Srdjan Vrancic / CROPIX
VELIKI INTERVJU ZA SN

NIKOLA VLAŠIĆ VRAĆA SE MAKSIMALNO SPREMAN U NAJVAŽNIJEM TRENUTKU Jedan od glavnih igrača mlade reprezentacije komentirao i priče o transferu

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 10. lipanj 2019. 22:11

Bio je 18. svibnja, moskovski CSKA doma je igrao protiv Groznog. U 60. minuti, nakon žestokog duela za loptu, Nikola Vlašić (21) ostao je na zemlji bolno se držeći za gležanj lijeve noge, da bi koju minutu kasnije teško hodajući napustio teren. “Valjda Euro neće biti upitan”, uskoro je sletjela SMS poruka Joška Vlašića koji dobro zna koliko je Nikoli stalo da bude s U-21 selekcijom u Italiji. I premda su prve vijesti bile optimistične - Nikola je bio uvjeren da će već za desetak dana biti fit - nalazi nakon magnetske rezonance ukazivali su na dugu stanku.

- Vidi se hiperekstenzija ligamenata i jaka kontuzija kosti, čak i na rubu puknuća, objašnjavali su mi doktori. Liječnici su mi u Moskvi odmah nogu stavili u posebnu čizmu, a nakon dodatnih pregleda bilo je mišljenja da je gips najbolje rješenje i da ga trebam nositi sljedeća četiri tjedna. Što ja nisam htio ni čuti - objasnio nam je Nikola.

Umjesto gipsa na nozi, Nikola je nakon konzultacija s ocem sjeo na avion i zaputio se u Split.

- Čim smo sletjeli, otac me dočekao i odvezao kod fizioterapeuta Nene Bakule u Šibenik. S njim već godinama surađujemo i sjajan je stručnjak. Odmah smo počeli s terapijama kod njega, te tretmanima u bazenu i moru. Naravno, odmah sam počeo i s treninzima koje je osmislio moj otac pazeći da na bilo koji način ne ugrozi bolni gležanj i stopalo. Terapije i treninzi trajali su mi i po osam sati dnevno, ali nije bilo toga što ne bih napravio samo da ozdravim do Eura.

MADRID, SPAIN - DECEMBER 12:  Nikola Vlasic of CSKA Moscow reacts during the UEFA Champions League Group G match between Real Madrid  and CSKA Moscow at Bernabeu on December 12, 2018 in Madrid, Spain.  (Photo by Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images)
Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images / Getty Images
Nikola Vlašić

Dugo ste se nadali da ćete biti spremni i za Wales?

- Nakon što su liječnici pogledali nalaze i slike gležnja, odmah su rekli da ne mogu konkurirati za Wales i ja sam nastavio sa svojim terapijama. Žao mi je, i to jako, posebno zbog svih problema s kojima je reprezentacija suočena, ali protiv nekih stvari ne možeš. S onakvim gležnjem nisam mogao trenirati, a izbornik nije želio čekati i riskirati, što je sasvim razumljivo.

U kakvom stanju dolazite na okupljanje mlade reprezentacije?

- Dolazim 100 posto spreman, drugačije ne bi imalo ni smisla. Euro je veliko natjecanje, tamo idemo s velikim ambicijama i bilo bi nepošteno prema suigračima da dođem 80 posto spreman. Odmah idem u puni trening, a jasno je da će mi trebati koji dan da se do kraja adaptiram. Prije 19 dana liječnici su govorili da će mi staviti gips i to na mjesec dana, a evo mene spremnog za Euro. Ne mogu zamisliti da bih to morao propustiti.

Zagreb, 270318
Stadion Velika Gorica.
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo U-21, susret izmedju Hrvatske i Moldove.
Na fotografiji: Nikola Vlasic.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Nikoga se ne bojimo

Tako Nikola Vlašić doživljava reprezentaciju. Premda je već neko vrijeme u statusu važnog igrača A selekcije, pa bi komotno mogao propustiti Euro, Nikola je odbacio mišljenje liječnika i mogućnost pogoršanja ozljede te žestoko prionuo poslu kako bi pomogao suigračima u mladoj reprezentaciji.

- Mi smo sjajna klapa i doista uživamo kada smo zajedno, a i uvjereni smo da imamo kvalitetu za dobar rezultat u Italiji, koliko god stoji činjenica da težu skupinu nismo mogli dobiti. Nema toga što bi me zaustavilo da ne odem na Euro.

Hrvatska doista ima odličnu generaciju, ali kada vidite koga na raspolaganju imaju Englezi i Francuzi, morate osjetiti veliki respekt?

- Na papiru izgledaju zastrašujuće, pa oni imaju vrijednost kao naša A selekcija. I mi smo dobro svjesni njihove snage, ali doista ih se ne bojimo. Odigramo li nogomet na našoj najvišoj razini, onda nema reprezentacije koju ne možemo pobijediti.

Koja je to, po vama, naša najveća vrijednost?

- Zajedništvo sam već spomenuo. Međutim, imamo i odlično izbalansiranu momčad, ali i nekoliko pojedinaca koji jednim potezom mogu riješiti utakmicu. Imamo izbornika Gračana koji nas je odlično posložio i koji nas trenira i vodi dovoljno strogo, a opet i dovoljno slobodno da nas opusti, da nam svima ukaže koliko povjerenja ima u ovu generaciju. Mi smo dugo na okupu, većini je ovo drugi ciklus u mladoj selekciji, odlično se poznajemo, uigrani smo, osjećamo se na terenu. A to su detalji koji na utakmicama mogu donijeti bitnu razliku.

Prije Engleske i Francuske moramo pobijediti Rumunjsku?

- To je možda i naša ključna utakmica, jer kada pobjedom otvoriš turnir, onda se imaš čemu nadati. Rumunjska na papiru nema tako jake igrače, ali jasno je da pričamo o odličnoj selekciji, jer na Euro je došlo samo 12 probranih. K tome, Rumunji su na Euro došli preko Portugala, a znamo da Portugalci tradicionalno imaju odlične mlade selekcije. Čeka nas teška utakmica na otvaranju, ali mi ćemo je dočekati mirni, odlučni i uvjereni da možemo pobijediti.

Iznenadni otkaz Duje Ćaleta-Cara Vlašić nije želio komentirati?

- Tek se danas navečer priključujem suigračima i nema smisla da komentiram nešto o čemu nemam dovoljno podataka.

Doista ne znam gdje ću nastaviti klupsku karijeru

Igrač ste Evertona, ali i u Liverpoolu vlada mišljenje da ćete ovoga ljeta napraviti transfer?

- Rekao bih da nisu velike šanse da se vratim u Everton. Doista ne znam gdje ću nastaviti karijeru, a i sada me zanima isključivo Euro.

Čitamo da u CSKA čine sve da vas i sljedeće sezone imaju u momčadi?

- Znam da se nadaju mom povratku, to su mi otvoreno i rekli, ali teško mi je na tu temu nešto komentirati, jer sam igrač Evertona, a u ovom trenutku sam koncentriran isključivo na Euro. (rš)

Soccer Football - Algarve Football Cup - LOSC Lille v Everton - Estadio Algarve, Faro, Portugal - July 21, 2018   Everton's Nikola Vlasic in action with Lille's Gabriel   Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
Action Images via Reuters/Andrew Couldridge

Moskva me oduševila po svim pitanjima

Kakav je bio rastanak sa CSKA?

- Iznenadan. Nakon te ozljede bio sam po bolnicama, a kada je ustanovljeno da neću moći igrati u zadnjem kolu, odmah sam otišao doma, jer nigdje na svijetu ne bih mogao imati tako kvalitetan program za oporavak.

U Moskvi vam je bilo jako lijepo?

- Bilo je prekrasno, Moskva me oduševila po svim pitanjima. Grad je prekrasan, a ljudi su izvanredni, kako u gradu tako i u klubu.

I CSKA vas je brzo osvojio?

- Od prvog dana sam se odlično uklopio u momčad, što nije čudno, jer u svlačionici je bilo jako puno mladih igrača, mlađih i od mene. I za trenera Gončarenka imam samo pohvale, jer je sjajan stručnjak koji mi je od prvog dana ukazao veliko povjerenje. (rš)

U Rusiji sam jako napredovao

Što se dogodilo s CSKA u proljetnom dijelu prvenstva, jer bili ste hit jeseni, a umjesto lova na naslov, dogodilo se četvrto mjesto?

- Jesenas su nam neki predviđali čak i borbu za ostanak, jer je tijekom ljeta jako puno bitnih igrača napustilo klub. Međutim, mi smo igrali odlično i prvenstvu i u Ligi prvaka. U proljetni dio prvenstva ušli smo već pod imperativom određenih očekivanja, a to naša mlada momčad očito nije znala najbolje podnijeti. U puno utakmica bili smo nadmoćni na terenu, nizali smo i promašivali šanse, a suparnik bi nam iz dvije kontre složio gol.

I vaš je učinak bio slabiji nego prošle jeseni?

- Tako sugerira statistika, ali ne mislim da sam proljetos igrao značajno slabije. Nažalost, kada momčad ne pobjeđuje, onda se brzo zaboravi sve dobro što si napravio na terenu. Osobno nisam nezadovoljan svojim igrama ovoga proljeća.

MOSCOW, RUSSIA - OCTOBER 28: Nikola Vlasic (R) and Fyodor Chalov of PFC CSKA Moscow celebrate after scoring a goal during the Russian Premier League match between PFC CSKA Moscow and FC Krasnodar at the VEB Arena Stadium on October 28, 2018 in Moscow, Russia. (Photo by Epsilon/Getty Images)
Epsilon/Getty Images

Ukupno je vaša sezona u Rusiji bila za svaku pohvalu?

- Došao sam kao nepoznat igrač na posudbu i to bez prava otkupa, a priključio sam se nakon što su u prvenstvu već odigrali tri kola. Sve su to bili detalji koji mi nisu išli u prilog i stoga su neki s dosta zabrinutosti gledali na moj odlazak u Moskvu. Na kraju sam odigrao odličnu sezonu, dobio sam pohvale sa svih strana, zabijao u nekim jako važnim utakmicama, tako da više nitko ne dvoji je li CSKA bio dobar izbor. Svakako moram zahvaliti i svim ljudima iz kluba, svim suigračima i ljudima iz stožera s kojima sam surađivao, jer bez njihove podrške sigurno ne bih odigrao tako dobro.

Kako sada gledate na rusku ligu?

- Teška je za igrati, jer je iznimno izjednačena, puno se trči i većina momčadi ima obrambenu taktiku. Zato se u prvenstvu ne zabija puno golova i ne stvara puno šansi. No, puno je dobrih momčadi, dobrih igrača, sjajnih stadiona, tako da sam uživao igrajući rusko prvenstvo.

Uz toliko pohvala sigurno ste i igrački napredovali?

- Napredovao sam jako, to nije upitno. Odigrao sam 31 utakmicu, šest u Ligi prvaka, zabio osam golova, tako da mi je sezona doista bila ispunjena. (rš)

Linker
25. travanj 2024 12:21