Privatna arhiva
ŠVICARSKI HRVAT

NEVJEROJATNA PRIČA MLADOG HRVATSKOG REPREZENTATIVCA Postao stoper nakon 9 godina u napadu: 'Trener mi je govorio da se moram ponašati kao centarfor..'

LUKA MARKO TOMLJENOVIĆ Mladi švicarski Hrvat u Wolfsburgu nada se da će ga klub pustiti na sljedeću akciju hrvatske U-17 reprezentacije
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 17. veljača 2020. 20:53

Hrvatska U-17 reprezentacija na turniru u La Mangi podijelila je s Gruzijom treće mjesto, ispred nje bile su Norveška i Poljska. U posljednjoj utakmici s Poljacima mladi Hrvati teško su poraženi (0:4). Tko zna, možda ne bi bilo tako da je mogao igrati mladi švicarski Hrvat Luka Marko Tomljenović (17). Međutim, momka koji igra za mladu momčad Wolfsburga klub nije pustio na turnir uz objašnjenje da im je prevažan.

Uzor mu je Van Dijk

Tko je Marko Luka Tomljenović, momak koji ima švicarsko i hrvatsko državljanstvo i kome predviđaju veliku karijeru na poziciji stopera? Rođen je u švicarskom Kilchbergu 7. siječnja 2003. godine. Nogomet je počeo igrati s četiri godine, u FC Zürich Affolternu, a dvije godine kasnije prelazi u Grasshopper gdje ostaje do 2018. Slijedi dolazak u YF Juventus Zürich, a tada startaju ponude. Svoje zanimanje za ovim mladim talentom pokazali su klubovi Benfica, Wolfsburg i Wolverhampton.

- Šteta, bio sam pozvan u hrvatsku U-17 reprezentaciju za turnir u La Mangi, ali klub me nije pustio. Žao mi je... Nije prvi put da me nisu pustili, bio sam pozivan i na kvalifikacijske utakmice. S obzirom na to da žarko želim igrati za Hrvatsku, obavio sam razgovor u klubu, dobio sam obećanje da će odsada puštati na reprezentativne akcije. Sad u ožujku imamo jednu reprezentativnu akciju, vjerujem da ću ovoga puta zaigrati za Hrvatsku - kaže nam Tomljenović.

Njegova priča zaista je zanimljiva...

- Bio sam u kampu Benfice i Wolverhamptona, za engleski klub sam odigrao i jednu utakmicu. I jedni i drugi htjeli su me zadržati, ali odlučio sam se prihvatiti ponudu Wolfsburga. Nekako mi se najviše svidjelo, nije tako daleko od kuće, govori se njemački, tu sam upisao školu...

U Wolfsburgu igra i hrvatski reprezentativac Josip Brekalo.

- Popričao sam s Brekalom, sjajan je momak, želja mi je jednog dana zaigrati s njim u prvoj postavi Wolfsburga.

Simpatičan dečko odmah kaže tko mu je uzor.

- Virgil van Dijk! A od hrvatskih stopera Vedran Ćorluka i Domagoj Vida.

Inače, a to jest posebno zanimljivo, Luka je u Grasshopperu devet godina igrao - centarfora! Tek posljednje dvije godine igra na stoperskoj poziciji. Gotovo nevjerojatna priča.

- Ma, čak sam i bio vratar na jednoj utakmici Grasshoppera, ha-ha-ha... Kako sam od centarfora postao napadač? Trener mi je uvijek govorio kako se moram ponašati kao centarfor, ali ja sam radio po svome, nisam ga slušao. Onda mi je jedan dan kazao da me seli na poziciju stopera. I tako je sve počelo... Vrlo brzo nakon toga stigle su ponude Benfice, Wolfsburga i Wolverhamptona. Ispada da je dobro što ga nisam slušao...

Imam šanse

Da, ova priča podsjeća na onu Ivana Rakitića, koji je također rođen u Švicarskoj. Bilo bi prekrasno da i Luka ispriča takvu priču... Mladi stoper Wolfsburga htio nam je kazati još nešto.

- Za svoj uspjeh moram se zahvaliti Borisu i Nebojši Pešiću, koji su me pripremali na individualnim treninzima, s kojima sam radio prije odlaska u kampove Benfice i Wolverhamptona. Radio sam s njima intenzivno, čak i dva puta na dan. Sad mi je cilj doći do prve momčadi Wolfsburga. Igram standardno, imam šanse. Naravno, velika želja mi je zaigrati za Hrvatsku - zaključio je Tomljenović.

Linker
25. travanj 2024 07:27