Getty Images
NAVIJAČKI KRUGOVI

NIŠTA SE NE PREPUŠTA SLUČAJU! EKSTREMNE MJERE UOČI UKRAJINE NA MAKSIMIRU 'Dođite svi i povedite djecu, imat ćemo više od 500 zaštitara'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 15. ožujak 2017. 19:42

Svi smo vidjeli što se dogodilo na Poljudu. Huliganizam potpomognut i bodren od nekih političkih krugova, interesnih skupina i pod pokroviteljstvom novinara aktivista još jednom je terorizirao hrvatski nogomet. Pod huliganskim terorom ovoga puta stradao je Hajduk.

Nekoliko dana kasnije, nas najviše zanima može li se dogoditi da huliganska čizma, njeni podupirači i pokrovitelji zgaze i nacionalnu vrstu? Hrvatska konačno igra s navijačima na tribinama, hoće li se među njih infiltrirati teroristi kojima je konačni cilj izbacivanje reprezentacije iz kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo? Mogu li ih spriječiti zaštitari i policija ili će ih kao u Splitu uglavnom mirno gledati?

Stravična zapljena

Na tu temu smo porazgovarali s Miroslavom Markovićem, bivšim policajcem i povjerenikom za sigurnost Hrvatskog nogometnog saveza koji je svjedočio jezivim poljudskim scenama.

- Utakmica na Poljudu bila je ona visokog rizika, a tako ju je okarakterizirala i policija. Na pripremnom sastanku nas je organizator Hajduk upoznao sa svime što je poduzeto. Generalno, u pripremi utakmice policija je napravila apsolutno sve kako ne bi došlo do incidenta. Prilikom pregleda stadiona uoči utakmice nisam uočio nikakav propust u organizaciji, bilo od strane organizatora, bilo od strane sigurnosnih službi - kaže Marković.

Šef sigurnosti HNS-a kaže da je na organizacijskom sastanku prije početka jadranskog derbija bio upoznat s činjenicom da je policija prilikom protueksplozivnog pregleda na sjevernoj tribini, gdje se nalazila Torcida, skriveno u bubnjevima, točnije u četiri bubnja pronašla 130 pirotehničkih sredstava.

- Radi se o velikoj brojci, ne sjećam se da je policija ikad pronašla toliki broj pirotehničkih sredstava. Također, prilikom ulaska na stadion policija je imala i desetak privođenja, te pronalaženja pirotehnike.

Reuters / Clodagh Kilcoyne Livepic EDITORIAL USE ONLY.
REUTERS

Sve u redu, svaka čast hrvatskoj policiji na pirotehničkom ulovu, ali vidjeli smo da je ogroman broj pirotehničkih sredstava ipak završio na tribini? Znači da posao nije obavljen do kraja, zar ne?

- To je stalni problem... Isto kao što sigurnosne službe pronalaze načine odgovora na protupravna ponašanja, tako i i huligani pronalaze nove metode kako tome doskočiti. Mene osobno ipak čudi na koji način je unesen onaj transparent na ćirilici, jer je bio dugačak između 20 i 25 metara. Dakle, realno, taj transparent nije malen i nije se mogao lagano sakriti.

Poljudski nonsens

Možete li nam kao šef sigurnosti, ali i kao bivši policajac odgovoriti na pitanje kako je moguće da policija ne intervenira dok se huligan skoro dvije minute po travnjaku prešetava sa šipkom te bude ugroza za suce i igrače?

- Bilo je tu osim toga još mnogo protupravnog ponašanja, ali izostala je reakcija, ona se dogodila tek kod bakljade i kraćeg prekida utakmice. Tek tada se dogodilo službeno upozorenje službenog spikera, što je naravno definitivno debelo zakašnjela reakcija. Nažalost.... Kad se radi o utrčavanju huligana, nije mi jasno kako je uopće mogao dotrčati do travnjaka. Prošao je kraj velikog broja zaštitara, službenih osoba, uzeo vatrogascima hvataljku... Primarno je izostala reakcija zaštitara.

Prema postojećim propisima, obveza redara je da prvi reagira ako zatekne osobu u prekršaju. Mora je zaustaviti i predati policiji. Kad je već izostala reakcija zaštitara pri njegovim utrčavanju na teren, onda su trebali reagirati i pokupiti ga na terenu. Niti to se nije dogodilo. Na kraju ga je jedan uhvatio pod ruku i vodio prema tribini. Nitko nije krenuo u pomoć tom zaštitaru, što je - suludo. Onda je huligan otišao od tog zaštitara te pozivao na skandiranje cijelu tribinu, kako bi ga podržala.

Skadar, Albanija, 061016.
Stadion Loro Borici. 
Kvalifikacijska utakmica skupine I, 2. kola za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018, Kosovo - Hrvatska. 
Na fotografiji: slavlje hrvatskih igraca.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Naravno da je sve to nonsens koji je očito iznenadio i policiju koja je očekivala da će zaštitari reagirati. Kad sad pogledate sa strane, može vam se činiti da je reakcija policije bila spora, zakašnjela... No, svi drugi koji su trebali reagirati nisu, tako da policija zapravo nije kasnila. Da su zaštitari reagirali, ne bi bilo takve kritike na policijsko postupanje. Policija uvijek ide u pomoć zaštitarima koji do kraja ne mogu obaviti svoju radnju ili koji su napadnuti. Generalno, policija ne nastupa prije zaštitara. Na kraju su policajci priveli huligana iako su bili gađani s tribine.

Apsolutna sigurnost

Prebacimo se ipak na utakmicu Hrvatska - Ukrajina u Maksimiru. Mogu li se ponoviti scene s Poljuda, ili je to u Zagrebu ipak nemoguće? Što se poduzelo da se tako nešto ne dogodi?

- Duboko smo u pripremi te utakmice. Analizirali smo sigurnosnu situaciju. Prodaja ulaznica je personalizirana, na ulazima će se odvijati provjera dokumenata. Napominjem da je dolazak s tuđom ulaznicom - prekršaj! Pozivamo sve navijače da dođu dovoljno rano, ulaze ćemo otvoriti tri sata prije utakmice. Na temelju saznanja koja imamo, a imamo ih dosta, te ih dijelimo s policijom i sigurnosnim službama, pripremamo se s apsolutno dovoljnim brojem zaštitara, bit će ih više od 500!

Očekujemo veliki broj gostujućih navijača. Organizirat ćemo tzv. ‘predulaze’. To znači da će biti tri provjere do ulaza na stadion. Osim toga, dobro sam obaviješten da se policija maksimalno priprema. Policija će imati odgovore na pokušaje bilo kakvih protupravnih ponašanja.

Boris Kovačev / Cropix

Ima li kakvih najava mogućih huliganskih pokušaja izazivanja incidenata?

- Naučili smo nešto iz povijesti, pa iz taktičkih razloga prije ove utakmice nećemo izlaziti ni sa kakvim pojedinostima i informacijama. Ne želimo ni na koji način uzbuđivati naše navijače, svi su dobrodošli, eto i ovim putem ih pozivamo na Maksimir. Mogu kazati da će biti apsolutno sigurni i moći će uživati u utakmici. Neka povedu i djecu i neka se ne plaše nemilih scena. U koordinaciji s policijom i sigurnosnim službama, pobrinut ćemo se da utakmica Hrvatska - Ukrajina bez ikakvih problema bude dovedena do kraja, te da ne svjedočimo onakvim događajima koje smo vidjeli na poljudskoj utakmici. Kao i na nekim utakmicama koje je Hrvatska igrala primarno izvan domovine.

Mjere će biti dovoljne

Šef sigurnosti Dinama Krešimir Antolić nam je kazao kako u ZG klubu razmišljaju o angažiranju tvrtke koja sa psima otkriva pirotehnička sredstva? Jeste li u HNS-u o tome razmišljali?

- Zasad nismo. S našim partnerom zaštitarskom tvrtkom nismo utvrdili bi li u zakonodavnom smislu bilo podloge za takvo postupanje, nismo željeli eksperimentirati na utakmici s Ukrajinom. Mislimo da će mjere koje ćemo provoditi biti dovoljne kako bi se otklonila mogućnost uporabe pirotehnike. Također, držimo da ne postoji apsolutna garancija pri upotrebi pasa osposobljenih za detekciju eksploziva. Kad bi to bila sigurna metoda, onda bi je sigurno prije nas koristila policija.

Hoćete li angažirati i dron?

- Poduzet ćemo sve, ali ponavljam ne želim to kazivati iz taktičkih razloga.

Linker
20. travanj 2024 00:34