REUTERS/Ints Kalnins / REUTERS
'ŽAO MI JE TOG DEČKA...'

NEVJEROJATNA KALVARIJA HRVATSKOG NAPADAČA, OVA JE SEZONA ZA NJEGA IZGUBLJENA 'Ako se gleda statistika, ovo se događa u tri posto slučajeva...'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 12. ožujak 2019. 09:27

Da je rođen 40 godina ranije, vjerojatno bi svirao u Baksuz Bandu, tko mu traži pandan u “smolama iz Maksimira”, posegnut će za Igorom Jovićevićem, koji je mjesec dana nakon njegova rođenja križnim ligamentom u Kijevu, u dresu Hrvatske U-21, “završio karijeru”, a puno bi mu o zloj sudbini mogao ispričati Josip Pivarić...

Tjedan koji je počeo medijskim seciranjem Dalićeve odluke o pozivanju Marka Pjace na okupljanje Vatrenih unatoč mizernoj minutaži u Fiorentini završio je šokom - mladić u čiju su se karijeru mnogi kleli, i kojeg je Dinamo u ljeto 2016. prodao Juventusu za 23 milijuna eura, u petak je na treningu, potvrdila je to magnetska rezonanca u subotu ujutro, ponovno polomio prednji križni ligament u koljenu, ovaj put lijeve noge. Do kraja godine, nakon što još jednom prođe operaciju, neće ga biti na terenu, a kad će dohvatiti formu, i što će uopće biti od Pjace nogometaša, danas bismo mogli reći samo hipotetski.

FLORENCE, ITALY - OCTOBER 21: Marko Pjaca of ACF Fiorentina reacts during the Serie A match between ACF Fiorentina and Cagliari at Stadio Artemio Franchi on October 21, 2018 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Kobnog 28. ožujka 2017. godine, mjesec i pol dana prije 22. rođendana, Marko Pjaca igrao je s hrvatskom reprezentacijom u Estoniji prijateljsku utakmicu. Dotada je imao zapažene dionice u Dinamu, zaključno s glavnom rolom protiv Vardara u kvalifikacijama za Ligu prvaka, tri gola Celticu i kojekakve epizode koju su govorile o talentu dostatnom da očara stručnjake najvećih klubova. Anti Čačiću nacija je vadila mast što u Lensu protiv Portugala nije ranije posegnuo za njim u osmini finala Eura, nakon što su Španjolcu u Bordeauxu zinuli na majstorije kojima je činio smiješnima njihove zvijezde. U Juventusu je baš krenuo grabiti ozbiljniju minutažu, startao i zabio Portu u Ligi prvaka...

Hod po trnju

Na Baltiku, po vjetru koji je ledio žile i na neprimjereno lošem terenu, počela je Pjacina kalvarija, koja nikad nije dokraja završila, a tko zna kad će. Popucali su mu križni ligamenti, dijelom i meniskus u desnom koljenu. Pod nožem je bio u Rimu. Kad sljedećeg proljeća započne novi pokušaj revitalizacije karijere, skupit će se već tri godine hoda po trnju.

- Nazvao sam ga u subotu ujutro, jako mi je žao, to je golem peh i nesreća, u prvom redu za njega, a onda i za reprezentaciju. Ohrabrio sam ga, on ima karakter, snagu i strpljenje i duboko vjerujem da ćemo ga opet gledati u dresu reprezentacije. Na treningu, u jednom duelu, popucali su mu ligamenti drugog koljena, ne onog koje je bilo operirano, a još se nije ni dokraja bio oporavio. Krivo mi je zbog tog dečka, ponovno je pred njim duga pauza. Nadam se da će smoći snage, svi mu trebamo pomoći da se vrati i drugi put i da konačno to bude OK - kazao je Zlatko Dalić.

FLORENCE, ITALY - OCTOBER 21: Marko Pjaca of ACF Fiorentina in action during the Serie A match between ACF Fiorentina and Cagliari at Stadio Artemio Franchi on October 21, 2018 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Na Svjetskom prvenstvu nije bio pravi, već je jasno da ga ni za sljedeći Euro ne treba očekivati u blistavom izdanju, iako bi, ako sve prođe u redu, fizički trebao biti zakrpan. Tada će imati 25 godina. Što izbornik očekuje od njegove karijere?

- Zbog toga smo mu i nastojali pomagati kroz reprezentaciju. Bio je s nama iako nije igrao. Rekao sam da se protiv Estonije ozlijedio u prijateljskoj utakmici igrajući za Hrvatsku, kad je bio u vrhunskoj formi, kad je bio najbolji igrač, i reprezentacija je bila dužna podržati ga, da bude s nama. Hrvatska se ne može tako lako odreći igrača koji su nešto dali. Imat će svu našu potporu i pomoć, koliko god možemo. Sad sve ovisi o njemu, treba biti jak. Jednom je to već prošao. Pred njim je još puno godina nogometa, mlad je. Teško će mu biti, ali mora smoći snage i iz toga izaći još jači - rekao je Dalić.

ROSTOV-ON-DON, RUSSIA - JUNE 26:  Milan Badelj of Croatia celebrates with teammates after scoring his team's first goal during the 2018 FIFA World Cup Russia group D match between Iceland and Croatia at Rostov Arena on June 26, 2018 in Rostov-on-Don, Russia.  (Photo by Clive Mason/Getty Images)
Clive Mason/Getty Images

Tragom Pivarića

Prošao je posudbe u Schalkeu i Fiorentini, pod ugovorom je i dalje s Juventusom. Umjesto da razmišlja o tome kako povećati minutažu, sad opet čeka termin operacije.

- On je divan čovjek i dobar igrač, ali nema sreće. Nekad po tom pitanju ne možeš puno napraviti - istaknuo nam je liječnik Vatrenih Boris Nemec.

Roscino, Rusija, 140618.
Stadion Roscino arena.
Svjetsko nogometno prvenstvo FIFA World cup 2018.
Hrvatska nogometna reprezentacija odradila je trening pred danasnji odlazak u Kalinjingrad gdje igraju prvu utakmicu s Nigerijom.
Na fotografiji:  Luka Modric, Sime Vrsaljko, Mario Mandzukic, Dejan Lovren, Ivan Rakitic, Josip Pivaric
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX
Foto: Tom Dubravec/ CROPIX

Dogodilo mu se jednako kao Josipu Pivariću. On je 2016. “odležao” zbog križnog ligamenta koljena jedne noge, pa tri godine kasnije doživio na isti dan da mu pukne u drugoj. Dvojica Vatrenih od 23 iz Rusije da jednako stradaju, neobično.

- Ako se gleda statistika, u tri posto slučajeva se događa da se čovjeku koji je imao lom križnog ligamenta isto dogodi i u drugom koljenu u roku od dvije godine. Unutar pet godina taj je postotak veći, čak 11-12 posto. Dvostruko se češće događa to nego da mu ponovno pukne isti križni ligament - objasnio je Nemec.

Nažalost, Pjaca “bilda” te ružne brojke.

PRVA OZLJEDA

Dogodilo se iz čistog mira, noga je samo propala, bez duela. Možda je kriv i loš teren, možda bi se dogodilo i da je bio idealan. Kako je stao, tako je otišao križni ligament koljena desne noge.

DRUGA OZLJEDA

U petak na treningu Fiorentine, u duelu, osjetio je bol. Napustio je stadion s velikom dvojbom, da bi u subotu magnetska rezonanca pokazala da su točne najgore slutnje, da je opet u pitanju križni ligament, sada lijevog koljena.

Linker
20. travanj 2024 12:54