenih stigao je tek duboko u noći s ponedjeljka na utorak.

- Dignuo sam se prije četiri ujutro, krenuo na aerodrom, kad tamo - otkazan let. Trebao sam putovati nešto poslije šest, preko Frankfurta do Fara. I nije bilo rješenja. Nazvao sam Ivu Olivari, njoj bi zaista HNS morao uručiti neku nagradu kako radi za reprezentaciju, u četiri ujutro javila se od prve, pokušala naći drugu kartu, na kraju sam dobio kombinaciju u 16.35 za München, potom za Lisabon, i na kraju slijetanje u Faro u ponoć. Ništa, vratio sam se doma u krevet. Barem da se malo odmorim prije puta s dva presjedanja - objasnio je Pivarić, da netko ne bi pomislio kako igrači lete samo privatnim avionima. Ili izravnim linijama.

U resortu Monte da Quinta dočekalo ga je osam kolega koji nisu bili u Rusiji, ali zna ih, jedino je Marko Livaja prvi put u A vrsti. Utakmice s Portugalom i Španjolskom upravo su za njih, kao i neke iz A selekcije koji manje igraju, ako dobiju sada šansu, važan test. Da pokažu koliko se izbornik na njih može osloniti.

Rostov na Donu, Rusija, 260618.
FIFA World cup 2018.
Utakmica 3. kola, skupine D, svjetskog nogometnog prvenstva FIFA 2018, Island - Hrvatska.
Na fotografiji: slavlje hrvatske reprezentacije, Lovre Kalinic, Josip Pivaric i Duje Caleta Car.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

- Slažem se, a jasno je da su svi ti igrači vrlo kvalitetni i da mogu na pravi način zamijeniti one koji nedostaju. Uvijek kod odlazaka određenih prvotimaca bude malih problema, čak i u klubu gdje svaki dan radite zajedno, kamoli ne u reprezentaciji. Ali ti igrači su već neko razdoblje u reprezentaciji i ako netko danas kaže da je to nova Hrvatska, vjerujem da će vrlo brzo biti stara Hrvatska. Po igrama i rezultatima.

Ističe da njegov motiv nije ništa manji nego ranije.

- Uvijek sam uzbuđen kad dođem u reprezentaciju, pred nama su dvije odlične utakmice, točno je da ne treba raditi rezultatske imperative, ali Hrvatska će i s Portugalom i Španjolskom tražiti pobjedu. Ne može se reći da ti susreti nisu bitni, nama su bitni, zapravo smo u idealnoj poziciji, motiv imamo, volju i entuzijazam za nove uspjehe također, a pritiska da će nastati problemi ako se izgubi nema. Jasno je da to nisu utakmice kao na Svjetskom prvenstvu, da ne mogu biti jednake tenzije. No, uvjeren sam da ćemo odigrati dobro.

Na vrhu

Različito se gleda na Ligu nacija, koliko je bitna, a koliko nije. Opet, na kraju UEFA dodjeljuje pehar prvaku i bogate nagrade.

- Svaka utakmica s reprezentacijom je ozbiljna, i prijateljska s Portugalom i druga sa Španjolskom. Ako Liga nacija i nije način na koji ćemo se plasirati na Euro, pa da je i turnir u Gabeli, ili bilo koji drugi, hoćeš ga osvojiti. Pogotovo s Hrvatskom. Dat ćemo maksimum, svaku utakmicu želimo dobiti, pogotovo protiv takvih protivnika, tako jakih. Hrvatska želi obraniti ono što je napravila u Rusiji, da ne može nitko reći da je to bilo slučajno. Sad kad smo na vrhu trebamo to opravdati, kako ne bi ispalo da smo takvi bili samo na jednom prvenstvu, ja sam sportaš kojeg uspjeh dodatno tjera da težim još većem dometu.

Zagreb, 260518.
Hotel Westin.
Okupljanje Hrvatske nogometne reprezentacije pred odlazak na pripreme u Rovinj uoci odlaska na SP u Rusiju.
Na fotografiji: Josip Pivaric, Sime Vrsaljko, Milan Badelj.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
Pivarić

Šime Vrsaljko je kazao “Srebro nas je napunilo novom energijom“, a izbornik Zlatko Dalić govori o potrošenosti.

- U pravu su obojica. Ja, primjerice, jedva čekam prvi trening s reprezentacijom nakon Rusije. Osjećam se odlično, motivirano i mogu reći da nismo potrošeni. Međutim, jasno je da je jedan veliki cilj dohvaćen, da su se neki oprostili i da treba graditi novu priču, što govori izbornik. Teško je braniti status svjetskog doprvaka, vidjet ćemo kako ćemo krenuti. Ali sad treba pokazati da je taj rezultat u Rusiji zaslužen, objektivan, da do toga nismo došli tako, jer se poklopilo, nego da nam je tu mjesto. Uvijek želim biti na vrhu.

Navikli ste u klubovima, prva ili u najgorem slučaju druga pozicija.

- Svake se sezone iznova borim za prvaka.

U četvrtak neće biti Ronalda.

- Draže bi mi bilo da igra.

Neće morati čestitati Luki Modriću na nagradi za najboljeg u Europi. Izbjegao je to.

- Vjerujem da je to već obavio. Kad je nešto tako očito da je zasluženo, mislim da je i on toga svjestan.

Na lijevom braniču je sada i Borna Barišić, nema Ivana Strinića koji je, recimo to tako, na bolovanju. Možda Dalić svakome ponudi jednu utakmicu.

- To je pitanje na koje može odgovoriti samo izbornik - konstatirao je Pivarić.

Linker
26. travanj 2024 05:58