Foto: Nikola Vilic / CROPIX, sn ilustracija
USKORO NOVI POPIS

NIKOLA KALINIĆ PREKRIŽEN ZA KVALIFIKACIJE Hrvatski napadač nije ispunio uvjet koji je Dalić istaknuo odmah nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji

HRVATSKA Zlatko Dalić u ponedjeljak objavljuje popis za utakmice protiv Azerbajdžana i Mađarske
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 03. ožujak 2019. 14:48

Povremeno bi tkogod nabacio tezu: “Možda se Nikola Kalinić vrati u reprezentaciju jer Vatrenima su potrebni kvalitetni napadači.“Ali od toga nema ništa. Kad je 18. lipnja 2018. spakirao kovčege i u ranu zoru napustio kamp nacionalne vrste, Šumska rapsodija bila je zadnje što je vidio od državnog sastava, a tako će i ostati. Zlatko Dalić od tada ne računa na njega, a Kalinić nije ni nazvao, niti se ispričao, što je izbornik odmah nakon Rusije istaknuo kao uvjet obnove suradnje. Nije ga bilo u Ligi nacija tijekom jesen, a neće ni u kvalifikacijama za Euro koje startaju 21. ožujka utakmicom s Azerbajdžanom u Zagrebu.

Igrači složni

Kalinić ovog časa ima problema s ozljedom leđa, ali i jakom konkurencijom u Atleticu. Stigao je Alvaro Morata, ponovno igra Diego Costa, standardan je Antoine Griezmann i potpuno je otvoreno što će se događati tijekom ljeta. U tekućoj sezoni igrao je 21 utakmicu, 14 u prvenstvu, četiri u Kupu kralja i tri u Ligi prvaka, zabio je četiri gola, po dva u prvenstvu i kupu. No, zadnja dva ligaška nastupa ostao je na klupi, a u dva prije toga ušao je na 15 i 19 minuta.

OSIJEK, CROATIA - MARCH 23: (L-R) Nikola Kalinic, Luka Modric, Dejan Lovren and Vedran Corluka of Croatia celebrate  during the International Friendly match between Croatia and Israel at stadium Gradski Vrt on March 23, 2016 in Osijek, Croatia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Srdjan Stevanovic/Getty Images

Kad ga je Dalić odlučio potjerati kući jer nije mogao prihvatiti Kalinićevo ponašanje - koji je bio uvrijeđen i destruktivno nezadovoljan zbog statusa u momčadi - konzultirao se s glavnim igračima, posebice kapetanom Lukom Modrićem i tadašnjim dokapetanom Vedranom Ćorlukom, koji su podržali izbornikovu odluku, no svi su se skupa dogovori da ni jednu ružnu riječ neće kazati o Kaliniću. Toga su se i držali.

Nije opcija

Avionska karta u jednom smjeru, iz Rusije, bila mu je dovoljna sankcija, nitko nije htio bilo kako jače naštetiti mu. Posebice što je u tom času bio u pregovorima s Atleticom…

Reprezentativci su tako i poduprli Dalića i sačuvali Kalinića, koliko je bilo moguće, jer reakcije medija i naroda nije mogao izbjeći. I nakon Mundijala ostao je u komunikaciji s kolegama iz nacionalne vrste, ne samo onima koji su mu među Vatrenima najbolji prijatelji, poput Ivana Strinića i Ivana Perišića, nego i dobrim dijelom ostalih. Prema informacijama iz Madrida, Luka Modrić i on, iako igrači ljutih klupskih rivala, ne samo da se čuju nego se i viđaju u španjolskoj prijestolnici. Njima bliski govore: “Ništa čudno, pa prijatelji su.“ No, to ne mijenja na činjenici da Kalinić više nije u planovima izbornika Dalića, pa tako ni u projekciji ekipe za Euro 2020. koji treba izboriti…

Soccer Football - La Liga Santander - Atletico Madrid v Getafe - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - January 26, 2019 Atletico Madrid's Nikola Kalinic in action      REUTERS/Javier Barbancho
REUTERS/Javier Barbancho

Hrvatska je tijekom prvenstva u Rusiji i nakon njega ostala bez Marija Mandžukića i Nikole Kalinića, dvojice centarfora praktično u isto vrijeme i danas izbornik u špici ima samo Andreja Kramarića i Antu Rebića, ne računajući tipične krilne nogometaše. No, Dalić je pažljiv kod uvođenja novih igrača i sigurno će u dogledno vrijeme ponuditi i koje svježe ime.

Slaba sezona

Kalinić, koji je rođen 5. siječnja 1988. godine i trenutačno po Transfermarktu vrijedi 14 milijune eura može se okrenuti isključivo na klupske obveze, boru za pokoju minutu na Wanda Metropolitanu ili potrazi na novom adresom. Kako se povukao u sebe i udaljio od medija nismo imali priliku čuti ili pročitati kako on gleda na sve te teme. No, jasno je da se ne vidi u reprezentaciji. Činjenica je i da u Atleticu ima jednu od manje zapaženih sezona u karijeri, ne samo po brojkama nego i generalno po statusu. Od početka je bio pričuva i nikad nije dobio kontinuitet nastupa u startnoj postavi.

Linker
26. travanj 2024 05:35