CROPIX
HRVATSKA, OPREZ!

NIGERIJAC IZ REDOVA HRVATSKOG PRVAKA UPOZORAVA VATRENE 'Imamo opake mlade igrače koji će u Rusiji zasjati kao naše nekadašnje zvijezde!'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 05. prosinac 2017. 17:32

Kao što će Hrvatska imati ljude iza nigerijskih “neprijateljskih linija” u vidu hrvatskih trenera koji dugo rade u toj afričkoj državi, tako će i Nigerija imati nekoliko brojeva koje će moći okrenuti budu li joj trebale informacije o Vatrenima. Jedan je od njih u - riječkoj svlačionici. Riječ je o trećem vrataru Davidu Nwolokoru, koji je prije godinu dana, dok je kao posuđeni vratar Rijeke branio u Vitezu (BiH), od aktualnog izbornika Gernota Rohra dobio poziv u reprezentaciju. Rohr je tada želio isprobati Nigerijce koji igraju u Europi, a dosad nisu dobili priliku biti dio reprezentacije.

Činilo se da bi to mogla biti velika prilika za 20-godišnjeg Nwolokora, ali pripremni sraz s Egiptom na kraju je otkazan iz sigurnosnih razloga. Ostao je tu Nwolokor bez prilike da se dokaže izborniku, možda i bez Svjetskog prvenstva, ali spremno je prokomentirao izglede Nigerije u ogledu protiv Hrvatske, do kojeg je već počelo odbrojavanje.

- Žao mi je što se taj poziv u reprezentaciju nije dokraja realizirao, ali ne gubim nadu - javio se Nwolokor nakon jutarnjeg treninga Rijeke, u kojoj čeka priliku iza Prskala i Sluge.

Promjena generacije

Na Rujevici je najprije bio vratar druge momčadi, branio je u Šibeniku i Vitezu, sada se ponovo pokušava izboriti za mjesto pod riječkim suncem.

- Ja sam prezadovoljan što je Nigerija dobila ovako atraktivnu skupinu. O Argentini i Hrvatskoj ne treba posebno govoriti, Island se pokazao na Euru. Kažete da je to skupina smrti? Na Svjetskom je prvenstvu svaka takva, tu su najbolje reprezentacije, a ja sam ponosan što je Nigerija jedna od njih. I mislim da tu neće stati, da griješe oni koji kažu da su Argentina i Hrvatska favoriti za drugi krug.

Uzvratili smo konstatacijom njegova nekadašnjeg trenera Borisa Pučića da u kadru Zelenih orlova nema igrača velike svjetske klase.

- Točno je da nema takvih zvijezda kao što su nekada bile, ali rekao bih i da se mnogi varaju jer se promijenila generacija, Nigerija ima jako mladu i potentnu momčad iz koje neki apsolutno mogu doći na razinu Okoche ili Kanua ranije, odnosno Obija Mikela u novije vrijeme. Gledao sam neke utakmice u kvalifikacijama, najveća je snaga Nigerije što su mladi igrači prošli put igračkog sazrijevanja i mislim da su spremni zasjati na velikom natjecanju. Velika je tu zasluga izbornika, koji, očito, zna kako raditi s mladim igračima, imao je dugačak niz bez poraza, postavio dobre temelje.

DOSADAŠNJE UTAKMICE HRVATSKE PROTIV SUPARNIKA U SKUPINI NA SP U RUSIJI HRVATSKA - ISLAND 6 4 1 1 11-2 26. ožujka 2005. Zagreb: Hrvatska - Island 4-0 3. rujna 2005. Reykjavik: Island - Hrvatska 1-3 15. studenoga 2013. Reykjavik: Island - Hrvatska 0-0 19. studenoga 2013. Zagreb: Hrvatska - Island 2-0 12. studenoga 2016. Zagreb: Hrvatska - Island 2-0 11. lipnja 2017. Reykjavik: Island - Hrvatska 1-0 HRVATSKA - ARGENTINA 4 1 1 2 4-5 4. lipnja 1994. Zagreb: Hrvatska - Argentina 0-0 26. lipnja 1998. Bordeaux: Argentina - Hrvatska 1-0 1. ožujka 2006. Basel: Argentina - Hrvatska 2-3 12. studenoga 2014. London: Argentina - Hrvatska 2-1

Govoreći o mladim igračima, Nwolokor je posebno istaknuo dva imena.

- Alex Iwobi iz Arsenala odličan je igrač, 21 mu je godina i mislim da će pokazati da ne igra slučajno u tako velikom klubu. Ali obratite posebno pažnju na Wilfreda Ndidija iz Leicestera, ovo Svjetsko će prvenstvo, po meni, potvrditi njegovu ogromnu igračku kvalitetu. Igrači poput njih silno su motivirani, napravila se kemija u reprezentaciji i uz iskustvo koje donose Obi Mikel, Moses ili Ighalo reprezentacija može napraviti dobre stvari. Mislim da je i ona pobjeda od 4:2 protiv Argentine najveće upozorenje i Hrvatskoj. Budite sigurni, Nigerija neće biti tek usputni prolaznik - zaključio je vratar riječke momčadi.

Linker
22. travanj 2024 10:14