Getty Images
PONOVNO BLISTA

NIJE 'THE BEST', ALI JE NAJBOLJI! MAESTRO SE VRATIO U FORMU KAD JE NAJBITNIJE Ovakav će nam Luka Modrić trebati želimo li vidjeti Rusiju

LUKA MODRIĆ U Madridu se uspijevaju iznova impresionirati njegovim nogometom, za predstavu u Dortmundu složili su i zgodnu inačicu naslova
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 28. rujan 2017. 23:42

U Marci, kao u svim značajnim tiskovinama, imaju osobe zaduženu za intrigantne naslove. Nije to kao u nas gdje kao da se često dovodi u pitanje logika razumijevanja.

“Modrić nije The Best, ali je najbolji!”, poigrao se tako redaktor online izdanja najčitanije sportske redakcije Europe s dojmom utakmice u Dortmundu. Asocijacija je dakako na trofej FIFA-e, koji i ovom prilikom trojicu nominiranih ima u Cristianu Ronaldu, Lionelu Messiju i Neymaru. Luka Modrić ušao je u izbor 24 za najboljeg igrača sezone, ali pored tri brenda, nogometna i marketinška, nitko nema, do daljnjega, šanse.

Evolucija veličine

U Španjolskoj je i nakon utakmice u Dortmundu, upravo poticani naslovom u Marci, opetovana masovna teza tamošnjih čitatelja i navijača, ne isključivo fanova Real Madrida, kako je Luka Modrić, kao i Andreas Iniesta i Andrea Pirlo, jedan od onih maestra nogometa koji su zaslužili, a u karijeri neće osjetiti priznanje najboljeg.

Zlatnu loptu u protekloj dekadi, s izuzetkom prve (2007. osvojio ju je Kaka kao igrač Milana), privatizirali su kao međusobno nadmetanje Leo Messi i Cristiano Ronaldo. Prvi koji je “nominiran” da će prekinuti njihovu dominaciju je upravo Neymar Jr. Kako je naveo i Marcin komentator, Modrić neće biti ni ove godine FIFA-in The Best u listopadu, ali je najbolji akter (i) meča u Dortmundu pored očekivanog dobitnika (CR).

Evolucija veličine tog našeg top class igrača, koja se ogleda u proglašenju najboljeg veznog prošle sezone Lige prvaka, te najvjerojatnije i drugom uzastopnom uvrštavanju u najbolju momčad svijeta FIFA-FIFPro (također dio gala svečanosti u Londonu), možda će se najbolje prepoznati upravo kroz dvoboje s Borussijom Dortmund. Njemačka je momčad je od 2012. godine, kada je Modrić stigao u Real, čak 10 puta bila suparnik Blancosima. Do ove utakmice Madriđani su izgubili tri utakmice (1:2, 1:4, 0:2) u Dortmundu, te jednom izvojevali remi, 2:2. Još dva remija bila su na Bernabeuu.

U tim gostujućim utakmicama Modrić je imao neuvjerljivih nastupa kao i Real, dobrih partija, ali uvjerljivo najbolji nastup bio mu je ovog utorka. Hrvatski je igrač uspio, i kako kažu španjolski novinari to jest čudno s obzirom na kontinuitet, opet impresionirati igrom. Hvalospjevi koje dobiva nisu potrebni ovom tekstu. Oni se ionako kod nas iznova doživljavaju kao neumjereno veličanje. Svaki onaj koji želi spoznati Modrićev status i igračku karizmu u elitnom okruženju svjetskog nogometa, dovoljno mu je čitati španjolska sportska i ina online izdanja, ili pogledati emisije na brojnim televizijama, uključujući i Realovu, pa će mu biti sve jasno.

Zidane ga dozira

U devetom danu rujna Luka Modrić je navršio 32 godine. Toga dana je Zidane dao slobodno svom ljubimcu, da se odmori nakon sjajne mu partije protiv Turske i dojmljive protiv Kosova. U tjedan dana bilo bi previše tri meča. Real je tog dana izgubio dva boda kod kuće s Levanteom. Kažu bivši veliki igrači kako se u brutalnom ritmu top nogometa najprije (po)troše vezni igrači. Dodatak je toj tezi kako prvi znakovi pada fizičke moći, jer ona tehnička nikad ne kopni, nastupaju ulaskom u 32. godinu.

Soccer Football - Champions League - Borussia Dortmund vs Real Madrid - Westfalenstadion, Dortmund, Germany - September 26, 2017   Real MadridÄôs Luka Modric in action with Borussia DortmundÄôs Maximilian Philipp    REUTERS/Leon Kuegeler
REUTERS

Modrić je lani ušao u tu zonu, ali je praktično odigrao jednu od boljih sezona karijere. I to unatoč dvije teže ozljede. Formalno je sada ušao u 33. ljeto, ali je desetka Reala (i) od ovog ljeta u sjajnoj formi. Točno je da su rotacije neizbježne za starije igrače, ali u Realu Zidane dozira snage i mlađim snagama. Takva će politika sasvim sigurno produžiti karijeru na top razinama i Modriću.

Igrač posebna kova

Onako kako je igrao u Dortmundu, protiv tradicionalno agresivnog suparnika, s brzim pojedincima, on je samo potvrdio da je igrač posebnog kova. I za kojeg stereotipi, ako ga bude pratilo zdravlje, te ako ostane posvećen dodatnom radu i preventivi (kao CR), neće vrijediti. Modrićeva promjena ritma i agilnost, kako se dalo vidjeti i protiv Manchestera, i protiv Barcelone, i sada protiv Borussije, ostaje njegov forte. S tim odlikama, a uz perfektnu tehniku, viziju igre, taktičku odgovornost, hrvatski maestro prerastao je u globalnu vrijednost koja obilježava jednu eru. Da je Brazilac, Argentinac, Nijemac ili iz neke druge veće zemlje, Luka Modrić ne bi bio slavniji u svijetu nego što je sada, jer briljira u možda najvećem klubu u povijesti nogometa. No, svakako bi vrednovanje njegova talenta priznanjima, pa i marketinški odjek istih bio sasvim neka druga priča nego što je sada.

Trebamo uživati

U Hrvatskoj, onoj reprezentativnoj, trebaju se moliti, od Hns-a preko izbornika do igrača, da Modrić ostane zdrav i traje što dulje. Bez njega su Vatreni značajno slabiji. Nadajmo se da će biti u formi za Finsku i (pogotovo) Ukrajinu te time pridonijeti odlasku u Rusiju. Zbog reprezentacije ali i zbog sebe. Modrićev talent i njegova reprezentativna priča, koja će u Rijeci doživjeti stotu, zaslužili su da zaokruži eru na Mundijalu i s još jednom šansom da Hrvatska nešto učini. Ne bude li tako, on će biti najmanje odgovoran za to, iako se mnogi trude odavna sve slabosti Vatrenih i koječega još sručiti na njegova leđa. Dok god igra, u njegovu nogometu jednostavno treba uživati.

Linker
20. travanj 2024 08:37