REUTERS/Valentyn Ogirenko
NIJE U ŠOLDIMA SVE

NIKAD NISU BILI 'PLAĆENICI' PA IM OVO NEĆE TEŠKO PASTI Vatreni u Rusiju idu bez premija i dnevnica, novci stižu tek kada posao bude završen

Da lova zna posvađati “patriote“, znamo u Hrvatskoj, ali za Vatrene to ne vrijedi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 24. svibanj 2018. 23:07

Iako se bez novca ne može ni na groblje, što je stara turska poslovica i ne tako nova svačija zbilja, hrvatski reprezentativci ni po jednom pokazatelju nisu “plaćenici” koji u nacionalnom dresu rade zbog love koju će im uplatiti HNS. Sjajno je, dakako, što su generacije od Vatrenih napravile brand koji na kraju svi dobro naplate na inozemnim adresama.

Kamerun se raspao u Brazilu, igrači nisu dobili premije do Svjetskog prvenstva i pojedini su zagovarali totalni bojkot - obustavu nastupa! Na koji način su odradili utakmice u skupini, tako i s Hrvatskom u Manausu (4:0), kao da i nisu igrali. U mnogim afričkim zemljama nogometni savez financira država, a igrači “jašu” na premijama prije utakmice jer jedino pod prijetnjom štrajkom mogu ih vidjeti. Kad prođe susret svi se prave ludi - gotovina završi u džepovima čelnika saveza.

Zadnja isplata 2016.

Da lova zna posvađati “patriote“, znamo u Hrvatskoj, međutim za Vatrene to ne vrijedi. Zadnju isplatu od HNS-a primili su krajem 2016. godine. Potpis pod cifre bio je posljednji reprezentativni potez Darija Srne koji je kao kapetan s financijskom šeficom Ružicom Bajrić obračunao nagrade za akciju “Euro u Francuskoj“. U dogovoru s predsjednikom HNS-a Davorom Šukerom od UEFA-ina novca za sam plasman omjer je bio HNS - reprezentacija 70:30 posto, a dodatni prihod ostvarenih rezultatima na turniru, dvije pobjede, remi i plasman u osminu finala dijelio se 50:50.

Dalićevi dečki u Rusiju idu bez premija i dnevnica. Za “ciklus SP 2018.“, prolaz kvalifikacija, kao i pojedinačne pobjede, na račun im još nije sjeo ni cent. Neće dobiti ni rubalj na ime dnevnica za boravak u Rusiji, ni kune za pojedinačne trijumfe nad Ukrajinom i Grčkom. Jednako vrijedi i bace li na leđa Brazil, iako bi se to za prijateljski ogled i trebalo podrazumijevati. Tek kad se spusti zastor, a iz Züricha do Zagreba dođe uplata za sudjelovanje i konačan domet na Mundijalu, što se očekuje u prosincu, HNS će im uplatiti nagrade od FIFA-ina novca. Dosad nije bilo informacija da se shema raspodjele kolača štogod promijenila u odnosu na Euru 2016. Premda je sada kapetan Luka Modrić i možda će još sjesti sa Šukerom za stol.

Njemačka poslovica

Nitko od Vatrenih nije kruha gladan, mnoge je nacionalna vrata lansirala do jako dobrih ili briljantnih ugovora, na konto značajnog broja njih slijeću milijuni, i premda je Francois Voltaire još u 18. stoljeću kazao “Kad je u pitanju novac, svi su iste vjere“, Šukerovo rezanje “salary capa“ nije izazvalo veće potrese. Brazil 2014. godine prvo je veliko natjecanje za koje Kockasti nisu dobili ni premije za najznačajnije pobjede u izlučnom ciklusu, ni dnevnice za odazivanje, nego isključivo nagradu za konačan domet. U doba Vlatka Markovića kao da su se držali njemačke poslovice “Bez novca, bez hrabrosti“, igračima je obećano i isplaćeno čak 30.000 eura po glavi za pobjedu nad Turskom u Istanbulu u doigravanju za Euro, igrano 2011. godine, a u tim kvalifikacijama po 15.000 eura premirana su tri boda u svakom susretu, čak i s Maltom. Još 2007. za izbacivanje Engleza s Eura Vatreni su inkasirali odlične cifre, također se spominje tridesetak tisuća eura po igraču. U to doba u Austriji na Euru imali su standardne službene dnevnice koje su već u Poljskoj 2012. umanjene, a potom ukinute.

Nagrade su se nekad dijelile 60:40 za HNS, sada je omjer 70:30. FIFA za proboj na Mundijal daje 8 milijuna dolara, pa ako taj postotak ubacimo u kalkulator, igračima i stožeru, od trenera do oružara, pripast će 2,4 milijuna dolara. Od te cifre momčadi bi trebalo ići 80 posto, među nogometašima se to dijeli po kriteriju tko je koliko igrao. Možda ispadne nešto manje jer iako FIFA dodatno odašilje 1,5 milijuna dolara za terete priprema, boravka i putovanja, iz ukupne svote naplaćuje pojedine račune poput 700 ulaznica koje daje HNS-u za svaki susret. No, za osminu finala idu četiri milijuna dolara više, za četvrtfinale je 16 milijuna, za polufinale 22...

I starije generacije Vatrenih, kojima je to posljednji bal na najvećoj sceni, i mlađi željni proboja, u Rusiju idu po sportsku slavu i afirmaciju. U negdašnjoj Jugoslaviji novac je znao uništiti rezultat na Mundijalu, Vatrenima problemi ili eventualna razočaranja mogu biti samo neke druge prirode, a ukoliko naprave veliki rezultata nešto će se naći i u kasici. Stimulativan sustav govori - što dalje odu, tim više...

Linker
24. travanj 2024 20:34